Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τα πιο δυσπρόσιτα μέρη στον κόσμο

Μακρινά ή απροσπέλαστα εδάφη, γραφειοκρατία, ασταθείς πολιτικές καταστάσεις και αυστηρά θρησκευτικά καθεστώτα, αποτελούν συχνά εμπόδιο για επίδοξους ταξιδιώτες. Ανακαλύψτε τις χώρες που μπορεί να αποκαλέσουν πρόκληση πριν καν ετοιμάσετε βαλίτσες!
 
Μπουτάν
Το μικροσκοπικό βασίλειο άνοιξε τα σύνορά του στη δύση πριν μερικές δεκαετίες ενώ κανένας δεν μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα χωρίς ειδική βίζα και χωρίς να έχει συνοδεύεται από κάποιο διαπιστευμένο ντόπιο ξεναγό. Ένα από τα πιο απάτητα σημεία της χώρας είναι το μοναστήρι Paro Taktsang ή αλλιώς η φωλιά της τίγρης. Ο ναός αυτός του 17ου αιώνα, χτισμένος κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται στα 700μ. πάνω από την κοιλάδα του Πάρο και είναι ορατός από πάρα πολλά σημεία. Εδώ σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους έφτασε ο Γκούρου Ρίνποτσε πάνω στη ράχη μιας τίγρης και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη της χώρας.
 
 
 
 
 
 
Ουζμπεκιστάν
Χωμένη κάπου τα βάθη της Ασίας, η τεράστια χώρα έχει ομορφιά που ελάχιστοι γνωρίζουν: πόλεις που μοιάζουν με κοσμήματα ριγμένα στην άμμο, περίτεχνη αρχιτεκτονική, ζωηρά χρώματα παντού, κάστρα στα χρώματα της άμμου, πολύβουες αγορές, άνθρωποι χαμογελαστοί και οχήματα περασμένων δεκαετιών συνθέτουν το σκηνικό της. Πέρα από την πρωτεύουσα Τασκένδη, υπάρχει η Σαμαρκάνδη ή αλλιώς “μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου”, η γενέτειρα του Ταμερλάνου Σαχριζάμπς, η Μπουχάρα που αποτελεί την θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της κεντρικής Ασίας και η Χίβα, η πιο καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη με ψηλά τείχη που κρύβουν παλάτια, χαμάμ και σκεπαστά παζάρια.
 
 
  
 
 
 
Τουρκμενιστάν
Η πελώρια χώρα της Κασπίας Θάλασσας αποτελείται σχεδόν ολόκληρη από έρημο με τον πληθυσμό συγκεντρωμένο στις οάσεις και σε μια στενή ζώνη γύρω από τον Aμού Nταριά και τη διώρυγα Kαρακούμσκι που έχει σχηματιστεί από τα νερά του. Ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία του Τουρκμενιστάν είναι ο γιγάντιος κρατήρας Νταρβάζα ή αλλιώς “πύλη της κολάσεως” στην έρημο Καρακούμ. Δεν είναι ηφαίστειο αλλά μια τρύπα όπου καίει διαρκώς μια τεράστια φωτιά από φυσικό αέριο, το οποίο αναδύεται από τα έγκατα της γης, εδώ και 40 χρόνια. Η φωτιά ξεκίνησε όταν έγινε μια γεώτρηση σε εκείνο το σημείο που χτύπησε σε κάποιο θύλακα φυσικού αερίου και κατέρρευσε. Καθώς η περιοχή γέμισε φυσικό αέριο που απειλούσε την κατοικημένη περιοχή αποφασίστηκε να γίνει ανάφλεξη του αερίου, δημιουργώντας αυτό το περίεργο αξιοθέατο.
 
 
 
 
Λιβύη
Με το 90% της χώρας να είναι έρημος, η Σαχάρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Κανένα ταξίδι στη Λιβύη δεν είναι πλήρες αν δεν εξερευνήσετε την έρημο στην πλάτη μιας καμήλας ή αν δεν κοιμηθείτε κάτω από τα αστέρια. Άκρως εντυπωσιακή είναι η ρωμαϊκή πόλη Leptis Magna που ανακαλύφθηκε θαμμένη στην άμμο σε άριστη κατάσταση.
 
 
 
 
 
Πακιστάν
Εδώ βρίσκεται μια από τις πιο εντυπωσιακές οροσειρές στον κόσμο, η Karakoram, που μοιράζεται με την Ινδία και την Κίνα. Πολλές από τις κορυφές της ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα σε ύψος ενώ η περιοχή έχει τους περισσότερους παγετώνες σε όλο τον κόσμο, εξαιρώντας το βόρειο και το νότιο πόλο. Ελάχιστοι είναι οι ορειβάτες που τολμούν να την εξερευνήσουν και να βιώσουν τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν. Στη σκιά της βρίσκεται η κοιλάδα Skardu με τρεις ειδυλλιακές λίμνες αλλά και απομονωμένα χωριουδάκια στην περιοχή Dasu. 
 
 
 
  
 
 
 
Σαουδική Αραβία
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι το λίκνο του Ισλάμ, η χώρα της Μέκκα και της Μεδίνα και γενέτειρα του Προφήτη, που ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στον εκμοντερνισμό και την οπισθοδρόμηση. Πίσω από τον αμύθητο πλούτο των πετρελαιοπηγών και τους παραμυθένιους Σεΐχηδες, κρύβεται μια κλειστή χώρα όπου οποιαδήποτε άλλη πίστη τιμωρείται αυστηρά και δικαιοσύνη είναι ο ισλαμικός νόμος, ο κινηματογράφος και το θέατρο απαγορεύονται δια νόμου και η μοναδική μελωδία που επιτρέπεται να ακουστεί δημόσια είναι το κάλεσμα των Μουλάδων για προσευχή, πέντε φορές τη μέρα. 
 
 
 
  
 
 
Ισημερινή Γουινέα
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη αυτής της μικροσκοπικής χώρας στις δυτικές ακτές της Αφρικής, που μοιάζει με δύο κουκκίδες στο χάρτη. Αποτελείται από δύο κομμάτια, ένα ηπειρωτικό κι ένα νησιώτικο, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που κάποτε ανήκαν στους Πορτογάλους για να πουληθούν αργότερα στους Ισπανούς. Η πρώην πάμπτωχη χώρα είναι πλέον θεωρητικά η πλουσιότερη στον κόσμο -αφού οι κάτοικοί της ζουν σε άθλιες συνθήκες – καθώς εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Πανέμορφη και ανέγγιχτη, η χώρα ως το 2016 αναμένεται να αποκτήσει στην καρδιά της ζούγκλας μια ολοκαίνουρια πόλη 200.000 κατοίκων, την Ογιάλα, με τεράστιες λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, υπερσύγχρονα νοσοκομεία και σχολεία, όλα με την υπογραφή Ισπανών αρχιτεκτόνων.
 
 
 
 
Ρωσία
Το ταξίδι στην αχανή χώρα αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς: από την κοσμοπολίτικη Αγία Πετρούπολη μέχρι τον θρυλικό Υπερσιβηρικό και το Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού, η Ρωσία έχει να επιδείξει απίστευτες ομορφιές. Όλοι όμως οι επισκέπτες της χώρας εκτός από έγκυρο διαβατήριο χρειάζονται και τουριστική βίζα (€35 το άτομο), ταξιδιωτική ασφάλιση (€2/ημέρα) και να συμπληρώσουν κάποια έγγραφα, μια διαδικασία που μπορεί να φανεί αποτρεπτική για αρκετούς. Όλες τις πληροφορίες θα τις βρείτε στο ρωσικό προξενείο σε Αθήνα (τηλ.: 210 6711945) και Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2310 257201).
 
 
 
  
 
 
 
 
(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου