Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

"Συμπεριέλαβαν το swap του 2001 με τη Goldman Sachs στο έλλειμμα του 2009"!!!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του«μαγειρέματος« του ελλείμματος του 2009. Πριν από λίγο, αποφασίστηκε η κλήτευση τουΓιώργου Παπακωνσταντινουστην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το θέμα των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Την κλήτευση αποφάσισαν τα 2/5 των μελων της επιτροπής έπειτα από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούληπου στήριξαν η ΝΔ το ΚΚΕ και οΛΑΟΣ.



Σήμερα στην επιτροπή «απολογήθηκε» ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Κατα την ακρόαση του προέδρου της επιτροπής ο κ.Γεωργίου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του λέγοντας ότι  «Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση ελλείμματος.  Τα στατιστικά έγιναν με βάση τους κανόνες ευρωπαικού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με eurostat.
Για αυτό και δεν υπήρχαν επιφυλάξεις από τη eurostat.  Mετά από χρόνια επιφυλάξεων και αστερίσκων για πρώτη φορά η eurostat δημοσίευσε χωρίς επιφυλάξεις τα στοιχεία μας. Τα  δημοσιονομικά μας στοιχεία για το 2009 αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα.  Να ψάξετε στο διαδίκτυο και στις ξένες δημοσιεύσεις να δείτε αν κάποιος τα αμφισβητεί».

Οσον αφορά την αύξηση του ελλείμματος τόνισε ότι «Εγώ το έλλειμμα το παρέλαβα στο 13,6 και με την αναθεώρηση πήγε στο 15,4. Το έλλειμμα κατά 0.74% αυξήθηκε από την αναταξινόμηση 17 δημοσίων επιχειρήσεων.  Άλλος λόγος αύξησης του ελλείμματος ήταν  η αναθεώρηση στοιχείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσης, η καταγραφή  του εφάπαξ για δημόσιους υπαλλήλους που ειχαν βγει στη σύνταξη, διορθώσεις στον ισολογισμό. Το χρέος αυξήθηκε λόγω της αναταξινόμησης των ΔΕΚΟ, λόγω της εισαγωγής συμφωνιών εκτός αγοράς (off market swaps) 5.4 δις ευρώ.  Το μεγαλύτερο μέρος ήταν από το swap του 2001 με Goldman Sachs που μεταλλάχθηκε με νέες συμφωνίες» υποστήριξε ο κ. Γεωργίου.

Μετά την κατάθεση του πρόεδρου Ανδρέα Γεωργίου, αύριο, στις 4 το απόγευμα, θα προσέλθουν και τα υπόλοιπα μέλη (και τα καρατομημένα) που συγκροτούν το ΔΣ της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ανάμεσά τους και η Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ που έφερε στην επιφάνεια το «φούσκωμα» του ελλείμματος.

Υπενθυμίζεται πως την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους μέχρι πρότινος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για σκοπούμενη τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009.

Ο κ. Πεπόνης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, με σκοπό να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων σε βάρος της Εθνικής οικονομίας.

Η καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά προέβη, μέσω της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αρχικά και στην συνέχεια σε άλλα ΜΜΕ, σε καταγγελίες ότι σκοπίμως -και με τη προτροπή μέσω πιέσεων της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή)- η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπάνες ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες -όπως λέει η κα Γεωργαντά- τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, αντίκειται στα οριζόμενα από την ίδια την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Αντίστοιχες καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009 έχει κάνει μέσω υπομνήματος του στην Εισαγγελία και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ο κατηγορούμενος πλέον, αντιπρόεδρος της Αρχής αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την ποινική του εμπλοκή στη διαφωνία που είχε με τον κ. Γεωργίου ως προς την καταγραφή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείματος της χώρας.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου