Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η εφεδρεία δεν είναι δίκαιο και ορθό μέτρο δηλώνει ο Δ. Ρέππας

«Η εφεδρεία δεν είναι δίκαιο και ορθό μέτρο», επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, όπως αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο καθ΄ύλιν αρμόδιος για την εφαρμογή της, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας, που εξέφρασε αυτή την άποψη από την πρώτη ημέρα που ελήφθη η σχετική κυβερνητική απόφαση μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, επιμένει ότι ο «δρόμος για την αναμόρφωση της διοίκησης περνάει μέσα από τη συνολική αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου», μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και θα οδηγήσει στην διαμόρφωση «ενός επιτελικού κράτους».

Η εφεδρεία, παρά ταύτα, το πρώτο κύμα της οποίας ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων, προέκυψε για το υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως αναγκαίο κακό.

«Η υλοποίηση της εφεδρείας, που περιλαμβάνει αδικίες», όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «υπήρξε προϋπόθεση στην ουσία για την εκταμίευση της έκτης δόσης».
Τα ίδια στελέχη αφήνουν σήμερα να εννοηθεί ότι η Τόικα είχε βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης γι΄αυτό το θέμα, παρότι δεν φιλοδοξούσε να υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού το όφελος που θα προκύψει τελικά από την εφεδρεία για το 2012 θα είναι μόλις 300 εκατ. ευρώ.

Αλλά ήθελε να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας στο Δημόσιο. Τα στελέχη της ξεκαθάρισαν, ως εκ τούτου, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στους αρμόδιους υπουργούς: «Χωρίς την εφεδρεία δεν υπάρχει περίπτωση εκταμίευσης της έκτης δόσης».

«Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα δίλημμα», επισημαίνουν στλέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ή θα προχωρούσαμε στην εφεδρεία ή θα χρεωκοπούσε ουσιαστικά η χώρα λόγω της μη καταβολής της έκτης δόσης». 
 
Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι μπροστά σ΄αυτή την κατάταση ο κ. Ρέππας πέτυχε, «παρότι η εφεδρεία αποτελούσε ένα άδικο και αναξιοκρατικό μέτρο, να θεσπιστούν τουλάχιστον αντικειμενικά κριτήρια για την υλοποίησή της».

Ετσι, τα κριτήρια αυτά απέτρεψαν την απομάκρυση από το Δημόσιο εργαζομένων οι οποίοι ήθελαν πολλά χρόνια να συνταξιοδοτηθούν ή βρίσκονταν στο μέσο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Από την άλλη πλευρά, η θέσπιση του κριτηρίου να τίθενται σε εφεδρεία όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι συνταξιοδοτούνται ως το 2013, αποκλείει την κομματική εκμετάλευση και τη ρουσφετολογική αξιοποποίηση του θεσμού.

«Ολα αυτά δεν σημαίνει ότι η εφεδρεία είναι ένα δίκαιο μέτρο», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ματαρρύθμισης, τα οποία επιμένουν ότι η διαδικασία της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο με αξιοκρατία και με βάση αντικειμενικούς κανόνες θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται από τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μετρρύθμισης μετά και τις «κραυγές αγανάκτησης» για το μέτρο της εφεδρείας που άρχισαν να εκδηλώνονται ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης από στελέχη τα οποία εμφανίζονται σήμερα ως υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Γεγονός είναι πάντως ότι η σχετική διαδικασία εισήλθε ήδη στην τελική ευθεία, με την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για περίπου 16.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς».
Ο κ. Ρέππας μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με εγκύκλιό του θα ζητεί από όλες τις υπηρεσίες και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που ετέθησαν ήδη σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς», μετά την παρέλευση και της σχετικής ημερομηνίας την περασμένη Δευτέρα.

Η αποστολή των στοιχείων κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για την έξοδο από το Δημόσιο περίπου 30.000 υπαλλήλων, που αποτελεί και σχετική δέσμευση της χώρας μας έναντι της Τρόικας.

Η διαδικασία, κατά τ΄αλλα, με την οποία τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς περίπου 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, με την υπογραφή των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ματαρρύθμισης, προχωρά κανονικά. Η διαδικασία, μ΄αλλα λόγια, για το πρώτο κύμα της εφεδρείας έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν τα εμπόδια που αφορούν την εφεδρεία περίπου 7.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν, τόσο στον στενό δηµόσιο τοµέα όσο και στις ∆ΕΚΟ και τα Νοµικά Πρόσωπα που καταργούνται ή συγχωνεύονται, παρ' ότι επίσηµα θα τους υποδειχθεί η πόρτα εξόδου από την εργασία τους την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για αυτή την κατηγορία των εργαζοµένων αναµένεται να περάσει µέσα από τις συµπληγάδες πέτρες των κοινωνικών αντιδράσεων, των νοµικών περιπλοκών και των µικροπολιτικών συµφερόντων.

Η... σολοµώντειος λύση επιλέχθηκε µε σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνη µετά τη διαπίστωση ότι ισχύουν διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα ασφαλιστικά ταµεία και ήταν εµφανής ο κίνδυνος να µη συνταξιοδοτηθούν κανονικά οι υπάλληλοι που ετίθεντο σε καθεστώς εφεδρείας, δεν αποδίδει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ηδη, η κυβέρνηση υποχρέωσε αυτούς τους υπαλλήλους να υποβάλουν ως τις 20 Νοεµβρίου 2011 υπεύθυνες δηλώσεις για τον ακριβή αριθµό συντάξιµου χρόνου ασφάλισής τους, όχι µόνον στους φορείς που υπηρετούν αλλά και τυχόν συντάξιµη προϋπηρεσία σε άλλους φορείς.

Υπήρξε παράλληλα και η απειλή ότι η προϋπηρεσία που δεν θα αναφερθεί στην υπεύθυνη δήλωση δεν θα προσµετρηθεί στον συντάξιµο χρόνο του υπαλλήλου κατά τη µελλοντική συνταξιοδότησή του.

Παρά ταύτα, πολλοί υπάλληλοι, ακολουθώντας και την προτροπή των συνδικαλιστικών τους οργάνων, όπως της Α∆Ε∆Υ, αρνήθηκαν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσµα να µη γίνει η αναγκαία διασταύρωση των στοιχείων µε τα ασφαλιστικά ταµεία, κάτι το οποίο, έτσι κι αλλιώς, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά χρονοβόρο. «Οχι μόνον σέν έναν μήνα αλλά ούτε σε τρεις μήνες δεν θα πάρουμε απάντηση από τα ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη των υπηρεσιών.

Αποτέλεσµα είναι η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων που θα βασιζόταν κυρίως στα στοιχεία των υπεύθυνων δηλώσεων των ίδιων των εργαζοµένων να προχωρεί µε ρυθµούς... αραµπά. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισηµαίνουν ότι το προσωπικό αυτό αναµένεται να τεθεί σε εφεδρεία από την 1η Ιανουαρίου 2012, κάτι που διασφαλίζει επαρκή χρόνο για να διορθωθούν τυχόν λάθη. Επιπλέον, οι διαπιστωτικές πράξεις για αυτή την κατηγορία του προσωπικού δεν είναι αναγκαίο να δηµοσιευθούν στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις αναµένεται να τεθούν σε εφεδρεία από 1ης Ιανουαρίου 2013 και περίπου 1.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Αυτό εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της µεταφοράς τους σε άλλες υπηρεσίες.

Ο δεύτερος σκόπελος που θα πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση έχει σχέση με την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, μετά την εργασιακή εφεδρεία. Ηδη, έχουν διαπιστωθεί σοβαρά κενά τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν με «εσωτερικές μετακινήσεις» προσωπικού. Περί αυτού επιμένει το υπουργείο Διοικητικής Ματαρρύθμισης, το οποίο αποφεύγει να αποδεχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, εξαιρέσεις από τη διαδικασία της εφεδρείας.

Η τελευταία ευκαιρία πάντως για τυχόν εξαιρέσεις από το καθεστώς της εφεδρείας, που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα έρθει προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή.

Γεγονός είναι πάντως, όπως επισημαίνουν στλέχη της κυβέρνησης, ότι οι εξαιρέσεις, στην περίπτωση τελικά που υπάρξουν, θα αφορούν μόνον ακραίες περιπτώσεις, που έχουν σχέση με τη λειτουργία υπηρεσιών, και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου ελπίδες που καλλιεργούνται κυρίως από τον υπουργό Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη για εξαίρεση των εργαζομένων στην ΥΠΑ και τις συγκοινωνίες.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου