Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η αδύναμη ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται το Αιγαίο!!!

Με νέες προκλητικές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, θέτει πάλι ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου σε ποσοστό μάλιστα 50-50. Ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» δηλώνει ότι όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ ‘’δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα μίλια γιατί το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους…’’.…
Δουλεύοντας  ψιλό γαζί Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Μπαγίς λέει στη συνέχεια ότι την ίδια στιγμή που ένα αεροπλάνο της Λουφτχάνσα θα ξεκινήσει για το παράνομο αεροδρόμιο Ερκάν στα Κατεχόμενα, ελληνοκυπριακό αεροσκάφος θα μπορεί να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη «και σε αυτό να μπει ο κ. Χριστόφιας, να έρθει να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά…».
Αμέσως μετά πετάει και την απειλή του και λέει πως η Τουρκία είναι έτοιμη για τη «μεγάλη λύση στο Κυπριακό, έτοιμη για άμεση λύση, έτοιμη για τη μη λύση, έτοιμη όμως και για μια μεγάλη κρίση. Είναι έτοιμη για όλα…».


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η ελληνική κυβέρνηση είναι
έτοιμη να προχωρήσει σε «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων με την Τουρκία, αγνοώντας τη δυσμενή για τη χώρα συγκυρία, είναι η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον θα διευρύνεται εις βάρος της Ελλάδας η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία.

«Οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν σε βάθος χρόνου, και πιθανότατα στο μέλλον οι συσχετισμοί θα είναι πολύ χειρότεροι σε βάρος της Ελλάδας», τόνιζε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στην παρατήρηση του « για τη σκοπιμότητά του να τεθεί τώρα, και με την Ελλάδα να είναι αποδυναμωμένη διπλωματικά, θέμα διαπραγμάτευσης του Αιγαίου.

Τι συζητούν

Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Μελέτη στο «Έθνος της Κυριακής», οι δυο πλευρές συζητούν ακόμη επί του πλαισίου αρχών στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας (και θα αποτελεί τη βάση του συνυποσχετικού), ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτές οι συνομιλίες δεν μπορεί να συνεχισθούν επ’ άπειρον και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να καταλήξουν θα πρέπει οι δυο πλευρές να εξετάσουν την προσφυγή στη Χάγη.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας αρκετά περίπλοκης οριογραμμής που καθορίζει μέσω αυξομειώσεων το νέο εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.


Εκ προοιμίου αυτή η διαδικασία είναι έωλη, καθώς ο καθορισμός των χωρικών υδάτων μιας χώρας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που κηρύσσεται μάλιστα μονομερώς, με τρόπο που να μη θίγονται δικαιώματα τρίτων κρατών τα οποία απλώς ενημερώνονται. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται υπό το βάρος και των «γκρίζων ζωνών», το οποίο η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα παρακάμψει με τη χάραξη «συμφωνημένης» γραμμής των χωρικών μας υδάτων. Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν στον χάρτη που θα εμφανισθεί με την έγκριση της Τουρκίας (και ο οποίος θα προβληθεί ως μονομερής κίνηση και πρωτοβουλία της Αθήνας) θα υπάρχει π.χ. πρόβλεψη χωρικών υδάτων έστω και 6 ν.μ. στα… Ιμια ή στο Αγαθονήσι.

Υπάρχει και το έτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορά το Καστελόριζο, καθώς, ακόμη και εάν η αρχή της αναλογικότητας δεν είναι ιδιαιτέρα ευνοϊκή για την Ελλάδα, δεν νοείται η εξαίρεση της περιοχής από τη συνολική διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εξάλλου υπάρχει και η σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Δ1 του υπουργείου Εξωτερικών (όπως διατυπωνόταν σε άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε ο «Κόσμος του Επενδυτή»), σύμφωνα με την οποία δεν νοείται εξαίρεση του Καστελόριζου από τη συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με το πρόσχημα ότι βρίσκεται εκτός Αιγαίου.

Στις εκκρεμότητες που έχουν αναδειχθεί στις διερευνητικές επαφές περιλαμβάνεται βεβαίως και η μη αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας.

Η χάραξη του τελικού εύρους των χωρικών υδάτων αλλά και η αποδοχή των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας (για την επήρεια νησιών σε υφαλοκρηπίδα και για το δικαίωμα ακόμη και βραχονησίδων σε χωρικά ύδατα) αποτελούν τα δύο κομβικά και καθοριστικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας στο Αιγαίο. Η απουσία οποιασδήποτε αλλαγής θέσης της Τουρκίας στα θέματα αυτά δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για το πραγματικό περιεχόμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο.

http://www.antinews.gr/?p=75867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου