Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Προετοιμάστε το σπίτι για τον χειμώνα

Ο χειμώνας καταφθάνει και μαζί του έρχονται και οι δουλειές του σπιτιού που θα το μετατρέψουν από καλοκαιρινή όαση σε χειμωνιάτικο καταφύγιο. Προνοήστε έγκαιρα για τις δουλειές του χειμώνα και απολαύστε τα παγωμένα Κυριακάτικα πρωινά μέσα από τη θαλπωρή του σπιτιού σας.


«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», όπως σωστά αναφέρει η λαϊκή μας παροιμία, πράγμα που πρέπει και εσείς με τη σειρά σας να εφαρμόσετε πιστά αν δεν θέλετε-όχι να πεινάσετε-αλλά να βρεθείτε απροετοίμαστοι μπροστά στον χειμώνα που έρχεται.

Καλοριφέρ: το Α και το Ω της προετοιμασίας

Επειδή σε κανέναν δεν θα άρεσε να ξυπνήσει ξαφνικά σε ένα παγωμένο σπίτι, προνοήστε έγκαιρα για τη συντήρηση του καλοριφέρ σας. Αν ζείτε σε πολυκατοικία, συνεννοηθείτε με το διαχειριστή για την έγκαιρη συντήρηση του καυστήρα ενόψει χειμώνα. Εφοδιαστείτε νωρίς με πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να επωφεληθείτε από τις χαμηλές τιμές και εξαερώστε τα σώματα του καλοριφέρ στο σπίτι, προκειμένου να έχουν καλύτερη απόδοση.

Τζάκι: η εστία του σπιτιού

Αν ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν τζάκι στο σπίτι, ξεκινήστε έγκαιρα τις προετοιμασίες πριν μας επισκεφθεί η βαρυχειμωνιά. Καλέστε κάποιον ειδικό για να σας καθαρίσει την καμινάδα και να βελτιώσει την απόδοση του τζακιού σας και εφοδιαστείτε με ξύλα, που μπορείτε να στοιβάξετε στη βεράντα ή σε κάποια αποθήκη. Μπορείτε να αγοράσετε ξύλα με το κιλό ή με τον τόνο, όπου εκεί ίσως διαπραγματευτείτε και καλύτερα την τελική τιμή. Συνήθως, οι εταιρείες που πωλούν καυσόξυλα, αναλαμβάνουν και τη μεταφορά τους στο σπίτι. Μην παραλείψετε να αγοράσετε και μικρά κλαδιά-προσανάμματα-τα οποία είναι συνήθως βουτηγμένα σε ειδικό εύφλεκτο υγρό και βοηθούν στο εύκολο άναμμα του τζακιού σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χαρτιά από παλιά περιοδικά και εφημερίδες ως προσανάμματα γιατί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μελάνι με την καύση συσσωρεύεται στην καμινάδα και μειώνει αισθητά την απόδοση του τζακιού.

Απώλειες ενέργειας: οι «κλέφτες» της ζέστης

Μπορεί να καίει το καλοριφέρ στο φουλ, όμως συχνά νιώθετε πως το σπίτι είναι παγωμένο. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, ελέγξτε προσεκτικά τα κουφώματα γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα προκειμένου να ανακαλύψετε, αν από κάπου «μπάζει» αέρας. Αν οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας μετρούν αρκετά χρόνια, τότε ενδεχομένως να έχουν λασκάρει και να μην κλείνουν ερμητικά το κρύο απέξω. Στην περίπτωση αυτή, το ιδανικό θα ήταν κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσετε με διπλά, ηχομονωτικά τζάμια και καινούργια ρολά και κουφώματα που κλείνουν σχεδόν αεροστεγώς. Διαφορετικά, αναζητήστε στο εμπόριο τις ειδικές ταινίες που κρατούν το κρύο απέξω και εφαρμόζονται πανεύκολα κάτω από πόρτες και γύρω από κουφώματα.

«Ζεστή» διακόσμηση: για να μην παγώνει το βλέμμα...

Το χειμώνα, η διακόσμηση γίνεται πιο «ζεστή» και πιο γήινη. Δώστε έμφαση σε ζεστά και όχι ιδιαίτερα έντονα χρώματα, που θα δημιουργήσουν εύκολα την αίσθηση της θαλπωρής. Πλεκτά ριχτάρια στον καναπέ, «γήινα» χαλιά και κουρτίνες και «ζεστές» γωνιές και διάβασμα, χαλάρωση ή ξεκούραση μέσα στο σπίτι, θα δημιουργήσουν μια ιδανική «φωλιά» που με δυσκολία θα εγκαταλείπετε. Μην παραλείψετε να μαζέψετε σε κάποια αποθήκη ή να καλύψετε με πλαστικό τα έπιπλα της βεράντας σας, καθώς ενδέχεται να διαβρωθούν από τις βροχές και το δυνατό κρύο.

(clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου