Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«Θα βγάλουµε ψήφισµα για να σας µιλήσουµε»

Το ραντεβού τους εδώ και εννιά ηµέρες είναι στην πλατεία του ∆ηµαρχείου της Κέρκυρας. Περί τις οκτώ το απόγευµα. Ο κόσµος όµως δεν µαζεύεται πριν από τις εννιά.

Το πανό που γράφει «∆εν χρωστάµε, δεν πουλάµε, δεν πληρώνουµε» πριν...
 αναρτηθεί στον τοίχο του δηµαρχείου βρίσκεται ανοιγµένο στο πλακόστρωτο.

Ο Σπύρος µε τη βερµούδα και τα πέδιλα συστήνεται ως µέλος της τριµελούς συντονιστικής επιτροπής. Το πρώτο πράγµα που µου επισηµαίνει είναι πως «θα βγάλουµε ψήφισµα για το αν θέλουµε να σας µιλήσουµε».

«Μα, δεν θέλετε να γίνει γνωστή η δική σας πλευρά για τη χτεσινή διαµαρτυρία στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Οµίλου του νησιού;». Απαντά κοφτά: «Οχι, γιατί τα µίντια δεν παρουσιάζουν εµάς και τις θέσεις µας όπως θέλουµε».

Τα ΜΜΕ υποστηρίζει πως ψεύδονται για τις πέτρες. ∆εν έριξαν, λέει, καµιά πέτρα στους έλληνες βουλευτές και τους ξένους ευρωβουλευτές που έτρωγαν προχθές το βράδυ µετά τη λήξη των ηµερήσιου προγράµµατος της Συνόδου των Ευρωπαίων Βουλευτών για το Μεταναστευτικό στο εστιατόριο που βρίσκεται στην παραλία του Φρουρίου, στο νησί των Φαιάκων.

∆ιαψεύδουν δηλαδή τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Βρεττό και τους λοιπούς παρευρισκόµενους. Ο διπλανός του παρεµβαίνει. «Μονάχα κάτι αποτσίγαρα έπεσαν». Η συντριπτική πλειονότητα στη γενική συνέλευση είναι θυµωµένοι, αν όχι εξοργισµένοι, µε τον τρόπο παρουσίασης της χθεσινής τους διαµαρτυρίας.

Συχνά πυκνά πολλοί βάζουν τη σφυρίχτρα τους στο στόµα και σφυρίζουν. Οι περαστικοί κοντοστέκονται λίγο και τους κοιτούν. Οι πελάτες της καφετέριας στην πλατεία και του εστιατορίου από πάνω τούς παρακολουθούν καθήµενοι αναπαυτικά στις καρέκλες του. Τρεις κοπέλες µόλις καταλαβαίνουν τι γίνεται φεύγουν αµέσως από την πλατεία για να µη χαρακτηριστούν «αγανακτισµένες».

Τα σκαλιά της πλατείας έχουν µετατραπεί σε κερκίδες που σιγά σιγά γεµίζουν. Γύρω στα 200 άτοµα δίνουν το «παρών». Ενας άλλος από την τριανδρία της συντονιστικής πιάνει το µικρόφωνο. Αστειεύεται λίγο µε το κοινό του. «Εχω καλή σκηνική παρουσία; Περάσαµε καλά χτες; Τα σπάσαµε όλα;».

Από τις κερκίδες ακούγονται δυνατά και ενθουσιώδη «Ναι!».

Αµέσως αρχίζουν τα συνθήµατα. «Νίκη! Νίκη! / Τους πήρε το καΐκι!». «Ολοι νιώθουµε ωραία! Μας είδε όλη η Ελλάδα! Βάλαµε την Κέρκυρα στον χάρτη των “Αγανακτισµένων”» απαντά από µικροφώνου ο συντονιστής. «Πήραµε όµως κι ένα µάθηµα. Τα µίντια παίζουν παιχνίδια και µας λένε τροµοκράτες. Πρέπει να βρούµε τρόπο να τους αντιµετωπίσουµε». Συνεχίζει πως αυτός δεν είδε καµία πέτρα, αλλά «δεν έχει και 15 µάτια». Μια µικρή εξέδρα από κάτω φωνάζει, «Καµία σχέση µαζί τους» απευθυνόµενη στα ΜΜΕ.

Τα οποία άλλωστε ήταν και το θέµα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση των κερκυραίων indignados.

Ο ένας µετά τον άλλο παίρνουν το µικρόφωνο και εκφράζουν τη θέση τους. Αλλοι υπέρ της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώµατος των δηµοσιογράφων να καλύπτουν τη συνέλευση τους κι άλλοι φωνάζοντας «Αλήτες, ρουφιάνοι δηµοσιογράφοι». Η δι’ ανατάσεως της χειρός ψηφοφορία που κάνουν για να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στα «ΝΕΑ» να παραµείνουν δεν βγάζει αποτέλεσµα.

Είναι άλλωστε άνθρωποι από τελείως διαφορετικές οµάδες και περιβάλλοντα εκεί. Κάποιοι είναι βετεράνοι της διαµαρτυρίας και των συγκεντρώσεων άλλοι όχι. «Σας έκατσε βαριά η αστακοµακαρονάδα / Τώρα θα χωνέψετε κάνοντας βαρκάδα» ακούγεται ενώ οι συζητήσεις στα πηγαδάκια συνεχίζονται. Ασχέτως ιδεολογικής τοποθέτησης, το φρόνηµα είναι υψηλό.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου