Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά το plan B μήπως έρχεται το plan C;

Πόσο πιθανό είναι να μην υλοποιηθεί το σχέδιο B για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ακόμα συζητείται, χωρίς να έχει αποφασισθεί, επειδή απλά θα αντικατασταθεί από το σχέδιο C;

Αν πιστέψει κανείς σε κάποιες τελευταίες, πλην ακραίες, φωνές, που ακούγονται τις τελευταίες ώρες στη Γερμανία, αρκετά πιθανό.


Τι υποστηρίζουν; Μεταξύ άλλων, ότι ακόμα και το «κούρεμα» του 50%, που προτείνεται με το σχέδιο B, τελικώς, μπορεί και να μην είναι αρκετό για να πείσει τις αγορές να αφήσουν την ελληνική οικονομία ήσυχη.

Θεωρείται, δηλαδή, πολύ πιθανό, οι διαχειριστές των μεγάλων ξένων funds να πιέσουν για ακόμα μεγαλύτερο haircut εξαρχής, μη σταματώντας ακόμα κι όταν το 50% ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, μέσω του PSI, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έχει φτάσει στο 21%. Όμως το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία είναι μάλλον περιορισμένο, αν κρίνει κανείς με βάση το ύψος των ομολόγων που έχουν δεσμευθεί.

Για την ακρίβεια, ο στόχος των 135 δισ ευρώ (που μεταφράζεται στο 90% της αξίας των ομολόγων που θα έπρεπε να εξασφαλιστεί) εξακολουθεί να φαντάζει απλησίαστος. Μήπως και το κούρεμα του 50% λοιπόν αποδειχθεί μικρό; Στο ερώτημα αυτό απάντηση αναμένεται προσεχώς.

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου