Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η εφημερίδα Bild συνεχίζει τις "αποκαλύψεις" για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ!

Το τρίτο μέρος της σειράς «αποκαλύψεων» για το πώς η Ελλάδα με «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία μπήκε στη ευρωζώνη, δημοσιεύει στο σημερινό της φύλο η λαϊκή εφημερίδα Bild.  Το άρθρο, εξίσου μεγάλο όπως και τα δύο προηγούμενα,  αναφέρεται κυρίως στα γεγονότα που ακολούθησαν την κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία το 1998 με την άνοδο του ερυθρο-πράσινου συνασπισμού στην εξουσία υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την ανάληψη της προεδρίας στην Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 1999. Τίτλος του άρθρου: «Έτσι άνοιξε στους Έλληνες το δρόμο προς το ευρώ  η ερυθρο-πράσινη κυβέρνηση».

Πολιτικές συγγένειες
«Στην Αθήνα ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης παρακολουθεί με πολύ προσοχή την κυβερνητική αλλαγή στη Βόννη», διαβάζουμε. «Θέλει με κάθε τρόπο η χώρα του να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις ένταξης στο ευρώ πριν αρχίσει η κυκλοφορία του κοινού νομίσματος αρχές του 2002. Και στη Γερμανία κυβερνά μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, την οποία γνωρίζει από καιρό».

Οι συγγραφείς του άρθρου υπενθυμίζουν ότι το 1967, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, πολλοί δημοκράτες πολιτικοί, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Σημίτης,  βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία και ότι ο αδελφός του, ο Σπύρος Σημίτης, ήδη καθηγητής Νομικής στο κρατίδιο της ΄Εσσης, ανέλαβε από το 1975 μέχρι το 1991 τα καθήκοντα του εντεταλμένου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με προϊστάμενο τον Χανς Άιχελ, αργότερα τοπικό πρωθυπουργό και στη συνέχεια υπουργό Οικονομικών της χώρας. «Μας ήταν σαφές», αναφέρει στην εφημερίδα ο πρώην πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, «ότι ο αδελφός του Σημίτη είχε στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση και ότι οι Γερμανοί θα βοηθούσαν όπου μπορούσαν. Και πράγματι», συνεχίζεται το άρθρο, «στις 14 Δεκεμβρίου του 1998, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ είπε στην πλατεία Συντάγματος: Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις οικονομικές προόδους της Ελλάδας και τις προσπάθειες για ένταξη στο ευρώ».

Άρση της διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα
Οι συντάκτες του άρθρου της Bild αναφέρονται διεξοδικά στα γεγονότα που ακολούθησαν με τα προβλήματα της γερμανικής κυβέρνησης να περάσει ένα πρόγραμμα - μαμούθ, την ατζέντα 2010, στη συνέχεια τα προβλήματα της επιτροπής Σαντέρ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα ξεχάστηκε. Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, αργότερα επίτροπος της Ε.Ε. είπε στην Bild, ότι τα έγγραφα για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ ήταν υπόθεση που χειρίστηκαν ουσιαστικά υπάλληλοι. Ακολούθησε ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο που απομάκρυνε το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και έτσι πέρασε απαρατήρητη μια αποφασιστική φάση, η άρση της διαδικασίας κατά της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα που θα έπρεπε να κλείσει εντός του 1999, για να μπορεί να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη. «Η μάχη μεταξύ βορρά-νότου», συνεχίζεται στο άρθρο, «δεν δόθηκε στη Κομισιόν, αλλά στην νομισματική επιτροπή του συμβουλίου υπουργών με έγγραφα διαβαθμισμένα και μόνο στα αγγλικά. Ο στόχος των νοτίων ήταν σαφής, με την Ελλάδα στη ευρωζώνη ήθελαν να αντιταχθούν στις επιταγές των Γερμανών για νομισματική σταθερότητα. Το επιχείρημα για την πρώτη «αμαρτία» που δικαιολόγησε και τη δεύτερη ήταν ότι και η Ιταλία παρά τα κακά στοιχεία μπήκε στην ευρωζώνη. Έτσι, η νομισματική επιτροπή συναίνεσε και στη συνέχεια έδωσαν το πράσινο φως για την Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών.
Αύριο έπεται η συνέχεια με νέο άρθρο που θα έχει τον τίτλο «Κωδικοποιημένες προειδοποιήσεις – και πως αυτές εξανεμίστηκαν».  
 Δημοψήφισμα «à la Bild»
 Στη διαδικτυακή έκδοση η Bild φιλοξενεί και πάλι ένα ούτως ειπείν δημοψήφισμα με το ερωτηματικό τίτλο «Αντίο Ευρώ! Πρέπει οι Έλληνες να επιστρέψουν στη δραχμή»; Και δύο εκδοχές απαντήσεων: «Ναι, η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα και να αποκλειστεί από την ευρωζώνη» και,  «Όχι, μια νομισματική ένωση θα πρέπει να αντέχει τέτοιες κρίσεις». Το μέχρι τώρα αποτέλεσμα είναι ποσοστό 81% για το ναι και μόλις 19% για το όχι.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6179319,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου