Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

15% αύξηση των αυτοκτονιών σε δύο χρόνια!!


Τραγικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας . Στην Ελλάδα τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 15% και αυτό οφείλεται κατεξοχήν στην οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης που συνέλεξε τα σχετικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: « Σε κάθε ποσοστιαία αύξηση της εθνικής ανεργίας αναλογεί αύξηση κατά 0.8% των αυτοκτονιών από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, συνδυάζεται με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 4.5%, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του 2009» . Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί, σε κοινωνική κρίση και κρίση στην απασχόληση, με την ανεργία να ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών. Στη χώρα μας, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η επίσημη ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 20% μέχρι το τέλος του 2011.

Όπως διαφαίνεται και από την «Επικαιροποιημένη Κοινή Αξιολόγηση για τις Κοινωνικές Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης» της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει σαφής σχέση ανάμεσα στην εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και στον κλονισμό της ψυχικής υγείας.

Δ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου