Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Προανήγγειλε αιματοκύλισμα ο υιός Καντάφι – Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Χρησιμοποιούν γυναικόπαιδα ως ασπίδες»

Η Λιβύη ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση για να συντρίψει τους αντάρτες και δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη κι αν οι δυτικές δυνάμεις επέμβουν είπε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ στο Reuters.

«Είναι η στιγμή της απελευθέρωσης, είναι ώρα για δράση. Δε θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δε θα παραδοθούμε ποτέ. Αυτή είναι η πατρίδα μας, πολεμάμε για τη Λιβύη. Ο λαός της Λιβύης δε θα καλωσορίσει ποτέ το ΝΑΤΟ ή τους Αμερικανούς. Η Λιβύη δεν είναι παιχνιδάκι», είπε.


Σε συνάντηση που είχε αργότερα με οπαδούς του καθεστώτος, ο υιός Καντάφι δεν απέφυγε τις ευθείες απειλές κατά των εξεγερμένων. «Απευθύνω μήνυμα στους αδελφούς μας και σε όσους πρόσκεινται σ' αυτούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας και τους λέω σώστε τους εαυτούς σας γιατί φτάνουμε» είπε μπροστά σε περίπου 100 οπαδούς του που ζητωκραύγαζαν.

«Η νίκη είναι κοντά. Σας βλέπω να φεύγετε πάνω σε γαλλικά, βρετανικά ή αμερικανικά πλοία. Δηλώνω ενώπιον του Θεού ότι θα σας νικήσουμε», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων που βρίσκονται στο μέσο της εμφύλιας διαμάχης. Κάτοικος του Ρας Λανούφ που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ατζνταμπίγια είπε στην αραβική υπηρεσία του BBC: «Ο Καντάφι μας επιτίθεται με αεροπλάνα, τανκ, πυραύλους και βαρύ οπλισμό. Είμαστε άοπλοι πολίτες και πολλές οικογένειες και παιδιά έχουν χτυπηθεί».

Ένας αντάρτης στην Ατζνταμπίγια από την πλευρά του είπε: «Μισθοφόροι έχουν καταλάβει σπίτια στο Μπιν Τζαουάντ, έδεσαν τους άνδρες και χρησιμοποιούν οικογένειες ως ασπίδες ενώ οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν».

Στα χέρια του Καντάφι η Ρας Λανούφ, 4 νεκροί
Ρουκέτες, τανκς, βομβαρδισμοί και οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι ανέκτησαν τον έλεγχο της πετρελαϊκής πόλης, Ρας Λανούφ, εξωθώντας τους αντάρτες σε υποχώρηση.

Βομβαρδισμοί και εκρήξεις στο Ρας Λανούφ - ΦΩΤΟ REUTERS
Βομβαρδισμοί και εκρήξεις στο Ρας Λανούφ - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο απολογισμός σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές είναι 4 νεκροί και 35 τραυματίες, αλλά αναμένεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Αυτοί που τραυματίστηκαν σοβαρά διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Ατζνταμπίγια, ενώ άλλοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Μπρέγκα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης, Μοχάμεντ Ουάνις δήλωσε ότι δεν έχουν μεταφερθεί όλοι οι τραυματίες στο νοσοκομείο και «περιμένουμε ότι θα βρεθούν περισσότερα πτώματα».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν στην πόλη με πυραύλους Grad, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από πετρελαιοφόρα που βρίσκονται στα ανοιχτά του λιμανιού της πόλης.

Το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης εκκενώθηκε μετά την επίθεση που δέχτηκε από κυβερνητικούς με πυρά πυροβολικού, ενώ τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν χώρο κοντά στο νοσοκομείο και σε τζαμί την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί προσεύχονταν. Μια πολυκατοικία που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο επλήγη επίσης. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι οι τραυματίες από την αεροπορική επιδρομή ανέρχονται σε 17.

Μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι βομβάρδισαν την Μπρέγκα.

Εθνικό Συμβούλιο: Θα σεβαστούμε τα πετρελαϊκά συμβόλαια

«Σεβόμαστε όλα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Λιβύη και μετά την έναρξη της εξέγερσης, αυτό ισχύει ιδιαιτέρως όσον αφορά την πετρελαϊκή βιομηχανία», διεμήνυσε ο Χάφεζ Γόγκα, εκπρόσωπος του μεταβατικού Λιβυκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο δρα ως μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης κι ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα και να τα δαπανά ανάλογα με τις προτεραιότητες που υπάρχουν.

«Επιζητούμε να αυξήσουμε την πετρελαϊκή μας παραγωγή, αλλά ο βομβαρδισμός ορισμένων εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας θα επηρεάσει αναμφίβολα τα επίπεδα της παραγωγής μας», προσέθεσε.

«Πόρτα» Θαπατέρο στον Καντάφι - Η Ευρώπη απαιτεί την παραίτησή του
Η διπλωματική αντεπίθεση που επιχειρεί ο Μουαμάρ Καντάφι βρήκε... ανάχωμα στον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Λίβυο ηγέτη. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον είναι ενημερωμένη για τις συναντήσεις του απεσταλμένου της Λιβύης, Μοχάμεντ Τάχιρ Σίαλα με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο. Οι συναντήσεις αυτές, όμως, δεν τελούν υπό την αιγίδα της Ε.Ε.
Διαδήλωση στις
 Βρυξέλλες κατά του καθεστώτος Καντάφι - ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά του καθεστώτος Καντάφι - ΦΩΤΟ REUTERS
Και καθώς η Τρίπολη προσπαθεί να γλιτώσει τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, ο κλοιός για το καθεστώς Καντάφι σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μια ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ζήτησε από το καθεστώς της Λιβύης να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στα... μαχαίρια με το καθεστώς Καντάφι αφού αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αρχίσουν διάλογο με τη «νέα λιβυκή ηγεσία». «Ο Καντάφι έθεσε ο ίδιος τον εαυτό του σε δυσμένεια» είπε ο Αλέν Ζιπέ και κάλεσε τον Συνταγματάρχη να εγκαταλείψει την εξουσία.

Το ίδιο ζήτησε από τον Λίβυο ηγέτη και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. «Ένας άνθρωπος που εξαπολύει πόλεμο κατά του λαού του, έχει τελειώσει», τα λόγια του. Εξάλλου, Βρετανία και Γερμανία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδώσει κοινή ανακοίνωση στην οποία να επισημαίνεται ότι οι χώρες-μέλη δε θα συνεργαστούν με τον Καντάφι.

Η Ιταλία, που εξακολουθεί να βαδίζει σε... τεντωμένο σχοινί γιατί δε θέλει να χαλάσει και τις εξαιρετικές της σχέσεις με την Τρίπολη, πρότεινε να αρχίσουν να περιπολούν πλοία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Λιβύης για να αποτρέψουν τη λαθραία διακίνηση όπλων και να ελέγξουν τις προσπάθειες μεταναστών να μπουν στην ΕΕ.

ΝΑΤΟ: Κίνδυνος να γίνει η Λιβύη βοσκοτόπι τρομοκρατών
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Λιβύη σε άντρο εξτρεμιστών και καταφύγιο τρομοκρατών. «Υπάρχει (...) ο κίνδυνος διχασμού μέσα στη χώρα και ο κίνδυνος να δούμε στο μέλλον ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει βοσκοτόπι για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, οπότε προφανώς αυτό είναι ένα θέμα ανησυχίας», προσέθεσε ο Ράσμουσεν έπειτα από τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. (Διαβάστε περισσότερα για τη Σύνοδο εδώ)

«Συνιστούμε έντονα στην κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία». συνέχισε.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει εξάλλου να μετακινήσει περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο σε ανταπόκριση στην κρίση στη Λιβύη είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός για την πιθανή επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ τα πλοία που αφορά η μετακίνηση αυτή είναι μια γερμανική φρεγάτα και ένα ιταλικό καταδρομικό από μια μόνιμη ομάδα περιπολίας στη δυτική μεσόγειο, μαζί με μια ναρκαλιευτική δύναμη.

«Βασανιστήρια» σε δημοσιογράφους του BBC

Τρεις δημοσιογράφοι του BBC συνελήφθησαν σε σημείο ελέγχου σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων νότια της Ζαουίγια και υπέστησαν «επανειλημμένες επιθέσεις» από στρατιωτικούς και μυστική αστυνομία, μετέδωσε το δίκτυο. Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε αυτό μπορεί να αποτελεί και πράξεις βασανιστηρίων.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Guardian ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους της που έκαναν ρεπορτάζ στη Λιβύη και από ένα Βραζιλιάνο δημοσιογράφο που ήταν μαζί του.

Ο Γάιτ Αμπντούλ-Άχαντ, ιρακινής εθνικότητας, εργάζεται για την Guardian από το 2004 και μόλις την Πέμπτη οι λιβυκές αρχές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται υπό κράτηση. Ταξίδευε με τον Αντρέι Νέτο της βραζιλιάνικης εφημερίδας O Estado de Sao Paulo, ο οποίος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί σύντομα. Ο Βραζιλίανος δημοσιογράφος πρόκειται να απελευθερωθεί σύντομα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Λιβύης στο Σαο Πάολο.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου