Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Reuters: Ποια Ελλάδα; Η κρίση εξαπλώθηκε...

Μόλις πριν από λίγους μήνες, πολλοί θεωρούσαν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη ήταν το πώς θα διαχειριζόταν τα χρέη και την προβληματική οικονομία της Ελλάδας…

Τώρα πολλοί πολιτικοί και επενδυτές θα εύχονταν να είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο εμάς!


Εν μέσω ανησυχιών για το τεράστιο χρέος της Ιταλίας, την «αμφίβολη» αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας και την εύθραυστη βιωσιμότητα όλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα ίσα που αναφέρεται.

«Η κρίση στην ευρωζώνη έχει γίνει πλέον υπαρξιακή» τονίζει σε ανάλυσή του το Reuters.

Όπως και να’ χει πάντως η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκαταλείψει το ευρώ. Μία τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε έναν ακόμα κύκλο πανικού που θα παρέσυρε την Ευρώπη βαθύτερα μέσα στην κρίση, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διαχείριση χρέους της Ελλάδας, όπου καθρεφτίζονται περίτρανα όλες οι παθογένειες της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν θέληση και ικανότητα να βελτιώσουν τα ελαττώματα του νομισματικού μπλοκ. «Μία νομισματική ένωση, χωρίς οικονομική ένωση δεν μπορεί να επιτύχει μακροπρόθεσμα» λένε οι οικονομολόγοι.

Από τη σκοπιά των αγορών, οι πολιτικοί μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.

Ο Neil Mellor, της τράπεζας της Νέας Υόρκης Mellon στο London, παρομοίασε επιτυχώς την κρίση με μία μόλυνση. «Πρέπει να την φροντίσεις γρήγορα. Διαφορετικά εξαπλώνεται και γίνεται πολύ δυσκολότερο να την περιορίσεις. Και αυτό ακριβώς συνέβη στην Ευρωζώνη».

Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου