Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Έρευνα του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Β. Κορέα


Τη σύσταση διεθνούς επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Κορέα, αποφάσισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Έθνη αποφασίζουν τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής. Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε την απόφαση ως πολιτικό τέχνασμα.


Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου αποδέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση που έκαναν η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία ζητά από τη Βόρεια Κορέα «να συνεργασθεί άνευ όρων» με την επιτροπή και «να επιτρέψει ελεύθερες επισκέψεις» στη χώρα, πράγμα που η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί. Σύμφωνα με το BBC, η επιτροπή θα αναγκαστεί να βασίσει την έρευνά της σε εικόνες από δορυφόρους και σε αναφορές αποστατών.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι αν ερευνήσει «τις σοβαρές, συστηματικές και γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βόρεια Κορέα όπως είναι «η παραβίαση του δικαιώματος στην τροφή, οι παραβιάσεις στα στρατόπεδα κράτησης, τα βασανιστήρια και η απάνθρωπη μεταχείριση, η αυθαίρετη κράτηση, η εφαρμογή διακρίσεων, οι παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή, της ελευθερίας μετακίνησης, οι εξαφανίσεις προσώπων, οι απαγωγές ξένων υπηκόων».

Στόχος της έρευνας είναι η απόδοση ευθυνών, κυρίως όταν οι παραβιάσεις αυτές είναι πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις κατάφωρες και διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο πληθυσμός είναι θύμα παραβιάσεων και καταχρήσεων», δήλωσε ο ιρλανδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, Τζέραρντ Κορ.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Πιονγκ Σε Σο, απέρριψε τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε ότι ο πληθυσμό της χώρας του «είναι ευτυχής που διαθέτει το καλύτερο σύστημα στον κόσμο».

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την πρώτη στα χρονικά σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Η επιτροπή έρευνας θα παρουσιάσει προφορική έκθεση για τα αποτελέσματα των εργασιών της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο και γραπτή έκθεση στο Συμβούλιο κατά την 25η σύνοδό του τον Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2014.

(ΑΜΠΕ, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου