Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

300

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

STAR 21.00
Ιστορική, 2007 (Έγχρ.), 117'

Αμερικανική ταινία του Ζακ Σνάιντερ, με τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Λένα Χίντι, Ντόμινικ Γουέστ.

Ο Σνάιντερ μεταφέρει το κόμικ των Φρανκ Μίλερ και Λιν Βάρλεϊ προσπαθώντας να μείνει όσο γίνεται πιο κοντά στην αισθητική και τη φιλοσοφία του. Με μια πρωτόγνωρη για την εποχή τεχνική η οποία συνδυάζει ηθοποιούς, ψηφιακά σκηνικά, πρωτοποριακά οπτικά εφέ και μια μέθοδο «συμπίεσης» στα χρώματα η οποία προσδίδει μια ζωγραφική αίσθηση στην εικόνα, πετυχαίνει μια σκοτεινή, απόμακρη αίσθηση που σε μεταφέρει σε έναν ακαθόριστο, ονειρικό σχεδόν τόπο και χρόνο. Επιπλέον, οι ενδυματολογικές επιλογές όπως και οι εξωπραγματικές σεναριακές «πινελιές» (οι μεταλλαγμένοι και τα τέρατα του περσικού στρατού) οδηγούν την ταινία μακριά από τα χωράφια της Ιστορίας, βαθιά στην ηρωική φαντασία, εκεί όπου δύο μυθικά βασίλεια πολεμούν μεταξύ τους. Τι υπερασπίζεται, όμως, το καθένα από αυτά;



MAD CITY

STAR 02.15
Δραματική, 1997 (Έγχρ.), 115'

Αμερικανική ταινία του Κώστα Γαβρά, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Τζον Τραβόλτα, Μία Κίρσνερ.

Ένας τηλεοπτικός ρεπόρτερ κερδίζει την εμπιστοσύνη ενός απολυμένου φύλακα, ο οποίος στην απόγνωσή του κρατάει ομήρους τους επισκέπτες ενός μουσείου.

Ο Γαβράς επιχειρεί μια σύνθεση του σεναρίου των ταινιών «Σκυλίσια Μέρα» του Σίντνεϊ Λιούμετ και «Το Τελευταίο Ατού» του Γουάιλντερ. Υιοθετεί τον πεσιμισμό, όχι όμως και τον κυνισμό τους, γιατί ο ίδιος είναι βαθιά ανθρωπιστής. Θαυμάζουμε το ήθος αυτού του σκηνοθέτη ή ακόμα και το πείσμα του να λέει πράγματα που ενοχλούν – έστω κι αν το κάνει με παλιομοδίτικο τρόπο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου