Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Φθινόπωρο σε Ρώμη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Καμπανία

Στις μητροπόλεις της Ευρώπης, το φθινόπωρο είναι εδώ και είναι γλυκό. Μας μεθά με την πρώτη γουλιά από το κρασί πριν μπει στα ξύλινα βαρέλια για να ωριμάσει, μας πάει βόλτα στα πάρκα που μυρίζουν εκείνη τη αναζωογονητική δροσιά της βροχής που έρχεται και μας δωρίζει την φρεσκάδα και τα χιλιάδες γήινα χρώματα του. Ο αέρας είναι καθαρός και στον ουρανό ταξιδεύουν μερικά λευκά, ανέτοιμα σύννεφα. Οι ντόπιοι που μόλις έχουν γυρίσει από τις διακοπές τους δίνουν μέρος από τη ζωντάνιας στη πόλη.
 
Ρώμη  
Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δοκιμάσουμε πρώτοι, το φρουτώδες vino novello, της φετινής σοδειάς. Από τις 6 Νοεμβρίου θα κυκλοφορεί επίσημα στα όλα τα wine bar της Ρώμης. Όλο το καλλιτεχνικό σινάφι θα δώσει το παρόν από τα μεσάνυχτα στο πέτρινο L' angolo Divino (Via dei Balestrari 12, Sant' Angelo). Από εκεί μπορεί να περάσει και οΤζουζέπε Τορνατόρε που αυτή την περίοδο θα βρίσκεται στη πόλη ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που εκείνη την νύχτα θα ρίχνει την αυλαία του. Στη καλύτερη εποχή της θα δοκιμάσουμε και τη κρεμμώδης ricotta Romana που το φθινώπορο φτιάχνεται στις φάρμες τις Ιταλίας στις καλύτερες συνθήκες και το πιο βουτυρένιο, πλήρες σε γεύση και συστατικά γάλα. Οι μερακλήδες την συνοδεύουν με μέλι πάνω σε μικρά παξιμαδάκια. 
 
 
 
 
Αν θέλετε να την πάρετε για το σπίτι για ιδιωτικά τσιμπούσια, πολύ καλή ποιότητα θα βρείτε στο  deli Volpetti (Via Marmorata 47,  Testaccio). Εκεί βρεθήκαμε και εμείς. Η κοκκινομάλλα Annetta μας κέρασε μια ζεστή φέτα ψωμί αρωματισμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους λόφους της Canino, μια πόλη κοντά στη Λάτσιο, διάσημη για τους ελαιώνες της. H ίδια μας αποκάλυψε και άλλο το μυστικό. Αυτή την περίοδο, οι πιο καλές της πελάτισσες και ενώ οι νέες χειμερινές collection βρίσκονται ήδη στις αστραφτερές βιτρίνες της Via Condotti, αυτές ξοδεύουν στη Autumn Antique Fair στο Santo Spirito. Ένα  πανηγύρι με αντίκες  που συναντήσαμε από τραπεζομάντιλα του 17ου μέχρι γούνες και καπέλα που φορούσαν οι αριστοκράτισσες του 1920. 
 
 
Διαμονή 
City Guest House Design διαμερίσματα με λεπτομέρειες που θυμίζουν boutique ξενοδοχεία. Viale Opita Oppio, 76, Τηλ: 0039 7698 3140, www.cityguesthouse.com, από € 59 το δίκλινο. 
Φαγητό
Filetti di Baccalà: Φιλέτο τηγανητού μπακαλιάρου πλατεία Santa Barbara. Largo dei Librari 88, τηλ.: 0039 06 6864018, από € 4 το άτομο.
 
 
Μαδρίτη
Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οι Μαδριλένοι περιμένουν πως και πως τα πρωτοβρόχια. Έχουν γυρίσει μαυρισμένοι από τις διακοπές τους και τριγυρνούν στη πόλη τους ξεκούραστοι γεμάτοι ζωντάνια έτοιμοι για την καινούργια σεζόν. Σχεδόν αρνούνται ακόμη να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς. Παίζουν και ερωτοτροπούν σε πάρκα και κρυφούς, δροσερούς κήπους. Καλοντυμένα ζευγάρια πιασμένα χέρι χέρι προτιμούν το ήσυχο Βοτανικό Κήπο κοντά Prado Museum που σιγά σιγά φορά τα γήινα χρυσά και τα καφετιά του. Οικογένειες με καλομαθημένα πιτσιρίκια  παίζουν κυνηγητό γύρω από τους κορμούς των δέντρων και χαζεύουν τα περήφανα παγόνια που φιγουράρουν πάνω από μικρές λιμνούλες στην επιφάνεια των οποίων γλιστρούν πάπιες. Εμείς επιλέγουμε τους κήπους του Χουάν Κάρλος, τους Jardines de Sabatini με τις ιτιές, τις μανόλιες, τους κέδρους και τα φουντωτά, φροντισμένα πυξάρια. Κάπου κάπου πίσω από τις φυλλωσιές ξεπετάγονται λευκά αγάλματα Ισπανών βασιλιάδων πάνω στα οποία ξεκουράζονται τα τελευταία χελιδόνια.
 
 
 
Όλα αυτά τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα , η πόλη αδειάζει.  Οι μαδριλένοι πηγαίνουν στα εξοχικά τους στη Segovia, το Toledo και τη μπαρόκ Aranjuez. Όσοι μένουν πίσω περνούν ώρες στα υπαίθρια καφέ παρακολουθώντας τους πρώτους αγώνες της Βασίλισσας πίνοντας άφθονες παγωμένες Grupo Mahou-San Miguel. Οι πιο εναλλακτικοί εξερευνούν τη νέα πτέρυγα του Caixa δίπλα από το Prado. 
 
 
Διαμονή
Meninas Hotel Μοιάζει με μικρή πανσιόν, αλλά πρόκειται για τετράστερο ξενοδοχείο. Campomanes Nº 7 Τηλ: 00 34 915 412 805, www.hotelmeninas.com,  από €85 το δίκλινο με πρωινό
Φαγητό
Lateral Παρέες που έρχονται για τα διάσημα pinchos και την signatture σαλάτα με ham, τομάτες και mozzarella. Calle de Fuencarral, 35, Τηλ: 0034 91 531 68 77, από € 4.


Λονδίνο 
To φθινόπωρο εδώ μοιάζει με άνοιξη σε καφέ φόντο. Όλοι ανανεώνονται, ενημερώνονται, ψάχνουν, αναζητούν το καινούργιο. Στην πόλη φτάνουν επισκέπτες από όλο το κόσμο και από κάθε χώρο. Εκκεντρικά ντυμένοι στυλίστες και fashion managers συνοδεύουν αψεγάδιαστα μοντέλα που τρέχουν από πρόβα σε πρόβα με τις αδιάβροχες κουκούλες στα catwalks του Somerset House για το Fashion. Spa masters πίνουν το decaffeine. Εδώ και οι σινεφίλ από όλη την Ευρώπη για τις προβολές του Raindance Film Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ανεξάρτητων δημιουργών που πίνουν νερό στο όνομα του κριτικοί του Variety και της Guardian.
 
 
 
 
Κορίτσια και αγόρια με rock attitude περνούν τις ώρες στα υπόγεια δισκοπωλεία του Soho ακούγοντας όλες τις νέες κυκλοφορίες και ξεχωρίζοντας τα Νο1 των charts. Φέτος, προέβλεψαν την επιτυχία το νέου άλμπουμ των Artic Monkeys.
 
 
 
Όλοι όμως, όσο διαφορετικοί και για όποιο λόγο και να βρίσκονται στη πόλη συναντιούνται στο μεγαλύτερο πάρτι του φθινοπώρου που γίνεται Regent Street τη τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη με live μουσική, μικρά fashion shows, carousel και ζωντανά ραδιοφωνικά shows. Στις αποθήκες των καταστημάτων της τα κουτιά με τα χριστουγεννιάτικα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. 
 
  

Διαμονή 
Imperial Hotels Μια από τις low bugdet αλυσίδες ξενοδοχείων της πόλης που αριθμεί έξι ξενοδοχεία στη γειτονιά της Russell Square.  www.imperialhotels.co.uk, από €65 το δίκλινο με πρωινό. 
 
Φαγητό
Simpson's Tavern Από το 1757 χορταίνει Λονδρέζους με ψητό σολομό σκοτίας και ζουμερή μπριζόλα και τις Πέμπτες με τη πίτα του ψαρά. 38 Cornhill,Τηλ: 0044 207 626 9985, www.simpsonstavern.co.uk, από  €2-15 τα κυρίως. 
 
 
 
Καμπανία 
Εδώ το φθινόπωρο γίνεται γιορτή και η σαμπάνια δεν είναι πολυτέλεια. Παίρνουμε το τραίνο από το Παρίσι. Μια ώρα και είκοσι λεπτά διασχίζουμε ατέλειωτους αμπελώνες που έχουν παραδώσει τη σοδειά τους. Τσαμπιά βρίσκονται ήδη στα δροσερά κελάρια των μεσαιωνικών πύργων, των ταπεινών champagne houseς και των αστραφτερών οίκων.
 
 
Έχουμε έρθει με την απόφαση να μείνουμε μακριά από τις μεγάλες φίρμες και με τις καλογυαλισμένες κατακόμβες των Moet & Chandon και Mumm. Επιλέγουμε να δούμε από κοντά μικρές μονάδες που οι κάτοχοι τους έμαθαν την τέχνη από τους παπούδες τους που δεν πλούτισαν ποτέ. Έξω από σταθμό του Reims, την πρωτεύουσα της επαρχεία στην Avenue de Champagne ο αέρας αν είχε γεύση θα ήταν γλυκός. Εκεί μας περιμένει η ξανθιά μοσχοβίτισα Katerina, σύζυγος ενός γάλλου μικροπαραγωγου. Μαζί της με ένα ταλαιπωρημένο peugeot φτάνουμε στη περιοχή Vrigny. Εκεί διατηρούν το μικρό τους αμπελώνα.
 
 
"Τα 2/3 της παραγωγής των μεγάλων παραγωγών προέρχεται από εμάς, τους μικρούς μικροϊδιοκτήτες μου λέει και συνεχίζει. «Πάμε στο κελάρι, θα σου γνωρίσω, τον riddler». Στο κελάρι με υποδέχτηκε με την μπλε ολόσωμη σαλοπέτα, ο Εμμανουέλ. Το riddler δεν είναι το παρατσούκλι του, αλλά το πόστο του. Από τα χέρια του περνούν καθημερινά 40.000 μπουκάλια που ωριμάζουν κάτω από μεσαιωνικούς πολυέλαιους με κεριά. "Τα κουνάω με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να διατηρούν το ίζημα και τα σάκχαρα". Ανοίγει ένα μπουκάλι, οι φυσαλλίδες γαργαλούν και ικανοποιούν πλήρως τον ουρανίσκο μου, ο οποίος αναζητά τα άγρια μανιτάρια και τη ψητή πέστροφα από το ποταμό Semoy που με περιμένουν στο ξύλινο τραπέζι που έχει στρωθεί για όλους όσους εργάζονται στον αμπελώνα. 
 
 
 
 
Διαμονή 
Hotel Bristol Bourgeois style με έπιπλα Λουδοβίκου του 15ου. 76 Place Drouet d’Erlon, Reims,  Τηλ: 0033 326 40 52 25, www.bristol-reims.fr, από €79 το δίκλινο. 
Φαγητό 
L' Opera Δύο αδέρφια, ένα στη κουζίνα ένα στο servise διατηρούν το πιο φιλικό εστιατόριο της πόλης. 4 rue de Thillois, Τηλ: 0033 326026843, www.loperareims.com, από €20 το full L' Opera menu. 

(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου