Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δυσαρέσκεια της Τρόικας για τα έσοδα – έρχονται νέα μέτρα!!!

Θυμάστε τα εύσημα της Τρόικας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Θυμάστε τους χαρτογιακάδες του ΔΝΤ να πλέκουν το εγκώμιο του πρωθυπουργού και του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα που έλαβαν και φέρνουν την οικονομία στο σωστό δρόμο; Ε λοιπόν αυτά που θυμάστε ξεχάστε τα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συναντήσεις των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόϊκας με τον υπουργό Οικονομικών δεν κατέληξαν στα προηγούμενα εγκώμια και μάλλον υπάρχει εμφανής δυσαρέσκεια των δανειστών μας για την πορεία των εσόδων που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον φετινό και τον επόμενο προϋπολογισμό. Μάλιστα, στις επόμενες συναντήσεις στην Αθήνα η Τρόϊκα αναμένεται να “τραβήξει τα αυτιά” του οικονομικού επιτελείου καθώς τα έσοδα βουλιάζουν, την ίδια στιγμή που τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν γονατίσει τον κόσμο. Οι πληροφορίες, λοιπόν, κάνουν λόγο για νέες εντολές επιβολής νέων μέτρων ώστε το 2010 να κλείσει με όσο το δυνατόν μικρότερη “μαύρη τρύπα”. Η κυβέρνηση βάζει στον τραπέζι την περαίωση και λέει ότι θα εισπράξει έως κι 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ενώ υποστηρίζει στην Τρόϊκα ότι θα εισπραχθούν λεφτά κι από τα ακίνητα, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.
Στο κρεβάτι του Προκρούστη, όμως, φαίνεται να μπαίνει και πάλι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ, βουλιάζοντας φυσικά την αγορά που περιμένει να γίνουν επενδύσεις.
Πιθανότατα να εφαρμοστεί ταχύτερα το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, εκτός αν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.
Πέραν αυτών, τη Δευτέρα και την Τρίτη η Τρόϊκα και κυρίως το ΔΝΤ θα… παραδώσει στην κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θέλει να εφαρμοστεί και το οποίο προβλέπει νέα μέτρα σχεδόν 10 δισ. ευρώ για το 2011. Αυτό σημαίνει νέος βάρος στην κοινωνία αφού δεν προβλέπονται αυξήσεις στους φόρους των επιχειρήσεων, επομένως από κάπου αλλού θα βρεθούν τα χρήματα.
Πάντως, από τη στάση των εκπροσώπων της Τρόϊκας που το παίζουν “βαρύ πεπόνι” εγείρονται διάφορα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.
  1. Τώρα “είδαν” οι Τόμσεν και Σία ότι δεν πάνε καλά τα έσοδα; Αρχές Σεπτεμβρίου γιατί αποθέωναν την κυβέρνηση; Μήπως δηλαδή έχουμε να κάνουμε με θέατρο (ή μάλλον περιοδεύοντα θίασο) που με μαστίγιο και καρότο πετυχαίνει αυτό που θέλει;
  2. Επανειλημμένα γράφουμε ότι το Μνημόνιο που κρύβουν κάποιοι, προβλέπει μέτρα “μη προβλεπόμενου χαρακτήρα”. Δεν τα ξέρουν στην κυβέρνηση ή τα αγνοούν; Και γιατί ξαφνικά θυμόμαστε στο τέλος του χρόνου ότι τα μέτρα δεν φέρνουν έσοδα και θα πρέπει να φέρουν νέα μέτρα; Όλοι δε φώναζαν ότι οι υπερβολικοί φόροι θα “καθίσουν” τα έσοδα; Πώς μοιάζουν τώρα Τρόικα και κυβέρνηση ξαφνιασμένοι;
  3. Γιατί, ενώ βλέπουν την καταστροφική πολιτική τους, συνεχίζουν την τακτική των φόρων, της αύξησης του ΦΠΑ, της περικοπής δαπανών και του ΠΔΕ; Με αυτό τον τρόπο πώς θα αυξηθούν τα έσοδα το 2011 ώστε να μειωθεί το έλλειμμα; Μάλλον του χρόνου τέτοια εποχή θα γράφουμε τα ίδια. Ομως τότε θα είναι αργά.                                                                               antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου