Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Κόκκινο πανί ο Στουρνάρας - Κριτική από Μπακογιάννη για προϋπολογισμό

Σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για την υπερφορολόγηση εξαπέλυσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην επιτροπή για τον προϋπολογισμό στην Βουλή.


"Πρέπει να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων. Εσείς είπατε ότι δεν έχουμε υπερφορολόγηση", είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Και συνέχισε: "Αν είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο για να καλύψουμε τις ανάγκες του προϋπολογισμού, είναι μία αντίληψη, όμως αν πρέπει να αυξήσουμε τη φορολόγηση για να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης τότε είναι πολύ σοβαρά.

Εκανε επίσης λόγο για οκταπλασιασμό φόρων και εκτίμησε ότι "η μεσαία τάξη καταρρέει. Η φοροδοτική ικανότητα έχει μειωθεί, σχεδόν έχει εξαντληθεί. Φτάνουμε στα όρια της αντοχής των επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών κλπ.".

Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και πρότεινε να προσληφθούν 200 άτομα στο ΣΔΟΕ και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. "Πάρτε τους αύριο με διαγωνισμό και μην περιμένετε το ΑΣΕΠ", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε: "Είναι τυχερή η κυβέρνηση, διότι έχει μια αντιπολίτευση που είναι παντελώς στον αέρα που λέει όχι σε όλα και απεχθάνεται το συγκεκριμένο. Αυτό όμως δεν σημαίνει παρά αύξηση της δικής μας ευθύνης για να προχωρήσουμε με ρυθμούς πιο γρήγορους. Στη Δραπετσώνα οι πραγματικές αξίες είναι κατώτερες των αντικειμενικών αξιών. Η πραγματικότητα είναι ότι ρίχνοντας τις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να τις ρίξουμε παντού".

Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 22,8% το 2012 όταν είναι 25,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. "Σε συνολικά επίπεδα η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται. Αυτό υποκρύπτει μια συνεχή στρέβλωση. Οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβαρύνονται σημαντικά περισσότερο από εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη υποζύγια και κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν", είπε χαρακτηριστικά.

Επικριτικός ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Στουρνάρα ως ομιλία αντάξια ενός υπουργού Οικονομικών ενός προτεκτοράτου. "Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ όποιοι πολίτες παρακολούθησαν την ομιλία σας δεν κατάλαβαν τίποτε.

Πρώτη φορά που συζητάμε προϋπολογισμό και θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό που θα καταρτιστεί από άλλους. Αυτός είναι εικονικός, ο πραγματικός θα συνταχθεί από την τρόικα μετά από διαπραγματεύσεις που θα κάνετε με την τρόικα και για να εφαρμόσετε τελικά τις συνταγές και τις κατευθύνσεις της τρόικας. Και στη χειρότερη Μπανανία δε θυμάμαι να έχει εφαρμοστεί αυτή η τακτική", είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Κριτική άσκησε και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

"Υπαρχει αισιοδοξία απο τον υπουργό που δεν δικαιολογείται. Χρειάζεται σύνεση και μετριοπάθεια. Δεν πάτε καλα με τις αποκρατικοποιήσεις. Το κράτος παραμένει ανάλγητο και με μίσος σε όποιον παει να δημιουργήσει", είπε χαρακτηριστικά.

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου