Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Eπιτακτική η ανάγκη επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης των ορεινών περιοχών

Γράφει ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος

Σε μια περίοδο που μισθοί και συντάξεις τείνουν να λάβουν χαρακτήρα «φιλοδωρήματος» και με δεδομένο ότι από το ερχόμενο Φθινόπωρο θα εφαρμοστεί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, οπότε θα αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος κατανάλωσης των νοικοκυριών, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και ειδικά των κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας, όπως είναι και ο Νομός Κοζάνης ,περιοχές στις οποίες ο χειμώνας δεν διαρκεί 2-3 μήνες αλλά 7 .


Ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα και της επικείμενης ολοκληρωμένης πρότασης της ΝΔ για την πάταξη της φοροδιαφυγής στον συγκεκριμένο κλάδο, εκείνο που θα μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Η εξίσωση της τιμής του Πετρελαίου Θέρμανσης με το Κίνησης είναι μία απόφαση που θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο του Πετρελαίου Θέρμανσης και όλους τους μεσάζοντες που καρπώνονται το 1 δισ.ευρώ, ποσό που χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος. Να θυμίσουμε ότι αυτό ισοδυναμεί με το ετήσιο εισόδημα 80,000 εργαζομένων, επομένως η πάταξη του λαθρεμπορίου μεταφράζεται σε 80,000 νέες θέσεις εργασίας.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Ήφαιστος» αποδείχτηκε ατελέσφορη και ενέτεινε την φοροκλοπή στα καύσιμα, κυρίως επειδή δεν έχουν εισαχθεί σε αυτό γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα μπορούσε να χωρίσει γεωγραφικά τα διαμερίσματα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Εν συνεχεία, με τη συνδρομή των κτηματολογικών γραφείων θα καθόριζε το μέσο όρο στέγασης της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη των περιοχών που δοκιμάζονται περισσότερο τον χειμώνα και αναλόγως θα αποφάσιζε το ύψος της επιδότησης. Παραλλήλως, θα εισήγαγε κοινωνικά κριτήρια για τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τις άλλες οικονομικά ευπαθείς ομάδες που διαβιούν σε αυτές τις περιοχές.

Στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών, θα πίστωνε, από τον Οκτώβριο, στους λογαριασμούς των δικαιούχων ποσοστό του φόρου του ενσωματωμένου στο πετρέλαιο θέρμανσης ,επιτυγχάνοντας δύο πολύ βασικά πράγματα: α) την κοινωνική αποστολή του Κράτους και β) τον έλεγχο των διακινηθεισών ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης.

Ούτε δύσκολο είναι, ούτε δαπανηρό, αφού στην ουσία πρόκειται για λίγες χιλιάδες νοικοκυριών και μάλιστα σε μια περίοδο που δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα άνευ ουσίας. Απαιτείται μόνο η συνεννόηση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και πάνω απ΄όλα η πολιτική βούληση

Επομένως, η απευθείας παροχή ενός επιδόματος Θέρμανσης από το κράτος προς τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τους πολύτεκνους είναι μονόδρομος.

Κι επειδή, όπως έλεγε ο Ντοστογιέφσκι: «Πολλές δυστυχίες έχουν έρθει στον κόσμο από πράγματα που δεν ειπώθηκαν» καλό είναι να ειπωθούν τώρα γιατί τον επόμενο χειμώνα το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει εκτοξευθεί στο 1,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου