Η κρίση αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες για εννέα στους δέκα καταναλωτές, όπως προκύπτει από έρευνα με ερωτηματολόγια που διενήργησε το ΚΕΠΚΑ σε 1.126 άτομα, το διάστημα 1-30 Σεπτεμβρίου 2011.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 27,54% των καταναλωτών δηλώνει ότι ψάχνει τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή και σε άλλα καταστήματα, το 27,03% στράφηκε ήδη σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ το 24,49% των καταναλωτών δηλώνει ότι αγοράζει πλέον μόνο τα απαραίτητα.
Όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αγοράζει τα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Ωστόσο, το 72,97% εξακολουθεί να αγοράζει τις επώνυμες μάρκες που αγόραζε, κάτι που, όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, σημαίνει ότι δεν έχει σταλεί το μήνυμα που πρέπει στην αγορά. Παράλληλα, παρά την κρίση, το ποσοστό των καταναλωτών που τηρεί πάντα αρχείο τιμών είναι πολύ μικρό, μόλις 10,66%, ενώ ακόμα και αυτοί που καταγράφουν τις τιμές (13,14%), δεν τηρούν πάντα αυτό το αρχείο.
Από άλλη έρευνα, με αντικείμενο τις διατροφικές συνήθειες, που διενήργησε παράλληλα το ΚΕΠΚΑ σε 1.250 άτομα, προκύπτει ότι το 72,16 % των καταναλωτών έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, ποσοστό αυξημένο κατά 20 μονάδες, λόγω της κρίσης, σε σχέση με αντίστοιχα ευρήματα του 2006.
Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών είναι η υγεία, ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006 επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα επηρεάζει το 19,91%. Ωστόσο η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές της χώρας μας να επιστρέψουν σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές επιλογές, και συγκεκριμένα τους έφερε πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή: Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών, τη στιγμή που κόκκινο κρέας, ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί, σε μια φορά την εβδομάδα. Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τα αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.
Πάντως οι καταναλωτές λαμβάνουν περίπου 2,5 γεύματα ανά μέρα, αντί για τουλάχιστον 3 γεύματα. Πάνω από 3 στους 10 καταναλωτές δε λαμβάνουν πρωινό, που θεωρείται το βασικότερο γεύμα της ημέρας, ενώ η έρευνα καταλήγει ότι ενδέχεται εκείνοι που δηλώνουν ότι τρώνε πρωινό, να εννοούν στην πραγματικότητα ένα κουλούρι και έναν καφέ...
real
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 27,54% των καταναλωτών δηλώνει ότι ψάχνει τα ίδια προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή και σε άλλα καταστήματα, το 27,03% στράφηκε ήδη σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ το 24,49% των καταναλωτών δηλώνει ότι αγοράζει πλέον μόνο τα απαραίτητα.
Όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αγοράζει τα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Ωστόσο, το 72,97% εξακολουθεί να αγοράζει τις επώνυμες μάρκες που αγόραζε, κάτι που, όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, σημαίνει ότι δεν έχει σταλεί το μήνυμα που πρέπει στην αγορά. Παράλληλα, παρά την κρίση, το ποσοστό των καταναλωτών που τηρεί πάντα αρχείο τιμών είναι πολύ μικρό, μόλις 10,66%, ενώ ακόμα και αυτοί που καταγράφουν τις τιμές (13,14%), δεν τηρούν πάντα αυτό το αρχείο.
Από άλλη έρευνα, με αντικείμενο τις διατροφικές συνήθειες, που διενήργησε παράλληλα το ΚΕΠΚΑ σε 1.250 άτομα, προκύπτει ότι το 72,16 % των καταναλωτών έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, ποσοστό αυξημένο κατά 20 μονάδες, λόγω της κρίσης, σε σχέση με αντίστοιχα ευρήματα του 2006.
Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών είναι η υγεία, ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006 επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα επηρεάζει το 19,91%. Ωστόσο η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές της χώρας μας να επιστρέψουν σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές επιλογές, και συγκεκριμένα τους έφερε πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή: Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών, τη στιγμή που κόκκινο κρέας, ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί, σε μια φορά την εβδομάδα. Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τα αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.
Πάντως οι καταναλωτές λαμβάνουν περίπου 2,5 γεύματα ανά μέρα, αντί για τουλάχιστον 3 γεύματα. Πάνω από 3 στους 10 καταναλωτές δε λαμβάνουν πρωινό, που θεωρείται το βασικότερο γεύμα της ημέρας, ενώ η έρευνα καταλήγει ότι ενδέχεται εκείνοι που δηλώνουν ότι τρώνε πρωινό, να εννοούν στην πραγματικότητα ένα κουλούρι και έναν καφέ...
real
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου