Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Φιλιππίνες: Δεκάδες νεκροί κείτονται στους δρόμους - Οι επιζώντες αγωνιούν για τη βοήθεια

Υπάρχει έλλειψη από τις ειδικές πλαστικές σακούλες μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα πτώματα

Τα σωστικά συνεργεία σκάβουν στη λάσπη και τα ερείπια στην πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε για να εντοπίσουν και να ανασύρουν νεκρούς.


Πολλοί νεκροί κείτονται στους δρόμους καθώς υπάρχει έλλειψη από τις ειδικές πλαστικές σακούλες μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα πτώματα.

Επισήμως, ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος ισοπέδωσε πόλεις, ανέρχεται στους 2.357. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί μόνο στην πόλη Τακλομπάν μπορεί να φθάνουν τις 10.000.

Δεκάδες θύματα αναμένεται να ενταφιαστούν σήμερα σε δυο ομαδικούς τάφους έξω από την Τακλομπάν, στον έναν τα πτώματα που έχουν αναγνωριστεί και στον άλλο εκείνα για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να αναγνωριστούν αργότερα μετά τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Πολλοί από τους επιζώντες διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία και φοβούνται για την πρόκληση επιδημιών, παρά τις διαβεβαιώσεις από τις υγειονομικές αρχές ότι είναι απίθανο να προκληθούν αρρώστιες από τα πτώματα.

Πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Από αυτούς, περίπου 600.000 εκτοπισμένοι έχουν άμεση ανάγκη από τροφή, νερό και στέγη, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Στρατιώτες έχουν αρχίσει να διανέμουν με φορτηγά νερό και ρύζι στην πόλη Τακλομπάν όπου πεινασμένοι επιζώντες λεηλατούν σουπερμάρκετ και εμπορικά κέντρα.

Ο Εντουάρντο ντελ Ροζάριο, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των Φιλιππίνων δήλωσε ότι περισσότεροι διασώστες και προμήθειες είναι καθ' οδόν προς τις πληγείσες περιοχές, όχι μόνο προς την πόλη Τακλομπάν.

"'Εχουμε ένα συγκεκριμένο σύστημα για τις επιχειρήσεις αρωγής, αλλά δεν ήμαστε προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη καταστροφή", τόνισε ο Ντελ Ροζάριο, σύμφωνα με τον οποίο αεροσκάφη έχουν αρχίσει ρίψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στις περιοχές στις οποίες δεν είναι εφικτή η πρόσβαση από ξηράς.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι 'Ειμος παραδέχθηκε σήμερα, έξι ημέρες μετά την καταστροφή, ότι καθυστερεί πολύ η βοήθεια προς τους επιζώντες και εξέφρασε τη λύπη της για την "εγκατάλειψη" των απελπισμένων αυτών ανθρώπων.

"Πιστεύω ότι είμαστε όλοι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έκτη ημέρα και ότι δεν έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε όλους τους ανθρώπους", τόνισε η 'Ειμος, η οποία παραδέχθηκε ότι η βοήθεια δεν έχει φθάσει ακόμα στις περιοχές στις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη.

"Ελπίζω ότι εντός των 48 προσεχών ωρών, αυτό θα αλλάξει σημαντικά", υπογράμμισε.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου