Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσκοπήση Reuters: 65% πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας!

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά υπάρχει μόνο 18% πιθανότητα να εγκαταλείψει το ευρώ, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι από όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αγγίζει το 65%, ενώ μισοί από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση απάντησαν ότι θα χρεοκοπήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.


Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για τη πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας κινήθηκαν από το 25% ως το 100%.

"Χωρίς μέτρα που θα διασφαλίζουν την διαρκή παροχή ρευστότητας, η χρεοκοπία ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση στις αγορές" δήλωσε ο Peter Dixon, οικονομικός αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν ξεπερνά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 18%, ενώ οι οικονομολόγοι δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο να εκδοθεί κοινό ευρωομολόγο, με την πιθανότητα να υπολογίζεται στο 40%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ουσιαστικά απαγορεύει στο Βερολίνο να συναινέσει στα ευρωομόλογα.

Σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το swap θα προσελκύσει το 70-80% των ιδιωτών επενδυτών, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο του 90% που έχει θέσει η Αθήνα.

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου