Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Για βιβλίο και καφέ στο Π. Φάληρο

Ο Αγης Αθανασιάδης εργαζόταν για 20 χρόνια σε αμερικανική πολυεθνική εταιρεία. Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι φαρμακοποιός. Και οι δύο αγαπούν τα βιβλία. Και οι δύο βρίσκονται πίσω από ισάριθμα βιβλιοφιλικά μπλογκ: diavazontas.blogspot.gr και librofilo.blogspot.gr. Και οι δύο έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα: έστησαν από το πουθενά ένα βιβλιοπωλείο – καφέ, το Booktalks, στο Παλαιό Φάληρο (Αγ. Αλεξάνδρου 58 και Αρτέμιδος 47).


Από την αρχή της κρίσης προσπαθούμε να συντονιστούμε με ανθρώπους που οι δυσκολίες της οικονομικής κατάστασης τους έβγαλαν σε ένα πιο φωτεινό μονοπάτι. Αυτή είναι, εν μέρει, η ιστορία του Booktalks. «Δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο να το αποφασίσουμε, αλλά καθυστερήσαμε διότι ψάχναμε τον κατάλληλο χώρο, δηλαδή διαφορετικές εισόδους ώστε να είναι διακριτοί οι δύο χώροι. Από την αρχή συμφωνήσαμε ότι θα ανοίξουμε μια επιχείρηση που θα συνδυάσει τις δύο "απολαύσεις": την αγάπη για το καλό βιβλίο και τον καλό καφέ οπότε δεν τέθηκε θέμα για άλλου είδους επιχείρηση».

Στράφηκαν στην αγορά των νοτίων προαστίων. Συνειδητά: «Θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει ανάλογος χώρος στις περιοχές αυτές, βλέπετε είμαστε και οι δύο άνθρωποι που όλη τους τη ζωή μένουμε κοντά στη θάλασσα». Ηταν εξαρχής σαφές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούσε μια γειτονιά με συγκεκριμένες προδιαγραφές: μεσαίο εισοδηματικό επίπεδο, να μην έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, να έχει εύκολη πρόσβαση από το κέντρο της Αθήνας, λογικά ενοίκια. «Το Παλαιό Φάληρο και η Νέα Σμύρνη ήταν οι αρχικές μας επιλογές έτσι κι αλλιώς, απλά βρέθηκε το κατάστημα όπως το θέλαμε στο Παλαιό Φάληρο. Καταλήξαμε εδώ και έχουμε αρχίσει να ερωτευόμαστε την περιοχή».

Στο Booktalks ο προσωπικός τόνος και η διάθεση να χτιστούν σχέσεις με τους πελάτες είναι εμφανείς. Ο χώρος αποπνέει μια «σπιτική» ατμόσφαιρα χωρίς την παραμικρή επιτήδευση. «Αισιοδοξούμε ότι θα προσελκύσουμε ανθρώπους που αισθάνονται άβολα σε ένα απρόσωπο βιβλιοπωλείο ή που δεν θα πάνε να αγοράσουν βιβλίο από το σούπερ μάρκετ βάζοντάς το στο καλάθι με τα ψώνια της εβδομάδας. Η πολύχρονη αναγνωστική μας εμπειρία και η προσωπική μας ματιά πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε». Ετσι δείχνουν πάντως οι πρώτες 45 ημέρες λειτουργίας. «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημά μας και δείχνει εμπιστοσύνη στις επιλογές μας και στις προτάσεις μας». Οσο για την ταυτότητα του βιβλιοπωλείου είναι καθαρά «βιβλιοφιλική». «Εχουμε μια μεγάλη γκάμα προτάσεων με έμφαση στη λογοτεχνία, διότι αυτό είναι το είδος που γνωρίζουμε καλύτερα».

Αν θέλετε να γνωρίσετε το Booktalks, σήμερα στις 7 μ.μ. είναι μια καλή ευκαιρία: ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ θα μιλήσει για το «Βιβλίο της Κατερίνας» (εκδόσεις Πατάκη) που ήδη έχει αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό.

(kathimerini)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου