Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Δεν ακούσαμε κουβέντα για κινεζικές επενδύσεις, ή κάνουμε λάθος;

Η Κινεζική επέλαση στην Ελλάδα, που ουσιαστικά είναι επέλαση στην Ευρώπη, είναι σαφέστατα καλοδεχούμενη και κάθε επιτυχία δεν έχει χρώμα, κόμμα οι πολιτικές. Οποιος έρχεται να επενδύσει τα χρήματά τους στην καθημαγμένη Ελλάδα είναι καλοδεχούμενος, αρκεί βεβαίως να έχουν διασφαλιστεί κάποια κριτήρια και προϋποθέσεις και να μην παραδίδεται η χώρα αμαχητί.
Τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν έχουν θέση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και οι πανηγυρισμοί για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα είναι αν μη τι άλλο αστείες.
Κατ’ αρχάς ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε θα αγοράσει ομόλογα μόνο όταν η Ελλάδα βγει πάλι στις αγορές. Σίγουρα σημαντικό να ξέρεις ότι κάποιος κάποτε θα αγοράσει ελληνικούς τίτλους.
Ρώτησε, όμως, ο Ζιαμπάο, πότε θα βγει η χώρα στις αγορές ή μήπως η υπόσχεση επενδύσεων είναι πομφόλυγα; Διότι όπως λένε όλοι οι ξένοι αναλυτές, διεθνείς οίκοι, οικονομολόγοι, η Κομισιόν κ.λπ. ούτε το 2013 που τελειώνει -θεωρητικά πάντα- η Τρόϊκα και ο δανεισμός, θα είναι η Ελλάδα ικανή να βγει στις αγορές.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ξαναδανειστούμε, να ξαναϋπογράψουμε νέο Μνημόνιο, να μπούμε πάλι σε επιτήρηση και να μην είμαστε ικανοί να βγούμε στις αγορές με χαμηλά spreads κι όχι με 800 και 900 μονάδες. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είμαστε έτοιμοι για το τέλος του 2011 αυτό είναι αν όχι απίθανο, σίγουρα δύσκολο.
Επομένως, έτσι όπως εξελίσσεται η ελληνική οικονομία, μάλλον θ’ αργήσουμε να δούμε κινεζικά κεφάλαια στα ελληνικά ομόλογα.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες επενδύσεις σε τουρισμό, ναυτιλία, έργα κ.λπ. δύο παρατηρήσεις πρέπει να γίνουν. Ο πρώτος είναι ότι δεν ακούστηκε κουβέντα το Σαββατοκύριακο για επενδύσεις σε μεγάλα έργα. Παλαιότερα η κυβέρνηση μας είχε “φλομώσει” στις διαρροές για ενδιαφέρον των Κινέζων για τον εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο, τον ίδιο τον ΟΣΕ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ακόμη και για συμμετοχή σε μεγάλα οδικά έργα είχαν κάνει λόγο.
Από την πλευρά των Κινέζων, δεν ειπώθηκε τίποτε. Οσο για τη ναυτιλία, είναι σαφώς σημαντική εξέλιξη η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν. Ομως, πρώτα πρέπει να βγάλουν άκρη με το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο μόλις την Πέμπτη απέκτησε υπουργό και υφυπουργό.
Πηγή: Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου