Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Συμμαχία κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας

Ίσως είναι μια καλή είδηση, αν όχι για την Ελλάδα με άμεσο τρόπο, τουλάχιστον για την παγκόσμια οικονομία η οποία βρίσκεται σε καθοδικό δρόμο και δεν αποκλείεται μια νέα βαριά ύφεση. Η συμμαχία που ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, δηλαδή ΕΚΤ, FED, και τράπεζες Αγγλίας, Ιαπωνίας και Ελβετίας έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.


Τις τελευταίες ημέρες τα καμπανάκια για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ηχούσαν πολύ δυνατά και κάποιοι τρόμαξαν ότι έρχεται εποχή… Lehman Brothers. Σκοπός της συμμαχίας των μεγαλοτραπεζιτών είναι να προχωρούν στην παροχή νέων «ειδικών πακέτων» ρευστότητας και να προωθούν περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Σύμφωνα με ειδικούς των αγορών αυτή η νέα παρέμβαση θα δομηθεί στα πρότυπα του προγράμματος TARP που εφάρμοσε η αμερικανική κυβέρνηση το 2008 για τις δικές της τράπεζες.

Αναφορικά με την Ευρώπη και την Ελλάδα, η συμφωνία σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αποκτήσει μεγάλη ρευστότητα, ειδικά τώρα που η ΕΚΤ αγοράζει συνεχώς ομόλογα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και άλλων. Όπως εξήγησε η ΕΚΤ, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες Κεντρικές Τράπεζες και προβλέπει την παροχή τριών ξεχωριστών δανείων τρίμηνης διάρκειας σε τράπεζες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλίσουν την επάρκειά τους σε δολάρια έως τα τέλη του έτους.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα ώστε να μην παγώσουν οι αγορές», τόνιζαν οι αναλυτές.

Για να δούμε κι εμείς αν πρόκειται για μια ακόμη «φούσκα» που θα σκάσει ή για πραγματική παρέμβαση που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου