Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Βρετανικός Τύπος: Το τηλεφώνημα που κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

«Κρίσιμη» χαρακτηρίζουν οι Financial Times την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την κρίση ρευστού, το οποίο επαρκεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα, τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, καθώς ακόμα και αν η τρόικα συγκατανεύσει στην εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του ΔΝΤ.


Οι Financial Times τονίζουν πάντως ότι τα επόμενα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν απαιτούν αποπληρωμή το Δεκέμβριο, οπότε η έλλειψη ρευστού δε θα σημάνει απαραίτητα ελληνική πτώχευση μέχρι τότε. Πάντως σημειώνεται η δυσπιστία των Ευρωπαίων απέναντι στις ελληνικές δεσμεύσεις, με ενδεικτική αναφορά στη δήλωση Τρισέ περί «κρίσης έργων και όχι κρίσης λόγων».

Ο Guardian σε δραματικούς τόνους γράφει ότι «το μέλλον της Ελλάδας εναπόκειται σε ένα τηλεφώνημα». Έλληνας αξιωματούχος αναφέρεται στο κλίμα στη συνάντηση του Eurogroup στην Πολωνία λέγοντας ότι η στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά δεν ήταν καθόλου διπλωματική, καθώς φάνηκε ότι δεν υπάρχει πίστη στην Ελλάδα. Ο Γκάρντιαν παραθέτει μια σειρά μέτρων που φέρεται να ζήτησε η τρόικα, όπως παρουσιάστηκαν στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο, με το σχόλιο ότι σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσουν κοινωνικές ταραχές. Σημειώνεται επίσης ότι η έλλειψη συναίνεσης στα μέτρα λιτότητας έχει υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την ελληνική αξιοπιστία, ενώ προστίθεται ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρωζώνη γενικότερα, ο Γκάρντιαν στο κύριο άρθρο του εκτιμά ότι η νομισματική ένωση δεν έχει ούτε τις δομές, ούτε τα πρωτόκολλα, ούτε τη βούληση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και αντιμετωπίζει μια πυρηνική απειλή με λόγχες. Κατά την εφημερίδα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι το ξεκαθάρισμα των ευρωπαϊκών τραπεζών με το κλείσιμο ή την κρατικοποίηση ορισμένων και η διαγραφή μεγάλης μερίδας του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης – οι οποίες παράλληλα θα λάβουν κάποιας μορφής πίστωση για να αναθερμάνουν τις οικονομίες τους.

Ο οικονομικός αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου εκτιμά ότι η λύση στην κρίση της ευρωζώνης θα ήταν η έκδοση ευρωομολόγου και η δημοσιονομική ένωση των κρατών μελών. Όπως συμπεραίνει, ωστόσο, η νομισματική ένωση οδεύει προς την κατεύθυνση της διάλυσης.

Γράφοντας επίσης στους Financial Times, ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Λώρενς Σάμερς τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή της κρίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν το ελάχιστο που χρειαζόταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει για νέες παρόμοιες κινήσεις και η αξιοπιστία τους έχει πληγεί, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταστροφής. Η πρόταση του κ. Σάμερς για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει τρεις πτυχές: μειωμένη δημοσιονομική αυτονομία για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, ενίσχυση των τραπεζών και έμφαση στην ανάπτυξη αντί στη λιτότητα.

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου