Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τα 10 πιο εντυπωσιακά κάστρα της Σκωτίας

Από τα παραμύθια δε λείπουν ποτέ τα κάστρα: ψηλοί απόρθητοι πυργίσκοι, τρομακτικές τάφροι και θέα που σου κόβει την ανάσα. Κι όμως υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο, όπου τα «παραμύθια» μπορούν να «ζωντανέψουν» μπροστά στα μάτια σας. Και αυτή είναι η Σκωτία. 

Αρχαία κάστρα που στέκονται αγέρωχα και κοιτούν από ψηλά λίμνες, πόλεις, πεδιάδες κ.ά. Σε όποιο μέρος της Σκωτίας κι αν βρεθείτε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δείτε κάποιο κάστρο.
Δείτε παρακάτω τα δέκα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Σκωτίας, όπως δημοσιεύτηκαν σε σχετικό αφιέρωμα της στήλης Travel του CNN.
 
1. Eilean Donan, Inverness-shire

Πρόκειται για ένα κάστρο του 13ου αιώνα που βρίσκεται στη μέση μιας λίμνης και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά της Σκωτίας. Βρίσκεται στα Highlands «κοιτώντας» προς το Isle of Skye και συνδέεται με τη στεριά με μια πεζογέφυρα. Αποκαταστάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και από τότε έχει «πρωταγωνιστήσει» σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
 
 
2. Edinburgh Castle, Εδιμβούργο
Ίσως και να είναι το πιο ξακουστό και αυτό που επισκέπτονται οι περισσότεροι στη Σκωτία. Βρίσκεται στο κέντρο του Εδιμβούργου στην κορυφή του Castle Rock, δηλώνοντας την ισχυρή «παρουσία» του στον ουρανό της πόλης.Το αρχαιότερο τμήμα του κάστρου χρονολογείται πίσω στο 12ο αιώνα.
 
 
3. Culzean Castle, Ayrshire 
Το Culzean Castle που βρίσκεται στις ακτές του Ayrshire έχει συνδεθεί με την οικογένεια Κένεντι εδώ και αιώνες. Είναι ένα «παραμυθένιο» κάστρο με πυργίσκους και πολεμίστρες και περιβάλλεται από πανέμορφους κήπους και δάσος.
 
 
4. Ballindalloch Castle, Banffshire 
Αποκαλείται συχνά ως το «μαργαριτάρι του Βορρά». Το κάστρο Ballindalloch είναι του 16ου αιώνα και βρίσκεται στην «καρδιά» μιας από τις πιο γνωστές περιοχές παραγωγής ουίσκι της Σκωτίας, το Speyside. Σε αντίθεση με άλλα κάστρα της Σκωτίας, αυτό είναι ένα από τα λίγα που παραμένουν ιδιωτικά. Η οικογένεια Macpherson-Grant ζει σε αυτό εδώ και πολλούς αιώνες. Το κάστρο ανοίγει το καλοκαίρι στους επισκέπτες.
 
 
5. Castle Fraser, Aberdeenshire
Οι σινεφίλ ίσως αναγνωρίσουν το Castle Fraser στην ταινία «The Queen» με πρωταγωνίστρια την Helen Mirren. Είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή και ρομαντικά κάστρα της Σκωτίας. Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στο 1575 και το 1636 και βρίσκεται μέσα σε μια τεράστια έκταση 300 στρεμμάτων, περικυκλωμένο από φροντισμένους κήπους και δάσος.
 
 
6. Stirling Castle, Stirlingshire
Το κάστρο Stirling είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά, από ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη. Κάποτε αποτελούσε «προορισμό» για ιππότες και ευγενείς, ενώ σήμερα αποτελεί τουριστικό προορισμό για οικογένειες. Τα παιδιά μπορούν να ντυθούν ανάλογα και να συμμετάσχουν σε παιχνίδια «ρόλων»… κάνοντας ένα ταξίδι στο Μεσαίωνα με τη φαντασία τους.
 
 
7. Urquhart Castle, Inverness-shire 
Μπορεί το τέρας του Λος Νες να «τραβά» πολλούς τουρίστες στην περιοχή, όμως και το κάστρο Urquhart δεν πάει πίσω. Είναι ένα από τα πιο συχνά επισκεπτόμενα της Σκωτίας. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ακόμη τα ερείπια της πρώιμης μεσαιωνικής οχύρωσης, που χρονολογούνται πίσω στο 13ο και 16ο αιώνα. Το κάστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πολέμους για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
 
 
8. Glamis Castle, Angus
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά κάστρα της Σκωτίας. Λέγεται ότι αποτέλεσε το «σκηνικό» για το έργο Μάκβεθ του Σαίξπιρ, ενώ σε αυτό είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ, η μητέρα της βασίλισσας, ενώ εκεί γεννήθηκε και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Περιβάλλεται από 14.000 στρέμματα κήπων, αγροκτημάτων και δάσος.
 
 
9. Inveraray Castle, Argyllshire 
Βρίσκεται στη δυτική Σκωτία στην ακτή της λίμνης Loch Fyne. Οι θαυμαστές της σειράς «Downton Abbey» μπορεί να το αναγνωρίσουν στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο της τρίτης σεζόν της σειράς. Το κάστρο περιβάλλεται από κήπους 16 στρεμμάτων, ενώ βρίσκεται σε μια έκταση 60.000 στρεμμάτων.
 
 
10. Crathes Castle, Aberdeenshire
Ανάμεσα στα δάση του Aberdeenshire βρίσκεται το κάστρο Crathes του 16ου αιώνα. Πύργοι, πυργκίσκοι, πολεμίστρες και ιστορίες με φαντάσματα συνθέτουν την ιστορία του.


(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου