Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Financial Times: «Το μοντέλο της τρόικας έχει γίνει δυσλειτουργικό»


Η εβδομάδα της αναταραχής που προηγήθηκε της κυπριακής συμφωνίας μάλλον θα σαρώσει έναν αριθμό πραγμάτων στο πέρασμά της, από την κυπριακή οικονομία ως τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του βορά και του  νότου στην ΕΕ, σχολιάζει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel. Ανώτεροι αξιωματούχοι ανησυχούν πλέον πως η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να έχει επίσης άλλη μια σοβαρή απώλεια: τη σχέση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ, είναι  τόσο τεταμένες ώστε η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε εβδομαδιαία συνεδρίασή της την Τετάρτη, συμφώνησε να θέσει το ζήτημα απευθείας στους πρωθυπουργούς της ΕΕ, προτείνοντας την αναθεώρηση της σημερινής δομής, όπου η Επιτροπή και το ΔΝΤ συνεργάζονται σε μια «τρόικα» διαπραγματευτών για διασώσεις. «Το μοντέλο της τρόικας έχει γίνει δυσλειτουργικό», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση της ευρωζώνης πριν από τρία χρόνια, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα δύο θεσμικά όργανα συναντήθηκαν στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών στις 15 Μαρτίου χωρίς μια κοινή πρόταση για τη διάσωση της Κύπρου. Ανώτεροι αξιωματούχοι που συμμετείχαν είπαν ότι οι εντάσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίζει να προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε η Κύπρος να μην πληρώσει τα 5,8 δις ευρώ της διάσωσης μέσω των κυπριακών τραπεζικών λογαριασμών, παρά την επιμονή του ΔΝΤ και των Γερμανών για τα μέτρα.

«Η επιτροπή συνεχίζει να προσπαθεί να συνεργαστεί με τους Κύπριους ηγέτες,  ώστε να τους βοηθήσει να θέσουν μια πρόταση, ακόμη και αν δεν προσθέτει κάτι περισσότερο» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος, που επικροτεί τη στάση του ΔΝΤ. «Έχουν αυτή τη στάση, ότι βρίσκονται εκεί για να διασώσουν τις αρχές σε κάθε χώρα και είναι απλά θέμα εξοικονόμησης χρόνου, δεν είναι θέμα της επίλυσης του προβλήματος. . . Αυτό είναι κακό». Κύπριοι αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η παραφωνία οδήγησε σε δεσμεύσεις που νόμιζαν ότι έλεγχαν, ενώ διαλευκάνθηκαν λίγες ώρες αργότερα.

Η δημιουργία των θεσμών που αποτελούν τους δύο από τους τρεις πυλώνες της «τρόικας», των διαπραγματευτών που είναι υπεύθυνοι για την έγκριση και την παρακολούθηση όλων των διασώσεων της ευρωζώνης, έγινε πριν από τρία χρόνια, όταν η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφώνησαν να συμβάλουν στα πρώτα 110 δις δολάρια της ελληνικής διάσωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση των τραπεζών της ευρωζώνης, είναι ο τρίτος.

Κατά το πρώτο έτος της κρίσης, η σχέση τους ήταν σχετικά ήρεμη, κάτι που οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούσαν ότι οφειλόταν στον τότε ηγέτη του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας. Αλλά μετά την έξοδο του Στρος Καν και την αντικατάστασή του από την Κριστίν Λαγκάρντ, μια άλλη πρώην Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το ΔΝΤ βασίζεται περισσότερο σε αυτό που ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης αποκάλεσε «οι αγιατολάχ των ταμείων». Έχουν επιμείνει σε πιο αξιόπιστες προβλέψεις για το χρέος πριν δεσμευτούν στον δανεισμό του ΔΝΤ. «Η Λαγκάρντ επιτρέπει στους γραφειοκράτες να λένε πως έχουν τα πράγματα και μετά μπορεί να κάνει την πολιτική κρίση», δήλωσε ένας αξιωματούχος που συμμετείχε σε πολλές διασώσεις. «Ο Στρος-Καν  δεν ήθελε να το συζητά, αλλά ήταν κάποιος που έκανε συμφωνίες. Η Λαγκάρντ θέλει να έχει μια αντικειμενική άποψη για την κατάσταση και τις περισσότερες φορές την έχει».

Οι διαφορές δημοσιοποιήθηκαν πρώτη φορά με την νέα ελληνική διάσωση, όπου αξιωματούχοι του ΔΝΤ επέμεναν να επιβάλουν απώλειες για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που βρήκε σκληρή αντίσταση στις Βρυξέλλες, και στη συνέχεια πίεσαν τις χώρες της ευρωζώνης να ζημιωθούν από τα δάνεια διάσωσής τους. Οι υποβόσκουσες εντάσεις φούντωσαν με την περίπτωση της Κύπρου. Παρότι και η Λαγκάρντ και ο Όλι Ρεν, επικεφαλής οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεχίζουν να έχουν φιλικές σχέσεις, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ανησυχεί πως θα μπορούσε να προκληθεί μόνιμη ρήξη μεταξύ των επιτελείων. «Το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Επιτροπής και του ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο φιάσκο της Κύπρου και θα υπονομεύσει περαιτέρω ό,τι προκύψει» δήλωσε ο Mujtaba Rahman, ένας ανώτερος αναλυτής της Eurasia Group και πρώην μέλος του οικονομικού επιτελείου της επιτροπής. «Το επεισόδιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της τρόικας να εξυπηρετήσει το σκοπό της ως θεσμικό όργανο σχεδιασμένο για τη διευκόλυνση της διαχείρισης κρίσεων».

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ο Ρεν προχώρησε τόσο πολύ, ώστε να πει ότι στο ΔΝΤ και τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι δεν συμφωνούσε με την τελική δομή της διάσωσης, αλλά θα την υποστήριζε δημοσίως γιατί ήθελε να παρουσιάσει μια ομοφωνία. Ο Simon O’Connor, εκπρόσωπος του Ρεν, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ένας άλλος αξιωματούχος της τρόικας επέμεινε ότι οι δύο πλευρές συμφιλιώθηκαν μετά από την ολονύχτια συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, αλλά οι άλλοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. «Υπήρξε αρκετή απόσταση σε επίπεδο επιτελείων της τρόικας» σχολίασε άλλος ανώτερος αξιωματούχος της τρόικας. «Η όλη διαδικασία ήταν αρκετά περίεργη».

(financial times/antinews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου