Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Γερουλάνος: «Υπήρξε σαφέστατη αλλοίωση των πρωταθλημάτων»

«Υπήρξαν φορές που ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν ομάδες, πρόεδροι, φίλαθλοι δεν είναι αυτός ο οποίος αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.
 
«Η αίσθησή μου είναι ό,τι υπήρξε σαφέστατη αλλοίωση των πρωταθλημάτων. Υπήρξαν φορές που ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν ομάδες, πρόεδροι, φίλαθλοι, μάλλον οπαδοί θα έλεγα, δεν είναι αυτός ο οποίος αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Αυτά τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε σημερινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει, ότι υπήρξαν «στημένα πρωταθλήματα» στην Ελλάδα. «Δεν είμαι έτοιμος να κάνω το δικαστή και να πω αυτός είναι ένοχος, αυτός δεν είναι», πρόσθεσε ο κ.Γερουλάνος. «Είμαι σίγουρος, όμως, ότι αυτά που έχουμε δει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν αρμόζουν στο είδος του αθλητισμού, τον οποίο έχει προάγει παραδοσιακά η Ελλάδα. Σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει αλλοιωθεί πάρα πολύ και δυστυχώς διαλύει την καλή εικόνα, που είχε η χώρα μας στο χώρο του αθλητισμού. Δεν μπορεί η χώρα η οποία λέει από τη μία μεριά ό,τι «εγώ θέλω κάθε 4 χρόνια να δίνω την Ολυμπιακή Φλόγα σε όλο τον κόσμο» και την ίδια στιγμή να έχει ένα σάπιο σύστημα στο χώρο του αθλητισμού».

Όσον αφορά στο πολύκροτο θέμα της έναρξης του νέου πρωταθλήματος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, υπογράμμισε: «Εγώ θα ήθελα να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Εάν, όμως πιστεύουμε, ότι για κάποιους λόγους, για κάποια καινούργια δεδομένα που περιμένουμε, αξίζει να καθυστερήσει το πρωτάθλημα, τότε αυτό θα το ξαναδούμε. Εάν έχουμε στοιχεία, που μας λένε ότι κάτι θα αλλάξει ριζικά στις επόμενες 2 ή 4 ή 6 εβδομάδες, τότε βεβαίως να πάρουμε μία απόφαση».

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Γερουλάνο, σχετικά με το αν είναι σωστό να αρχίσει το πρωτάθλημα και στη συνέχεια να πέφτουν κατηγορία ομάδες, απάντησε: «Βεβαίως και υπάρχει περίπτωση και να είναι σωστό. Δείτε το ανάποδα. Δεν μπορούμε να πούμε ό,τι γίνει, ας γίνει, μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και μετά παίρνουμε ένα χαλί και βάζουμε από κάτω όλα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να πάρει μήνες. Αυτό σημαίνει ότι και όσο τρέχει η επόμενη χρονιά μπορούν να υπάρχουν αποφάσεις. Μπορεί να υπάρχουν καινούργια στοιχεία, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος τρόπος να κάνουμε τα πράγματα. Αν έρθει η UEFA για παράδειγμα και πει ό,τι «εγώ πιστεύω, πως πορώ να βοηθήσω με ξένους παρατηρητές, τότε οι ξένοι παρατηρητές θα έρθουν όσο διαρκεί το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν θα πούμε, ότι τώρα ξεκινήσαμε άστο, ή έλα την επόμενη χρονιά. Σίγουρα, αυτή η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη».

Για τη συνάντηση με τον Μισέλ Πλατινί, καθώς και σχετικά με το αν ο πρόεδρος της UEFA έθεσε θέμα μη συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο κ.Γερουλάνος ανέφερε:"Αντίθετα. Συνήθως οι επισκέψεις του προέδρου της UEFA σε μια χώρα συμπληρώνεται με διάφορες εξαγγελίες και κάποια τελεσίγραφα. Εμείς δεν θέλαμε να γίνει κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε, ότι η τεχνογνωσία που μπορούμε να έχουμε από την UEFA έχει πολύ μεγάλη αξία και θέλαμε αυτό το πράγμα να το επισημοποιήσουμε και να το κάνουμε sυντεταγμένα. Aυτό το οποίο είπαμε είναι ό,τι ξέρουμε, πως έχουμε μία κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ξέρει αυτό και ο πρόεδρος της UEFA και εκείνος θέλει να δει το ποδόσφαιρο να αλλάζει σελίδα. Λοιπόν, γιατί να μην ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δούμε τι είναι αυτό στο οποίο μπορεί να μας βοηθήσει. Ο φάκελος των στημένων παιχνιδιών ήρθε από την UEFA, η οποία έχει αλλάξει την τακτική της και αυτό το οποίο λέει είναι ό,τι «όπου μπορώ να βοηθήσω να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο σωστά σε μία χώρα, εγώ θέλω να το κάνω».

Ακόμη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στο θέμα του «λουκέτου» σε Συνδέσμους Φιλάθλων, υπογραμμίζοντας:"Θεωρώ πληγή ό,τι στήθηκε πάνω σε λάθος βάσεις. Και οι Σύνδεσμοι είναι ένας από αυτούς τους θεσμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που στήθηκαν σε λάθος βάσεις. Αυτό που λέμε εμείς, είναι ό,τι θέλουμε Συνδέσμους οι οποίοι θα έχουν αυτή τη μορφή, οι οποίοι θα λογοδοτούν, που θα ξέρουμε ποια είναι τα μέλη τους και γνωρίζουμε τι κάνουν, αν τους υποστηρίζει η ομάδα τους. Και λέμε, ότι για να φτιάξουμε αυτούς τους Συνδέσμους, για να προωθήσουμε τη δημιουργία τέτοιων Συνδέσμων, οι οποίοι αντί να είναι πηγή διαφθοράς, θα αποτελούν πηγή στήριξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα δώσουμε μία μεταβατική περίοδο. Οι λεγόμενες Λέσχες θα έχουν μία σύνδεση με τις ομάδες τους. Και θα λογοδοτούν απέναντι στις ομάδες τους και απέναντι στην Πολιτεία».

Σχετικά με την απαγόρευση της μετακίνησης οπαδών, ο κ.Γερουλάνος τόνισε: «Για να σπάσουμε τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, για ένα χρόνο δεν θα δώσουμε άδεια. Εάν δούμε, ότι ηρεμεί το κλίμα, ότι κλείνουν οι τωρινές λέσχες και θέλει ο κόσμος να ανοίξει τις άλλες, τότε θα αρχίσουμε να δίνουμε άδειες από την επόμενη χρονιά».

Ο υπουργός Πολτισμού και Τουρισμού είπε ακόμη, μεταξύ των άλλων:

«- Οταν συζητήσαμε το θέμα του ΟΠΑΠ και τα χρήματα που δίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αντιμετώπιση ήταν «θα κόψεις τα χρήματα του ΟΠΑΠ από το ελληνικό ποδόσφαιρο, εάν δεν συμμορφωθεί με κάποια πράγματα»; Η απάντηση είναι «ναι», για δύο λόγους. Ο ένας είναι καθαρά πολιτικός. Η Πολιτεία, οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που μπορεί, για να οδηγήσει το ποδόσφαιρο προς μία αυτοκάθαρση. Ο δεύτερος όμως λόγος, είναι καθαρά εμπορικός. Ο ΟΠΑΠ, ήταν η μόνη εταιρεία, η οποία έδινε λεφτά για να διαφημίσει το όνομά της και ποτέ δεν είχε ρήτρες, αν το όνομά της το δυσφημούσε αυτός στον οποίο έδινε τα χρήματα. Είχαμε δηλαδή, μία κατάσταση, που μπορεί να γινόντουσαν τα επεισόδια που είδαμε στον τελικό του κυπέλλου ή στον αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, η οποία ήταν μία ουσιαστική δυσφήμιση οποιασδήποτε εταιρείας διαφημίζεται πάνω στην μπλούζα. Και δεν ερχόταν ο ΟΠΑΠ να πει «σήμερα με δυσφήμισες, δώσε πίσω τα λεφτά».

«-Το ιδιώνυμο σημαίνει, ότι κάνεις μία ειδική ποινή πιο αυστηρή για ένα συγκεκριμένο αδίκημα. Δεν κάνουμε αυτό. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ό,τι κάποιος ο οποίος εμπλέκεται συνέχεια σε επεισόδια, δεν πρέπει να μπαίνει στο γήπεδο. Εάν δείτε, πως λειτουργούσαν τα πράγματα μέχρι τώρα, αυτό το οποίο γινόταν ήταν το εξής: Πήγαινε κάποιος στο δικαστήριο, έπαιρνε μία αναβολή, δικαζόταν πολύ αργότερα και μετά εξαγόραζε την ποινή του. Δεν έμπαινε ποτέ κανείς μέσα γι αυτό που γινόταν. Τώρα, όταν είναι κάποιος σε ένα γήπεδο, με μία ομάδα, και κυνηγάει με ρόπαλα την απέναντι ομάδα, τότε πρέπει να ξέρει, ότι κινδυνεύει να μπει φυλακή».

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου