Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Επίθεση χωρίς αιτία

Απίστευτο ελληνικό παράδοξο: ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δέχθηκε επίθεση από το ΠΑΣΟΚ για ένα κείµενο που συντάχθηκε µε προφανή βούληση να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ! Επισήµως, ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του κόµµατος επέκρινε χθες τους «κυρίους της ΤτΕ» για το περιεχόµενο της λεγόµενης «ενδιάµεσης έκθεσης». Οσοι παρακολουθούν στενά τις ασκήσεις ισορροπίας στα έγκατα της ελληνικής οικονοµίας, ανατριχιάζουν στην ιδέα ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα µπορούσε να σηκώσει το γάντι και να ενσκήψει κρίση στις σχέσεις του µε το κυβερνών κόµµα.


Εκ των πραγµάτων η κεντρική τράπεζα, µε τις θεσµικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας που της εξασφαλίζει η ευρωζώνη, είναι στρατηγικός σύµµαχος της κυβέρνησης, ιδίως στη δύσκολη περίοδο που διανύει. Ετσι άλλωστε το βλέπουν και στον άξονα Μέγαρο Μαξίµου - πλατεία Συντάγµατος. Ο Γιώργος Προβόπουλος µιλάει συχνά µε τον Παπακωνσταντίνου και έχει καλή χηµεία µε τον Πρωθυπουργό. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ τού απονέµουν ότι βρίσκει τον τρόπο, όταν χρειάζεται, να «ρίχνει σύρµα» περί όσων σκέφτονται στη Φρανκφούρτη για την «ελληνική περιπλοκή».

Αν η τελευταία έκθεση ήταν πίνακας ζωγραφικής, θα µπορούσε να αποδοθεί ως εξής: µέσα στην τρικυµία που ταρακουνάει το βαπόρι στο αγριεµένο πέλαγος, κάποιος προσπαθεί να κατεβάσει τις σωσίβιες λέµβους. Πολιτικά, ισοδυναµεί µε επιβεβαίωση ότι η εικόνα που αρχίζει να σχηµατίζει η διεθνής οικονοµική κοινότητα για τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κινήσει τα πράγµατα µπροστά, δεν είναι εσφαλµένη. Και από τεχνοκρατική άποψη µπορεί να λειτουργήσει και σαν «µάνιουαλ», µε οδηγίες χρήσης. Είναι απορίας άξιο τι ήταν αυτό που ερέθισε το «κοµµατικό ΠΑΣΟΚ» και άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά.

Αλλωστε από την αρχή της θητείας του, πριν τη σηµερινή κυβέρνηση, ο Γιώργος Προβόπουλος έδειξε ότι δεν θα είναι βουβό πρόσωπο. Και συχνά υπερέβη την παράδοση των προκατόχων του να περιγράφουν τα φίδια, αλλά να µη βάζουν το χέρι στην τρύπα. Με τις προτάσεις του στην τελευταία έκθεση άνοιξε θέµατα ταµπού. Εδειξε ορισµένους από τους κωδικούς της σπατάλης, αν όχι της διαφθοράς, που υποκρύπτονται στον κρατικό προϋπολογισµό. Ετσι επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγε ο γερµανός αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους: «Το µυαλό είναι σαν την οµπρέλα – λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=137&artID=4601417

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου