Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η Αφαίμαξη των εισοδημάτων οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση

Γράφει ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος*

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος  η μέση μείωση μισθών και συντάξεων  την περίοδο  2010-2011  καταγράφεται στο  12,5% , παρά ταύτα όμως η  ύφεση έχει βαθύνει περαιτέρω και αν δούμε την  ανάλυση του  Economist Intelligence Unit  θα εξελιχθεί  πάνω από το  7% το 2012.  Τι σημαίνουν  πρακτικά οι αριθμοί;  Ότι  οι μειώσεις αποδοχών  όχι μόνο δεν ευνοούν την ανάπτυξη αλλά την υπονομεύουν χειρότερα και μαζί το σύνολο της κοινωνίας.  


Διαβάζω για παράδειγμα  πως  το ΔΝΤ ζητεί μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα  και ο μεταβατικός πρωθυπουργός,  ενεργώντας ως εντολέας της τρόικας, μεταφέρει τις απαιτήσεις των δανειστών ως προαπαιτούμενα στο  πολιτικό προσωπικό της χώρας.  

Αναρωτιέμαι ,όχι μόνο ως οικονομολόγος  αλλά και ως εργαζόμενος , πως  η μείωση του κατώτατου μισθού των 600 ευρώ θα ευνοήσει συνθήκες ανταγωνιστικότητας σε  μια αγορά με φορολογικούς συντελεστές  40% , ΦΠΑ  23% και  τέσσερα χαράτσια στα ακίνητα σε διάστημα ενός έτους. 

Δεν αντέχουν στη λογική τα όσα λέγονται  από όσους μας απειλούν με νέα μέτρα. Οι αριθμοί τους διαψεύδουν και τους εκδικούνται  κατηγορηματικά. Το  ελάχιστο που μπορούν να προσφέρουν αυτή την ώρα, ο μεταβατικός  πρωθυπουργός και  οι συνεργάτες του , είναι  να  ολοκληρώσουν το PSI  και να  προκηρύξουν εκλογές. 

Απέδειξαν όχι μόνο  δεν μπορούν  να διαπραγματευτούν στο ελάχιστο αλλά  αντίθετα επιτείνουν τα αδιέξοδα  υιοθετώντας  στο ακέραιο και ακόμη παραπέρα την πολιτική απαξίωσης και εξοβελισμού της χώρας.

Συγγνώμη , αλλά όταν το  ποσοστό ύφεσης της Ελλάδας  συγκρίνεται  από τον  Economist μόνο με εκείνο του εμπόλεμου Σουδάν  και τούτο γιατί απώλεσε τα τρία τέταρτα των πετρελαϊκών αποθεμάτων του  μετά την απόσχιση του από το Νότιο Σουδάν τον περασμένο Ιούλιο,  δεν μπορώ  παρά να  ανησυχώ  ιδιαίτερα για τις  πραγματικές σκοπιμότητες  των σχεδιασμών του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Οποιοδήποτε νέο μέτρο στην παρούσα συγκυρία  που θα αφορά έμμεση ή άμεση  απώλεια  εισοδήματος , θα αποτελέσει  θρυαλλίδα  σοβαρών  κοινωνικών παρενεργειών.  Δυστυχώς  μπροστά μας έχουμε τον εχθρό και  πίσω τον στρατηγό,  όπως θα ‘λεγε  ο Μπρεχτ.  Στο χέρι  μας είναι  λοιπόν να αποδείξουμε ότι δεν αξίζουμε  και δεν μας αφορά τέτοια πολιτική που  αντιβαίνει τη λογική και τα εθνικά μας συμφέροντα.   

*Ο Δ.Βαχτσιαβάνος είναι Οικονομολόγος, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

armageddon-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου