Τρίτη 8 Απριλίου 2014

3 νησιά για να γιορτάσετε την άνοιξη

Σπέτσες, Ύδρα και Σύρος: αυτά τα νησιά δεν χρειάζεται να περιμένουμε το καλοκαίρι για να τα επισκεφτούμε. Φτιάχνουμε βαλίτσα, δεν ξεχνάμε τις ανοιξιάτικες ζακέτες μας και παίρνουμε το πλοίο για να συναντήσουμε την άνοιξη, δίπλα στο κύμα. 

 
Σπέτσες
Το «νησί των αρωμάτων» –εκ του ενετικού spezie- μοσχοβολά πευκοβελόνες, βουκαμβίλιες και θαλασσινούς μεζέδες και τώρα την άνοιξη οι μυρωδιές γίνονται ακόμη πιο έντονες. Η ευωδιά των ρόδων μπλέκει με αυτό της αλμύρας, του ούζου και σε αναγκάζει να περάσεις μερικά ανοιξιάτικά απογεύματα στην αυλή ενός αρχοντικού και να ξεχάσεις όλα όσα άφησε πίσω του ο δύσκολος χειμώνας και να κάνεις όνειρα για το καλοκαίρι που έρχεται και για την άνοιξη που είναι εδώ και θρέφει τα άνθη και τα βοτάνια. 
 
 
  
 
Διαμονή
Poseidonion Grand Hotel Άνοιξε τις πόρτες του το 2009 ύστερα από πολυετή ανακαίνιση και εξωτερικά θυμίζει resort της Κυανής Ακτής. (τηλ.: 22980 74553, www.poseidonion.com).
Αρχοντικό Οικονόμου Το καπετανόσπιτο του 1851 με βοτσαλωτές αυλές. (Κουνουπίτσα, τηλ. 22980 73400,  www.economouspetses.gr).
 
  
 
 
Φαγητό
Ορλώφ Το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε τις Λιμενικές Αρχές το 1802, για πάνω από δύο δεκαετίες στεγάζει το φημισμένο εστιατόριο που σερβίρει ραφινάτη ελληνική κουζίνα και πολλά θαλασσινά μεζεδάκια. (τηλ.: 22980 75255, από €20 το άτομο, www.orloffresort.com).
 
 
 
Ύδρα
Είναι η ιδανική εποχή για να βρεθείτε σε αυτό το βράχο που μοιάζει από κάποιο μαγικό χέρι να έχει μετατραπεί σε ένα τρισδιάστατο κυβιστικό πίνακα. Πέρα από τα αρχοντικά, τους βράχους, τις υπέροχες βεράντες που ατενίζουν το γαλάζιο, την αισθητική που φωλιάζει σε κάθε του γωνιά, πίσω από κάθε γλάστρα και κάθε μικρή ή μεγάλη πόρτα των αυλών υπάρχουν κι άλλα που μπορείτε να κάνετε στο νησί, τώρα ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός. Οι λιακάδες της άνοιξης σε κάνουν να προσέξεις πως αυτή την εποχή, οι λόφοι τριγύρω είναι ανθισμένοι με πολύχρωμα αγριολούλουδα. Οπότε πριν πιάσετε θέση σε κάποιο βράχο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα, να έχετε φροντίσει το υπόλοιπο της ημέρας να το περάσετε περπατώντας τα φροντισμένα μονοπάτια του νησιού. Τα ξύλινα σήματα που θα διακρίνετε κατά μήκος τους, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας παραπέμψουν σε αρχαία πηγάδια, μοναστήρια και άλλα μυστικά αξιοθέατα που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο ψηλότερο σημείο της Ύδρας, στο βουνό Έρος με υψόμετρο 588 μ. Από την κορυφή ο επισκέπτης απολαμβάνει μια υπέροχη θέα προς το Μυρτώο πέλαγος. Η διαδρομή διασχίζει τον οικισμό της Ύδρας και στη συνέχεια ανηφορίζει ακολουθώντας το απότομο εντυπωσιακό καλντερίμι και από εκεί ακολουθήσετε τις πινακίδες ή τους ντόπιους που τυχόν θα συναντήσετε στο δρόμο σας. 
 
 
  
 
 
 
Διαμονή
Leto Hotel To πιο κομψό και αυθεντικό ξενοδοχείο του νησιού. Στους χώρους τους εξιστορείται όλη η ιστορία, αισθητική και η ταυτότητα του νησιού. 
Ορλώφ Aτμοσφαιρικό boutique ξενοδοχείο με ψηλούς τοίχους, προστατευμένους κήπους με μπουκαμβίλιες, γιασεμί, αγιόκλιμα, ροδιές και λεμονιές (Ραφαλιά 9 & Βότση, τηλ.: 22980 52564, www.orloff.gr).
Miranda Hydra Πιο οικονομική λύση είναι αυτό το παλιό αρχοντικό με τα 14 δωμάτια από τα οποία μερικά έχουν θέα στο λιμάνι και άλλα στον κήπο με τις μπουκαμβίλιες και τις ορτανσίες (Λιμάνι, τηλ.: 22980 52230, www.mirandahotel.gr).
 
 
 
Φαγητό
Sunset Μην φύγετε αν δεν κλείσετε τραπέζι εδώ. Στα πιάτα σας απλά ελληνικά πιάτα φτιαγμένα με τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά. (τηλ.: 22980 52067, 53659,  www.sunsethydra.com).
 
 
 
Σύρος 
Οι πρώιμοι βασιλικοί έχουν φουντώσει στα περβάζια, και τα αναρριχητικά έχουν γαντζωθεί για τα καλά από τους τοίχους. Οι πρώτες μυρωδιές της άνοιξης αρωματίζουν τον αέρα που σχεδόν πάντα έχει την υπόνοια της άχνης ζάχαρης από τα λουκούμια. Οι προκομμένες ντόπιες της Ερμούπολης έχουν ήδη έτοιμα μποστάνια, έχουν ασπρίσει και έχουν πλέον ελεύθερο χρόνο να βγαίνουν να κάθονται στις σκάλες στις γειτονιές τους για να απολαύσουν το δροσερό ανοιξιάτικο αεράκι. Τα καφέ της πλατείας Μιαούλη είναι γεμάτα κόσμο και τα πιτσιρίκια παίζουν λεύτερα στα σκαλιά του δημαρχείου. Οι μανάδες τους όταν αυτά είναι στο σχολείο μπορεί να έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους βουτιές από τις εξέδρες στα Αστέρια. Ψηλά, στην Άνω Σύρα, οι μυρωδιές είναι πιο έντονες. Το άρωμα από το φρεσκοσκαμμένο χώμα μπλέκεται με αυτό της  φρέκσκιας μπουγάδες, των κεριών που καίνε στις εκκλησιές, από τα μαγειρευτά που μοσχοβολούν στις γειτονιές και από το γλυκάνισο του ούζου που κάνει τις παρέες πιο θερμές. 
 
 
 
 
 
 
Διαμονή 
Αρχοντικό Ερμούπολις Νεοκλασικό του 19ου αιώνα με αψεγάδιαστη αισθητική. (Βαφειαδάκη 15, τηλ. 22810 87711, 6936723104, www.hermoupolis.com.gr).
Palazzo Ploes Αrt hotel δίπλα στα πιο ιστορικά κτίρια της Ερμούπολης. Διαθέτει και μια υπέροχη βεράντα. (Απόλλωνος 2, τηλ.: 22810 79360, www.hotelploes.gr).
Φαγητό
Mammo  Θα χορτάσετε με ωραία tapas συνοδεία με εξαιρετικά κρασιά. (Ακτή Πέτρου Ράλλη 38, τηλ.: 22810 76416). 
 

(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου