Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Με 152 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, το οποίο ψηφίστηκε με 152 «ναι», 141 «όχι», ενώ υπήρχαν και 4 απόντες.


Εκτός από τους τρεις προφυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς απουσίαζαν ο διαγραφείς από την ΝΔ Βύρωνας Πολύδωρας, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Νίκος Νικολόπουλος και η Σοφία Σακοράφα, σε μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η ένταση, με τους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας να πείθονται μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οπως ανακοίνωσε ο Κώστης Χατζηδάκης, οι έμποροι, όπως και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα συμπεριλαμβάνονται - μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες- στη ρύθμιση που αφορά στις καταβολές του 20%, ως ποσοστού της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου, ενώ σύμφωνα με άλλη τροποποίηση «ειδικά οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα, δεν θα καταβάλλουν τίποτα», «αντί για άνεργοι με μηδενικό εισόδημα», όπως αναγράφονταν.

Παράλληλα, σε αλλαγές προχώρησε και ο Γιάννης Στουρνάρας, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά σε πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
  • Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα
  • Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.
  • Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.
Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».

Βενιζέλος: Απογοητεύονται όσοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή

Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ήταν προϊόν δύσκολης διαπραγμάτευσης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην Αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι απογοητεύονται όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή, όσοι βλέπουν την κυβέρνηση να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών, είπε ότι για τις τράπεζες το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι οφειλέτες στεγαστικών, αλλά το ζήτημα των χρεών των επιχειρηματιών.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου