Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Σκληρή απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις Ερντογάν - Έφτασε την Τουρκία μέχρι τη Θεσσαλονίκη!

- Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: "Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή"
- Ερντογάν: "Όταν λέω για την Τουρκία, Θράκη εννοώ και την Κομοτηνή και την Θεσσαλονίκη"
- Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα


Την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε την Τουρκία μέχρι την Θεσσαλονίκη!

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Κεσσάνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής:

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα στην πόλη Κεσάνη, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και λίγες ημέρες πριν από την (προγραμματισμένη) επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα είπε ότι η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου είχε πει ότι «η Θράκη είναι ταυτόχρονα και Θεσσαλονίκη, είναι Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι επίσης Κίρτζαλι και Βαρδάρης. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι Σκόπια και Πρίστινα, είναι Σεράγιεβο» και συνέχισε:

«Η Θράκη είναι ο ζωντανός μάρτυρας της κοινής ιστορίας μας στην Ευρώπη. Αντιπροσωπεύει όλο το παρελθόν μας στην περιοχή. Και σήμερα, στο κέντρο όλων των σχέσεών μας στην περιοχή των Βαλκανίων, βρίσκεται η Θράκη, με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ (Ραιδεστός), το Κιρκλάρελι (Σαράντα Εκκλησιές) και φυσικά την Κωνσταντινούπολη».

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου