Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αλσατία: Σαν παραμύθι των αδερφών Γκριμ


Μια ζωντανή καρτ-ποστάλ, φτιαγμένη από χρώματα, γεύσεις, έμπνευση και ομορφιά, σε μια από τις γοητευτικότερες γωνιές της Ευρώπης. Ανήκει στη Γαλλία αλλά έχει και κάτι από Γερμανία. Ουσιαστικά δεν ανήκει πουθενά, έχει χαρακτήρα δικό της: μεσαιωνική και αναγεννησιακή γερμανική αρχιτεκτονική αλλά γαλλική νοοτροπία. Για τους Γερμανούς έχει τοπία που στη χώρα τους καταστράφηκαν από τις βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και για τους Γάλλους είναι ένα οικείο περιβάλλον με λίγη δόση εξωτισμού.
  
Και οι μεν και οι δε, πάντως, βρίσκονται σε πόλεις και χωριά που άνετα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σκηνικό για παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Η Αλσατία είναι η μικρότερη διοικητική περιοχή της Γαλλίας αλλά ταυτόχρονα και η πιο όμορφη. Άλλαξε χέρια με τη Γερμανία πολλές φορές αφού βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα, κατά μήκος του Ρήνου, ο οποίος την χωρίζει σε δύο διαμερίσματα, τον Άνω Ρήνο και τον Κάτω Ρήνο. Ξεκινώντας από το Στρασβούργο, την πρωτεύουσα της Αλσατίας, ως το νότο οι εικόνες είναι πολλές και εντυπωσιακές: απέραντοι αμπελώνες που κυριαρχούνται από κάστρα, πολύχρωμα σπίτια από σκαλισμένο ξύλο και πέτρα, μπόλικα εστιατόρια με αστέρια Michelin και φυσικά, το πιο εκλεκτό κρασί.


Στρασβούργο
Ξόδεψε αιώνες ολόκληρους ισορροπώντας στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Επί του παρόντος, η πρωτεύουσα της Αλσατίας ανήκει στη Γαλλία, ωστόσο είναι η τευτονική καταγωγή της που την έχει ευλογήσει με την παλαιότερη (ηλικίας 437 χρόνων) και καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας: χορωδίες που ψάλουν τα κάλαντα, θρησκευτικές παραστάσεις, ένα παγοδρόμιο και ζεστό κρασί που σερβίρεται σε κούπες σε σχήμα μπότας.

Κάθε χρόνο οι ξύλινοι πάγκοι του Christkindelsmarik γύρω από τον καθεδρικό της Notre Dame πωλούν κυρίως περίτεχνα γιορτινά στολίδια, ενώ οι φαγώσιμες ατραξιόν περιλαμβάνουν πρέτσελ, ψητά κάστανα, μπισκότα bredele και Flammekeuche (μια φλεγόμενη λεπτή πίτσα με μπέικον, κρεμμύδια και crème fraiche). Μην ξεγελιέστε. Η πόλη-σύμβολο της ενότητας της Ευρώπης δεν είναι γεμάτη κουστουμάτους γιάπηδες που μπαινοβγαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έχει επιβλητικά κτίρια, σπιτάκια με παιχνιδιάρικη αρχιτεκτονική πάνω στο ποτάμι, ιδιαίτερη κουζίνα, ιστορικό κέντρο φτιαγμένο για να φιλοξενεί παραμυθένιες βόλτες, υπαίθριες αγορές και μπόλικους φοιτητές που καταφτάνουν από όλο τον κόσμο για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Εσείς θα αναζητήσετε τη “Μικρή Γαλλία”, την πιο γραφική γωνιά του ιστορικού κέντρου, αγκαλιασμένη από κανάλια για να αγοράσετε από τα ξύλινα μαγαζιά που κάποτε ανήκαν σε μυλωνάδες, βυρσοδέψες και ψαράδες, ένα λευκό πελαργό: στην Αλσατία συμβολίζει την καλή τύχη. 
  
Διαμονή
Sοfitel Grand Ile Διαμονή πέντε αστέρων στην καρδιά της πόλης με 153 δωμάτια σε αποχρώσεις του κόκκινου και του χρυσού, κομψό εστιατόριο μοντέρνας γαλλικής κουζίνας και μπαρ εμπνευσμένο από τη δεκαετία του '40 (4 place Saint Pierre le Jeune, τηλ.: 0033 3 88154900, www.sofitel.com, από €152 το δίκλινο).
  
Château De L'Ile Μέλος των Small Luxury Hotels, σε ειδυλλιακή τοποθεσία λίγο έξω από την πόλη με αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα που συνδυάζει γερμανικές και γαλλικές επιρροές. Θα βρείτε 62 άνετα δωμάτια, spa και εστιατόρια αλσατικής κουζίνας (4 Quai Heydt, Ostwald, τηλ.: 0033 3 8866 8500, από €130 το δίκλινο).
  
Gutenberg Ρομαντικό ξενοδοχείο τριών αστέρων απέναντι από τον καθεδρικό της πόλης με 42 δωμάτια και προσεγμένο πρωινό (31 rue des Serruriers, τηλ.: 0033 388321715, από €85 το δίκλινο, www.hotel-gutenberg.com).
  
Φαγητό
Au Crocodile Υπέρκομψος χώρος και ένα αστέρι Michelin για το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Ο σεφ Philippe Bohrer, με καταγωγή από το κοντινό Κολμάρ υπήρξε προσωπικός μάγειρας του Ζισκάρ ντ'Εσταίν και του Μιτεράν, ετοιμάζει δημιουργική κουζίνα με εποχικές πρώτες ύλες (10 r. de l'Outre, τηλ.: 0033 3 88321302, www.au-crocodile.com, από €40 το άτομο).
  
La Table de Christophe Σπιτική, παραδοσιακή κουζίνα από τον Christophe, ένα βήμα από τον καθεδρικό ναό. Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο φιλέτο με σπαράγγια σε σος κόκκινου κρασιού (28 r. des Juifs, τηλ.: 0033 3 88246327, www.tabledechristophe.com, από €18 το άτομο).
  
Le bistrot du boulanger Στη συνοικία Krutenau ο βραβευμένος φούρναρης Patrick Dinel ένωσε τις δυνάμεις του με το σεφ Alexandre Nicola και σερβίρουν χορταστικές μερίδες φαγητού παρέα με το καλύτερο σπιτικό ψωμί της πόλης (42 r. de Zürich, τηλ.: 0033 3 88379595, www.aupaindemongrandpere.com, από €15 το άτομο).


Κολμάρ
Το Άγαλμα της Ελευθερίας που κοσμεί την είσοδο της πόλης δεν είναι φόρος τιμής στην Αμερική ούτε ένα ακόμα τουριστικό αξιοθέατο. Είναι φόρος τιμής στον αγαπημένο γιο του Κολμάρ, το γλύπτη Αύγουστο Μπαρτολντί, δημιουργό μεταξύ άλλων και του διάσημου νεοϋορκέζικου αγάλματος. Με λίγο περισσότερους από 67.000 κατοίκους, το Κολμάρ είναι η πρωτεύουσα του Άνω Ρήνου και βρίσκεται στο κέντρο της οινοπαραγωγού περιοχής της Αλσατίας. Από εδώ, άλλωστε, ξεκινούν και οι δρόμοι του κρασιού.
  
  
Η πόλη ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και είναι απίστευτα γραφική: διαθέτει ιστορικό κέντρο που μπορεί να το γυρίσει κανείς άνετα με τα πόδια, μέγαρα του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα όπως το αναγεννησιακό Maison des Têtes ή το αρχοντικό Πφίστερ, πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια, γοτθικές εκκλησίες όπως ο Άγιος Μαρτίνος ή η λιτή εκκλησία των Δομηνικανών, κτίρια που χτίστηκαν στο διάστημα 1871-1918, όταν η Αλσατία αποτελούσε τμήμα του γερμανικού Ράιχ. Ολόκληρη η πόλη μοιάζει να ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής και σαν τέτοια διαθέτει και την δική της “Μικρή Βενετία” με παραδοσιακά κτήρια στις όχθες των καναλιών του ποταμού Λάουχ, που κάποτε ήταν το κέντρο των κρεοπωλών, των αλιέων και των βυρσοδεψών.
  
  
  
Διαμονή
La maison des Τetes Διαμονή σε κατοικία του 1600, στην καρδιά της πόλης. Μόλις 21 δωμάτια με ατμόσφαιρα εποχής και ξύλινα έπιπλα και εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας (19, rue des Têtes, τηλ.: 0033 3 89244343, www.la-maison-des-tetes.com, από €140 το δίκλινο).
  
Hostellerie le Marechal Ρομαντικό ξενοδοχείο σε σπίτια του 1565 στη Μικρή Βενετία με 30 δωμάτια, διακοσμημένα με αντίκες και εστιατόριο δημιουργικής κουζίνας δίπλα στο κανάλι ή στη σάλα με το τζάκι (4/6 Place des Six Montagnes Noires, τηλ.: 0033 3 89416032, www.hotel-le-marechal.com, από €110 το δίκλινο).
Hotel le Colombier Η γοητεία της Αναγέννησης ξεδιπλώνεται στο πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο τριών αστέρων, στη Μικρή Βενετία. Στα 28 δωμάτια οι αντίκες συνυπάρχουν με μοντέρνες πινελιές, με αγαπημένο το Loft (7 Rue Turenne, τηλ.: 0033 3 89239600, www.hotel-le-colombier.fr, από €85 το δίκλινο).
  
Φαγητό
Auberge de L'Ill Το καλύτερο εστιατόριο σε όλη την ανατολική Γαλλία έχει τιμηθεί με 3 αστέρια Michelin και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Κολμάρ. Υψηλή γαστρονομία από το σεφ Marc Haeberlin (2 r. de Collonges-au-Mont-d'Or, Illhaeusern, τηλ.: 0033 3 89718900, www.auberge-de-l-ill.com, από €100 το άτομο).
  
Rendez Vous de Chasse Ένα αστέρι Michelin για το κομψό εστιατόριο του Grand Hotel Bristol. Ο σεφ Julien Binz παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής τα Σάββατα (7 pl. de la Gare, τηλ.: 0033 3 89231586, www.grand-hotel-bristol.com, από €36 το άτομο).
  
Chez Hansi Η πιο φολκλόρ γαστρονομική εμπειρία στεγάζεται σε κτίριο του 1532. Χαμογελαστές σερβιτόρες ντυμένες με την παραδοσιακή στολή, σερβίρουν μεγάλες μερίδες από τη σπεσιαλιτέ, το choucroute, δηλαδή χοιρινό με ξινολάχανο που καταφτάνει αχνιστό και ταιριάζει άψογα με καλά παγωμένο Riesling (23 r. des Marchands, τηλ.: 0033 3 89413784, από €20 το άτομο).
  


Eguisheim
Μόλις 15 λεπτά από το Κολμάρ, το κουκλίστικο χωριουδάκι των 1500 κατοίκων θεωρείται η γενέτειρα του αλσατικού κρασιού και ανήκει επίσημα στην ένωση των “πιο όμορφων χωριών της Γαλλίας” ενώ το 2013 απέσπασε τον τίτλο του αγαπημένου χωριού της χώρας. Στο μεσαιωνικό χωριό-φρούριο τα πολύχρωμα σπιτάκια του 16ου και 17ου αιώνα με τις μυτερές στέγες, τα παμπάλαια συντριβάνια και τα πέτρινα καλντερίμια δημιουργούν ένα περίτεχνο λαβύρινθο περικυκλωμένο από απέραντους αμπελώνες.
  
  
Οι κάτοικοί του είναι περήφανοι που στο χωριό τους γεννήθηκε ο Πάπας Λέων Θ', ο πιο σημαντικός του μεσαίωνα, αλλά και για τα αμέτρητα λουλούδια που στολίζουν κάθε σπιθαμή του και κερδίζουν κάθε χρόνο εθνικά και πανευρωπαϊκά βραβεία.
  
  
Διαμονή
Hostellerie du Chateau Μόλις 10 άνετα δωμάτια και 1 σουίτα στο κουκλίστικο σπίτι του ζεύγους Lambert στην κεντρική πλατεία. Λιτό αλλά φρεσκότατο το πρωινό (2 rue du Château St Léon IX, τηλ.: 0033 3 89237200, www.hostellerieduchateau.com, από €72 το δίκλινο).
  
Auberge du Rempart Οικογενειακός ξενώνας με άνετα δωμάτια και εστιατόριο όπου σερβίρεται παραδοσιακή κουζίνα μαζί με κρασί παραγωγής του ιδιοκτήτη (3 rue du Rempart Sud, τηλ.: 0033 3 89411687, www.auberge-du-rempart.com, από €50 το δίκλινο).
  
Φαγητό
La Grangelière Εδώ θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε στο σπίτι της Αλσατής θείας σας, που λατρεύει οτιδήποτε έχει σχέση με τις κότες: από τα διακοσμητικά και τις ταπετσαρίες ως τις κουρτίνες, όλα έχουν πάνω τους σχέδια από κότες και κόκορες. Στα πιάτα μας πίτες και μοσχαρίσιο φιλέτο με τραγανά λαχανικά (59, rue du Rempart South, τηλ.: 0033 3 89230030, www.lagrangeliere.fr, από €20 το άτομο).
Le Pavillon Gourmand Στο αγροτόσπιτο του 1683, εργάζεται όλη η οικογένεια Schubnel. Ο σεφ ετοιμάζει χοιρινό κότσι με μουστάρδα και ξινολάχανο ή € 19 σουβλάκι πεσκανδρίτσας με μπέικον και σάλτσα κάρυ (101 rue du Rempart Sud, τηλ.: 0033 3 89243688, www.pavillon-gourmand.fr, από €18 το άτομο).
  
A la ville de Nancy Ακολουθήστε τους ντόπιους στο παραδοσιακό εστιατόρια για σπιτικά πιάτα όπως ψάρι με λάχανο τουρσί, μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια και αγριογούρουνο μαγειρευτό (2 Place Charles de Gaulle, τηλ.: 0033 3 89417875, www.villedenancy-eguisheim.com, από €15 το άτομο).
  

(artravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου