Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στο 4,1% η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB

Με σαφές προβάδισμά αλλά με ψαλιδισμένη την διαφορά προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Μέσα σε έξι μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μείωσε την διαφορά από το 8% στο 4,1% αλλά το κυβερνών κόμμα έχει ασφαλές προβάδισμα παρά τα σκληρά μέτρα και το μνημόνιο.

Η βουλή γίνεται εξακομματική εκτός μένουν – έστω και οριακά σύμφωνα με τη δευκρινισμένη ψήφο– το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Σε υψηλά ποσοστά η αδιευκρίνιστη ψήφος που φτάνει το 23,3%


Συγκεκριμένα: ΠΑΣΟΚ 26,7% ΝΔ 22,6% ΚΚΕ 8,4% ΛΑΟΣ 4,3% ΣΥΡΙΖΑ 3,3 Οικολόγοι 3,2%




Η αδιευκρίνιστη ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία . Αν υποθέσει κάποιος ότι η δομή της ακολουθεί την κατανομή και τη δομή της αντίστοιχης διευκρινισμένης ψήφου, τότε τα ποσοστά των νέων κομμάτων  είναι για τη μεν Δημοκρατική Συμμαχία 3,7% για τη δε Δημοκρατική Αριστερά 2,7%

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Η απαξίωση της κοινής γνώμης προς το πολιτικό σύστημα αποτυπώνεται και σε αυτή την μέτρηση. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην Πρωθυπουργία προηγείται... ο κανένας! με 4,2 μονάδες διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου που συγκεντρώνει 33% (άνοδος 1,6%) και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 24,7%, άνοδος τεσσάρων μονάδων σε σχέση με την μέτρηση του Ιουνίου,





Ικανότητα διακυβέρνησης

Ενδεικτική είναι η απογοήτευση των πολιτών απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και στο ερώτημα για το ποιο μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Οι ερωτηθέντες απάντησαν κανένα από τα δύο κόμματα σε ποσοστό 39,2% έναντι 28,3% του ΠΑΣΟΚ και 22,4 της ΝΔ. Κυβερνών κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν διαφορά 5,9% (στην μέτρηση του Ιουνίου η διαφορά ήταν 9,7%).






Εικόνα των πολιτικών Αρχηγών

Η εικόνα του Πρωθυπουργού δεν έχει «τσαλακωθεί» από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί καθώς οι θετικές γνώμες φτάνουν το 30,8% ενώ οι αρνητικές φτάνουν το 57,4% ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 25,8% θετικές και 60,1% αρνητικές γνώμες και τρίτη έρχεται η Ντόρα Μπακογιάννη με 18,3% θετικές γνώμες και 68,8 αρνητικές.





Οι πολίτες στα όρια τους

Η πλειονότητα των πολιτών 8 στους 10 δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν άλλες θυσίες προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και το 72% υποστηρίζει πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=29695&catID=14&utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου