Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΤΟ ΝΗΣΙ 
(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)
STAR 22.00
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 136'

THE ISLAND. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Μπέι, με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σον Μπιν.

Το 2019, σ’ ένα «οχυρό» φουτουριστικής αισθητικής, οι λευκοντυμένοι έγκλειστοι έχουν παράξενα ονόματα και υπόκεινται σε παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους. Mόνη τους ελπίδα να κληρωθούν για το σωτήριο νησί-ουτοπία. Ο αντιρρησίας όμως Λίνκολν Σιξ-Έκο αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την ταυτότητά τους και δραπετεύει.


Ενώ ο Μάικλ Μπέι αρχικά μας υποβάλλει σ’ ένα τεχνικά άρτιο κρεσέντο αποκαλύψεων γύρω από την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων-προϊόντα, δεν αποδεικνύεται εντέλει ικανός να διαχειριστεί το ιδεολογικό υπόβαθρο του θέματός του και τα αισθητικά κριτήριά του συχνά παραπέμπουν σε κώδικες διαφημιστικών σποτ. Έτσι, ο οργουελικού τύπου εφιάλτης, μετατρέπεται σε κάτι σαν ριάλιτι τύπου «Survivor».


ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ
ΒΟΥΛΗ 23.50
Ντοκιμαντέρ, 2000 (Έγχρ.), 85'

Ελληνική ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Ο φακός κινηματογραφεί επί δέκα ολόκληρα χρόνια την Ελευσίνα, καταγράφοντας τη ζωή –κι ενίοτε το θάνατο– των απλών κατοίκων της, αλλά και τις αλλαγές που συντελούνται σ’ έναν μυθικό τόπο.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής κινηματογράφησε πάνω από 10 χρόνια την Ελευσίνα, μπήκε στην ψυχή των απλών κατοίκων της, παρακολούθησε τα καθημερινά (με το φακό του όμως το ταπεινό γίνεται μεγαλειώδες, όπως σ’ εκείνο το συγκλονιστικό πλάνο όπου μια μαυροφορεμένη γιαγιά ανάβει το καντήλι με φόντο στο βάθος τη φλόγα των διυλιστηρίων), κατέγραψε τη διπλή απουσία της αρχαίας Ελευσίνας, αλλά και της Μικράς Ασίας (κοινός τόπος αναφοράς για τους περισσότερους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους Μικρασιάτες), ανακάλυψε κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο ενσωματωμένα στη σύγχρονη ζωή. Επί μια δεκαετία αποθησαύριζε σκόρπια πλάνα, αφηγήσεις, εικόνες, σκέψεις κι ύστερα άρχισε να τις οργανώνει ως μια ελεγεία πάνω στο θάνατο. Υποδειγματικό ντοκιμαντέρ, αλλά και ένα μάθημα καλλιτεχνικού ήθους που ανάγεται τελικά σε αισθητικό αξίωμα.


ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΗ
STAR 03.00
Περιπέτεια, 1997 (Έγχρ.), 105'

FIRE DOWN BELOW. Αμερικανική ταινία του Φίλιξ Ενρίκεζ Αλκαλά, με τους Στίβεν Σιγκάλ, Κρις Κριστόφερσον, Χάρι Ντιν Στάντον.

Ένας κυβερνητικός πράκτορας μεταμφιέζεται για να ερευνήσει το θάνατο ενός συνεργάτη του και ταυτόχρονα να ξετρυπώσει έναν ιδιοκτήτη ορυχείων που ευθύνεται για τη ρίψη τοξικών αποβλήτων σε μια περιοχή στο Κεντάκι.

Οικολογικοί προβληματισμοί από τον Στίβεν Σίγκαλ.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου