Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

"Αναχωρεί" για Κάιρο ο Γιώργος...

Σήμερα, οι Αιγύπτιοι που βγήκαν στους δρόμους, είχαν βάλει τελεσίγραφο στον Μπουμπάρακ να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα. Δεν το έκανε φυσικά αφού δεν πρόκειται για έναν απλό ηγέτη αλλά για έναν δικτάτορα που επί τριάντα χρόνια κυβερνά τη χώρα, όχι ο ίδιος αλλά το σύστημα που έφτιαξε. Έτσι αυτή η Παρασκευή ονομάστηκε «της Αναχώρησης», άσχετα αν δεν έπιασαν οι ευχές των Αιγυπτίων.


Την Κυριακή πάει στο Κάιρο ο Γ. Παπανδρέου, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλες, για να εκφράσει την ανησυχία της ΕΕ, το πνεύμα της συζήτησης που έγινε στη Σύνοδο. Δεν ξέρουμε αν πάει αυτοβούλως ή αν πάει ως απεσταλμένος της ΕΕ μιας και είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το θέμα είναι μήπως θα μπορούσαμε εμείς να την ονομάσουμε «Κυριακή της Αναχώρησης»;

«Αποφάσισα να μεταβώ στο Κάιρο για να μεταφέρω αφενός το πνεύμα και τη συζήτηση της ΕΕ, αλλά τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Θα σταθούμε δίπλα στον αιγυπτιακό λαό» τόνισε.
Σε ερώτηση για το αν μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ως απεσταλμένος της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και ότι ο ίδιος έχει συντονίσει τις ενέργειές του με την αρμόδια υπουργό Εξωτερικών της Ένωσης.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο στέκει η άποψη ότι στις χώρες της περιοχής μπορούν να υπάρξουν μόνο δικτατορικά ή θεοκρατικά καθεστώτα, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η Δημοκρατία δεν γεννήθηκε σε χριστιανική χώρα, αλλά στην πόλη-κράτος της Αρχαίας Αθήνας. Μας έκανε μια αναδρομή για την ιστορία που δεν ξέρει και κατέληξε στο φοβερό συμπέρασμα: «Η έννοια της Δημοκρατίας είναι οικουμενική».

Προφανής είναι η αμηχανία τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και της Ευρώπης μπροστά στο φαινόμενο που συντελείται στην Αίγυπτο. Ποιον να στηρίξουν; Τον κόσμο που βγαίνει κατά εκατομμύρια και ζητά ψωμί, παιδεία, ελευθερία; Κάτι τέτοιο ίσως έβγαζε και τους Ευρωπαίους πολίτες στο δρόμο κατά της δικτατορίας της οικονομίας και των αγορών.

Να στηρίξουν τον Μουμπάρακ που τόσα χρόνια ήταν καλός συνομιλητής τους; Κομματάκι δύσκολο τώρα που πέφτει. Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αλλωστε, καλύτερα να το παίξει μεσολαβητής. Περισσότερα επικοινωνιακά οφέλη έχει. Προσοχή μόνο μην τον πιάσουν αιχμάλωτο οι Αιγύπτιοι και ζητούν ανταλλάγματα να τον στείλουν πίσω.

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=4663

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου