Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Le Figaro:"H Ευρώπη χρωστάει, εδώ και 2.500 χρόνια ,στην Ελλάδα!"

Για ένα χρέος που κρατάει εδώ και 2.500 χρόνια κάνει λόγο η Γαλλική Le Figaro, της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, με άρθρο που  υπογράφουν δύο Γάλλοι καθηγητές Φιλοσοφίας, αναλύοντας και ποιο ειναι το χρέος της Ευρώπης αυτή την στιγμή.


Οι δύο καθηγητές Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς, του γαλλικού πανεπιστημίου του Μετς αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μιλάμε διαρκώς για το ελληνικό χρέος. Χωρίς καν να επισημαίνουμε ότι η Ευρώπη είναι αυτή που, εδώ και 2.500 χρόνια, έχει ένα χρέος προς την Ελλάδα. Ενα χρέος αιώνιο, αφού αφορά τα θεμέλιά της».

Στη συνέχεια, οι δύο καθηγητές αναλύουν σε τι χρωστάει η Ευρώπη στην Ελλάδα  «Ευρώπη δεν είναι το όνομα μιας πριγκίπισσας της Φοινίκης;

Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα;

Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα;

Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς.»

«Πρέπει συνεπώς να έχουμε χάσει το νόημα του πολιτισμού και κάθε ευγνωμοσύνης για να μιλάμε χωρίς μέτρο για το “ελληνικό χρέος”» και θέοτυν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ένα κράτος να μπορεί να απειλείται από τις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στο νομικό πλαίσιο που θέτουν τα κράτη».

Λίγο παρακάτω συνεχίζουν λέγοντας«Από τη στιγμή που οι τράπεζες απειλούν τη ζωή όλων, γίνονται εχθρός του λαού» και προσθέτουν ότι «το κράτος έχει καθήκον να τις ξαναβάζει στη θέση τους» γιατί το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τη γαλήνη των πολιτών οπότε «όλες οι άλλες δεσμεύσεις του, έστω κι αν πρόκειται για ένα κολοσσιαίο χρέος, πρέπει να περνούν σε δεύτερη μοίρα».

Τέλος οι δύο Γάλλοι καθηγητές, αναλύουν ποιο είναι το χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα αυτή την στιγμή «Αυτό που απαιτεί από μας σήμερα η Ελλάδα, είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική».

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου