Αμετακίνητος στις βασικές του θέσεις και σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή θα κινηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Αμετακίνητος στις βασικές του θέσεις, όπως τις έχει εκφράσει μέχρι στιγμής, και σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, παρά το κλίμα πιέσεων που υπάρχει, αναμένεται να εμφανιστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, που φρόντισε να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν εκβιάζεται.
«Οι ηγεσίες δίνουν λόγο απέναντι στους λαούς τους και όχι στους δανειστές τους» είναι ... η βασική αρχή με την οποία προσέρχεται στη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έχοντας και την πλήρη στήριξη του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή που υιοθέτησε χθες με διαρροές συνεργατών του πλήρως τη στρατηγική του- φέρεται αποφασισμένος να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» σε νέα μέτρα. Και όπως έλεγαν συνομιλητές του, δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει προσφυγή στις κάλπες.
Παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς τη Ν.Δ. για συναίνεση, αλλά και τις εσωτερικές φωνές για πιο διαλλακτική στάση, ο κ. Σαμαράς, μετά από 19 χρόνια (σύσκεψη Απριλίου 1992 για το Σκοπιανό), βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο δίλημμα: να συμφωνήσει, έστω σε κάποια σημεία που θα τεθούν από τον Πρωθυπουργό ή να πει ένα νέο όχι, όπως έπραξε και στη σύσκεψη για την ονομασία των Σκοπίων, με τις γνωστές συνέπειες.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επανέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο και στην ίδια αίθουσα, αυτή τη φορά υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια και με τελείως διαφορετική σύνθεση, αλλά με σχεδόν την ίδια διάθεση σε ένα μείζον εθνικό θέμα: να πει ένα νέο όχι, αν και όλα θα εξαρτηθούν από το τι ακριβώς θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση του σε πολλά σημεία από την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος έχει πει σε συνομιλητές του, ότι αρνείται ακόμα και το ενδεχόμενο, έστω και κάποιας μορφής συγκυβέρνηση. Μάλιστα, συνομιλητές του θυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει και δημόσια εδώ και καιρό, ότι συνεργατικά ή οικουμενικά σχήματα δεν αποδίδουν, ο ίδιος διαφωνεί και πιστεύει στις «καθαρές εντολές».
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σύσκεψη, καταγράφηκε έντονο παρασκήνιο στη Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς είχε πολύωρες συσκέψεις και επαφές, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, για την τελική στάση του. Μία πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί, φρόντισε να το δείξει δημόσια με την παρέμβαση του –η οποία αρχικά δεν ήταν προγραμματισμένη- σε εκδήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
«Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία. Κάνουν λάθος όσοι ασκούν πιέσεις, αλλά και όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις» ήταν το μήνυμα του κ. Σαμαρά προς πάσα κατεύθυνση. Αυτή η φράση πυροδότησε μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. και δεν ήταν λίγα τα στελέχη που έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς οφείλει να μην εμφανιστεί δογματικός και σκληρός, αλλά με διάθεση συναίνεσης.
Όμως, από την ηγετική ομάδα προκρίθηκε –έως τις πρώτες πρωινές ώρες, η επιλογή να μην απομακρυνθεί από τις θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι τώρα για την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ σε εντελώς διαφορετική βάση από την κυβέρνηση και θα παραμείνει στη θέση του ότι δεν προσφέρει συναίνεση στο μνημόνιο.
Ο κ. Σαμαράς είχε πολλές συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα υποθετικά σενάρια. Η βασική θέση τους, είναι ότι ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί, παρά τη δραματοποίηση της κατάστασης, να κινείται με επικοινωνιακούς όρους, αναζητώντας να βρει συνενόχους στην πολιτική του.
Στο «γαλάζιο» επιτελείο, πιστεύουν ότι τις τελευταίες ημέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό σχέδιο με στόχο τον εγκλωβισμό της Ν.Δ. και γι’ αυτό λένε, ότι υπήρξαν οι έμμεσες απειλές για πρόωρες εκλογές με το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε η κοινοτική επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη: «αποδοχή των μέτρων ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ».
Κυρίαρχη άποψη στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, είναι ότι μόνος πολιτικός στόχος του Πρωθυπουργού, είναι «να εμπλέξουν», όπως λένε, τον πρόεδρο της Ν.Δ. «στο πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει και να του φορτώσουν την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στην οικονομία, οι οποίες μπορεί να είναι δραματικές».
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου