Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οριστικά μπαράζ για Εθνική

Αυτό που άξιζε -για να ‘μαστε δίκαιοι- πήρε τελικά από τον όμιλό της στα προκριματικά του Μουντιάλ η Εθνική.

Με νέα φτωχή εμφάνιση (και ελαφρυντικό ότι είχε το μυαλό στη Λιθουανία) το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 2-0 του αδύναμου Λιχτενστάιν.


Τα γκολ των Σαλπιγγίδη (7’) και Καραγκούνη (81’) έδωσαν μια ακόμα νίκη, αλλά η Βοσνία που ενδιαφερόταν να παίρνει τέτοιες και με πολλά γκολ (και επικράτησε δύσκολα σήμερα 1-0) την έστειλε να ψάξει στα μπαράζ την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εκεί όπου θα περιμένει τ' αποψινά αποτελέσματα για να μάθει τους υποψήφιους αντιπάλους της, με τους οποίους θα μπει στην κληρωτίδα στις 21 Οκτωβρίου.


Η βαθμολογία του 7ου ομίλου

1. Βοσνία 25 (30-6)
2. Ελλάδα 25 (12-4)
3. Σλοβακία 12 (9-8) -9 αγ.
4. Λιθουανία 11 (9-10)
5. Λετονία 7 (8-18) -9 αγ.
6. Λιχτενστάιν 2 (4-23)

Πώς έπαιξε

Με πολλές αλλαγές -και κύριο στόχο να προφυλαχθούν όσοι κινδυνεύουν με τιμωρία ενόψει μπαράζ- ήταν η ενδεκάδα που παρέταξε ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος άφησε έξω αρκετούς απ’ αυτούς που βρίσκονται στο όριο καρτών (Τοροσίδη, Μανωλά, Παπασταθόπουλο) και δεδομένης της απουσίας του ήδη τιμωρημένου Μανιάτη, διαμόρφωσε ως εξής το 4-3-3:

Κάτω από τα δοκάρια ο Καρνέζης και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Βύντρα, Κατσουράνης, Σιόβας και Χολέμπας. Η τριάδα στα χαφ αποτελούνταν από τους Τζιόλη (ως «σκούπα») και Κονέ-Καραγκούνη (ως εσωτερικούς μέσους), ενώ στην επίθεση ξεκίνησαν οι Σαμαράς (αριστερά), Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Μήτρογλου (στην κορυφή).

Το ματς

Εδώ δεν παίζαμε μπάλα με μυαλό και σώμα στο δικό μας ματς. Θα παίζαμε με το πρώτο απ’ αυτά να βρίσκεται αλλού; Έχοντας το αυτί κολλημένο στη Λιθουανία, η Εθνική ασχολήθηκε περίπου… επτά λεπτά με το Λιχτενστάιν. Όσο χρειάστηκε για να δώσει μια έκλαμψη θεάματος (υπέροχο «1-2» του Χολέμπας με τον Σαμαρά) και να πάρει το γκολ που την ενδιέφερε από τον -πάντα έτοιμο- Σαλπιγγίδη.

Από ‘κει και πέρα… άραξε. Και αντί να εκμεταλλευτούν την ικανότητά τους ν’ απειλούν ανά πάσα στιγμή τον αδύναμο αντίπαλο, οι παίκτες του Σάντος έδειχναν να σκέφτονται «δε βαριέσαι, κάπως θα το βάλουμε το δεύτερο». Αφού έβαλε ο Θεός το χέρι του λοιπόν και δεν είδε ο διαιτητής το χέρι του Σιόβα (σε σουτ του Στόκλασα) θα μπορούσαν να καθαρίσουν σε ευκαιρίες των Μήτρογλου-Σαλπιγγίδη.

Δεν το έκαναν όμως. Κι ο προπονητής τους ήξερε πως -ακόμη και με το Λιχτενστάιν- δεν μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής με το 1-0. Γι’ αυτό στο ημίχρονο προσπάθησε να τονώσει τη δημιουργικότητα της ομάδας, βάζοντας τον Σάμαρη αντί του Τζιόλη. Μάταια όμως… Η Εθνική συνέχιζε να γυροφέρνει άσκοπα την περιοχή. Και να «παραδέχεται» ακόμα περισσότερο ότι την ενδιέφερε πιο πολύ τι γίνεται στη Λιθουανία.

Δυστυχώς όμως, τα νέα που έρχονταν από ‘κει σταμάτησαν κάποια στιγμή να ‘ναι καλά. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο Ιμπίσεβιτς πετύχαινε το «χρυσό» γκολ για τη Βοσνία. Δίνοντάς της -αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί- δίκαια την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ. Και περνώντας το μήνυμα στην Εθνική πως θα χρειαστεί πολύ καλύτερες εμφανίσεις από τη σημερινή (την οποία γλύκανε κάπως το δεύτερο γκολ του Καραγκούνη) για να την ακολουθήσει μέσω των μπαράζ.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Σιόβας, Κατσουράνης, Βύντρα, Τζιόλης (46’ Σάμαρης), Κονέ, Καραγκούνης, Σαμαράς (69’ Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου (86’ Αθανασιάδης)

Στον πάγκο έμειναν οι: Καπίνο, Σηφάκης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Τοροσίδης, Νίνης, Παπασταθόπουλος, Φετφατζίδης, Ταχτσίδης

ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ (Ρενέ Πάουριτς): Γιέλε, Ντέιβιντ Χάσλερ, Μπούργκμαγιερ, Κάουφμαν, Έρι, Ματίας Κρίστεν (82’ Έρνε), Στόκλασα, Αντρέας Κρίστεν, Νίκολας Χάσλερ (90’+1’ Γιλντίζ), Ποβλερίνο, Βίιζερ

Στον πάγκο έμειναν οι: Μπίτσερ, Γκούμπσερ, Έρις, Μάκρι, Γκουρ, Κουΐντανς, Φρικ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λίμπορ Κόβαρικ (Ουγγαρία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Γ. Καραϊσκάκης»

(sport-fm)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου