Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Deutsche Welle: Προς μια νέα φάση οι σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας

Η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι είχε μεγάλη συμβολική σημασία. Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αφήσουν πίσω τους την δύσκολη περίοδο στις μεταξύ τους σχέσεις τους και να πορευτούν μαζί, επισημαίνει σε δημοσιευμά της η Deutsche Welle.


Στο ξεκίνημα της τρίτης θητείας της ως καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ ελπίζει ότι θα δρομολογηθεί μια νέα φάση στις γερμανογαλλικές σχέσεις για την οποία, όπως διευκρίνισε, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν εργαστεί πολύ στενά τους τελευταίους μήνες.

Η καγκελάριος αποκάλυψε ότι γι αυτόν τον λόγο στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνει η διακυβερνητική συνάντηση κορυφής των δύο χωρών.

«Να δώσουμε μαζί ώθηση στην Ευρώπη» 

Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό συμβούλιο κορυφής η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά εκφράζοντας τη χαρά της που αυτό μπορεί να επιτευχθεί μαζί με τη Γαλλία. «Το αυριανό συμβούλιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιτύχουμε προόδους στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας», τόνισε η Μέρκελ.

Έκανε σαφές ότι το διακύβευμα είναι να «δείξουμε ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε για τους λαούς μας περισσότερα από ότι η κάθε μια χώρα ξεχωριστά» προσθέτοντας ότι «θέλουμε μαζί να δώσουμε ώθηση στην Ευρώπη και να την κάνουμε την πιο ισχυρή ήπειρο στον κόσμο». Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος έκανε αναφορά στην ειδική ευθύνη των δύο χωρών για το μέλλον της Ευρώπης και εξήρε την ετοιμότητα για παραχωρήσεις της Μέρκελ στην τραπεζική ένωση.

Έχοντας κατά νου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2017 και στις δύο χώρες ο Ολάντ είπε ότι Γαλλία και Γερμανία «μοιράζονται κοινό ορίζοντα που θα πρέπει να μετουσιωθεί σε μια κοινή ατζέντα».

«Κάτι μοναδικό η φιλία μας» 

Εξίσου εύηχες οι δηλώσεις και από το γερμανό σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Στάινμάγερ πριν τη συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, από το αδελφό σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας. «Η φιλία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας είναι κάτι το μοναδικό, η συνεργασία μας αναντικατάστατη, θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, την αποφασιστικότητά μας και τη δημιουργικότητά μας, για την ευημερία των χωρών μας και την επιτυχία της Ευρώπης» τόνισε ο Σταινμάγερ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το κοινό χρέος για στενότερη διμερή συνεργασία. «Ο Λοράντ Φαμπιούς κι εγώ φέρουμε ως υπουργοί Εξωτερικών ιδιαίτερη ευθύνη για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των γερμανογαλλικών σχέσεων».

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης ήταν δείπνο εργασίας και συνάντηση τετ α τετ της καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για την προετοιμασία του αυριανού συμβουλίου κορυφής, αλλά για διμερή θέματα, όπως η τελετή μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

(tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου