Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η κρίση σε μια χώρα – Ιανό

Αυτή η χώρα έχει βαλθεί να μας εκπλήσσει, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Εμφανίζει πολλές φορές το διπλό πρόσωπο του Ιανού, μοιάζει με νόμισμα που έχει δύο όψεις και κανείς ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει ποια πλευρά της είναι πιο ισχυρή.
Από τη μια η πιο μεγάλη κρίση των τελευταίων 50 ετών. Χιλιάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν βάλει λουκέτο κι έπεται συνέχεια. Σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και σκέφτονται την προσφυγή τους στο άρθρο 99.
Μεταχρονολογημένες επιταγές αξίας 30 δις ευρώ κυκλοφορούν στην αγορά σαν μια βραδυφλεγή βόμβα.
«Κόκκινα» δάνεια αξίας 40 δις ευρώ, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, στεγαστικά, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εκατομμύρια πολίτες βιώνουν αυτή την κρίση στο πετσί τους, όπως και τα ανάλγητα μέτρα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Χιλιάδες απολύσεις και με την ανεργία να είναι επισήμως 12% αλλά ανεπισήμως ίσως και 16%.
Οσο για τα του Μνημονίου και της ενδεχόμενης πτώχευσης, τα έχουμε γράψει πολλές φορές.
Γενικά μια ζοφερή εικόνα που προκαλεί απαισιοδοξία, κατήφεια, παγωμάρα. Κι όλο αυτό το κλίμα αποτυπώνεται καθημερινά. Από την κίνηση στην αγορά μέχρι μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα όπως η ΔΕΘ.
Μια έκθεση – διαμάντι για τη χώρα μας, που κάθε χρόνο αποτελούσε το κορυφαίο οικονομικό γεγονός για όλα τα Βαλκάνια, διαπιστώσαμε ότι φέτος έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε… παζάρι επαρχιακής πόλης. Ελάχιστοι επισκέπτες, μικρό ενδιαφέρον για συμφωνίες, περίπτερα απλά υπάρχουν για να υπάρχουν. Μια εικόνα πρωτόγνωρη για όσους ξέρουν από τη Θεσσαλονίκη προηγούμενων ετών.
Από την άλλη, ως δια μαγείας εμφανίζεται ένα πρόσωπο της χώρας εντελώς αλλοπρόσαλλο. Στη Θεσσαλονίκη της ΔΕΘ τα μπουζούκια είναι γεμάτα, στην Αθήνα, τα κότερα στοιβάζονται στον Αλιμο και τον Φλοίσβο, ενώ πρόσφατα στις Σπέτσες το λιμάνι είχε βουλιάξει από τις σκαφάρες.
Η αγορά αυτοκινήτου υποχωρεί πάνω από 50%, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αγοράζουν Πόρσε και Μπέντλεϊ.
Υπάρχουν και άλλοι που κάνουν χλιδάτους γάμους, δεξιώσεις εκατομμυρίων και πάρτι λαμπερά.
Ποδοσφαιρικές και μπασκετικές ομάδες αγοράζουν παιχταράδες με συμβόλαια εκατομμυρίων και προπονητές που τους χαρίζουν τα πάντα για να έλθουν στην Ψωροκώσταινα.
Ποιοι είναι επιτέλους όλοι αυτοί; Είναι τόσοι λίγοι, απλά για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα της κρίσης;
Ή μήπως υπάρχει ακόμη το λίπος της παρα-οικονομίας και του μάυρου χρήματος που έχουμε ακόμη να κάψουμε ως χώρα;
Μήπως άραγε είναι αυτό το 1% που σε κάθε χώρα κάνει πάρτι στις πλάτες του υπόλοιπου 99%;
Ό,τι και να είναι, όποιος ξεφυλλίζει γκλάμορους περιοδικά και βλέπει εκπομπές από την κοσμοπολίτικη Μύκονο, σίγουρα παθαίνει ακόμη μεγαλύτερη μελαγχολία.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου