Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ισπανία και Ιρλανδία βγαίνουν από τα Μνημόνια - Γιατί έμεινε πίσω η Ελλάδα

Το Eurogroup της Πέμπτης άναψε, τελικά, το πράσινο φως για την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα Μνημόνια και οι Ευρωπαίοι επικρότησαν τις δύο χώρες, που κατάφεραν να απεμπλακούν από τα προγράμματα στήριξης.


Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε χθες την προσπάθεια τους που κατέληξε στην έξοδό τους από τα προγράμματα στήριξης, ενώ παράλληλα έριξε προειδοποιητικές βολές στην Ελλάδα.

«Η έξοδος από το πρόγραμμα θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς πιστωτές ότι οι προσπάθειες προσαρμογής της Ιρλανδίας απέδωσαν» πρόσθεσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

Γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω -Βολές Ντάισελμπλουμ

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να βγάζουν κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα με τον Ντάισελμπλουμ να τονίζει πως στη χώρα παρατηρούνται καθυστερήσεις σε 4 πεδία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα:

Στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.
Στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2014 όσο και για το 2015.
Στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Στην εναργέστερη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ρέκλινγκ: Μετά τη διαπραγμάτευση η δόση

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοσπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέκλινγκ ξεκαθάρισε πως η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα αποφασιστεί, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα»

Ρεν: Εχει δρόμο ακόμα η Ελλαδα

Από την πλευρά του ο επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, έδειξε κι αυτός ξεκάθαρα ότι απομένει πολύς δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα.

«Για να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος. Ο έλεγχος συνεχίζεται. Υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί προτού καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε πως εκτός από το δημοσιονομικό κενό «υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα προτού καταλήξουμε σε συμφωνία», παραπέμποντας στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου