Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

Θεός για Μια Εβδομάδα (2003) PosterΘΕΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 101'

BRUCE ALMIGHTY. Αμερικανική ταινία του Τομ Σάντιακ, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζένιφερ Άνιστον.

Ο Μπρους, ένας παραπονιάρης τηλεοπτικός ρεπόρτερ, θεωρεί τον Θεό υπεύθυνο για όλες τις κακοτυχίες του, οπότε εκείνος τον επισκέπτεται και του δίνει τη θέση του για μία εβδομάδα.

Η Αμερική ως πολυφυλετικό έθνος, με δεκάδες θρησκευτικά δόγματα, φαίνεται να ψάχνει ακόμα την εικόνα του Θεού της – και ως έννοια και ως απεικόνιση. Όταν η ταινία δεν επιδίδεται σε βαρετά μαθήματα ηθικολογίας, φανερώνει –ακόμη και άθελά της– τον αληθινό χαρακτήρα του σύγχρονου Αμερικανού καταφερτζή ήρωα.



Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

STAR 21.10
Κομεντί, 1965 (Α/Μ), 101'

Ελληνική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, με τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Μάρω Κοντού, Δέσπω Διαμαντίδου.

Ένας ιδιότροπος και στριμμένος διευθυντής υπουργείου δέχεται ύστερα από παραινέσεις φίλων του να νομιμοποιήσει τον δεκάχρονο δεσμό του με μια γυναίκα της λαϊκής τάξης. Εκείνη όμως του παίρνει τον αέρα απ’ την πρώτη μέρα του γάμου.

Ο πόλεμος των δύο φύλων, αλλά και η θέση της γυναίκας και οι άκρως στενόμυαλες αντιλήψεις της εποχής, σε μια καλογυρισμένη κομεντί η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και τιμήθηκε με βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο. Ίσως ο καλύτερος ρόλος του Γιώργου Κωνσταντίνου.


THOR

ΑΝΤ1 21.15
Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 115'

Αμερικανική ταινία του Κένεθ Μπράνα, με τους Κρις Χέμσγουορθ, Άντονι Χόπκινς, Νάταλι Πόρτμαν.

Ο Θορ, διάδοχος του βασιλιά Όντιν, εξορίζεται από τον πλανήτη Άσγκαρντ λόγω της αλαζονικής συμπεριφοράς του. Τώρα, στη Γη, πρέπει να αποδείξει τις ικανότητές του ως κοινός θνητός και να σώσει τον πλανήτη του από μια επικίνδυνη συνομωσία. Η κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ της Marvel πιάνει την ιστορία από την αρχή, περιγράφει τη θαρραλέα, πλην απερίσκεπτη συμπεριφορά του νεαρού πολεμιστή και την επακόλουθη αποστολή του στη Γη, όπου πρέπει να αποδείξει τις ικανότητές του ως κοινός θνητός, όπως και να σώσει τον πλανήτη του από μια επικίνδυνη συνωμοσία.

Σας κάνει ο τετράκις υποψήφιος για Όσκαρ Κένεθ Μπράνα ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να βάλει σε σκηνοθετική τάξη αυτό το αφελές υπερηρωϊκό κλισέ; Όχι βέβαια, αφού αποδεικνύεται πως ο σαιξπηρικός εξπέρ είναι πολύ σοφιστικέ για ένα θεαματικά χάρτινο blockbuster, μπερδεμένος ανάμεσα στο κιτς ντεκόρ, τον fun χαρακτήρα, τη θεαματική φαντασία, τα ψηφιακά εφέ και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ του.


Ο ΜΕΤΡ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑΤΟΣ

MEGA 21.15
Κομεντί, 2005 (Έγχρ.), 120'

HITCH. Αμερικανική ταινία του Άντι Τέναντ, με τους Γουίλ Σμιθ, Εύα Μέντεζ, Κέβιν Τζέιμς.

Ο Χιτς, που έχει ως επάγγελμα να βοηθά άτολμους άνδρες να κατακτήσουν την εκλεκτή της καρδιάς τους, παίρνει υπό την καθοδήγησή του έναν αδέξιο λογιστή ο οποίος έχει ερωτευτεί μια προσωπικότητα της νεοϋορκέζικης high society.

Επιστροφή του Γουίλ Σμιθ στις κωμικές καταβολές του... αν και πιο απολαυστικό από το να παρακολουθείς το φλερτ του με την Μέντεζ είναι το επεισόδιο που αφορά το στημένο ειδύλλιο ανάμεσα στον «χοντροκομμένο» Κέβιν Τζέιμς και στην καλλονή Άμπερ Βαλέτα.


ΓΑΜΟ-ΜΠΕΛΑΔΕΣ

ALPHA 23.00
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 119'

WEDDING CRASHERS. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Ντόμπκιν, με τους Όουεν Γουίλσον, Βινς Βον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.

Δυο αμετανόητοι εργένηδες έχουν χόμπι να πηγαίνουν απρόσκλητοι σε γάμους για να βρίσκουν εύκολα θύματα για τη λίστα των σεξουαλικών τους κατακτήσεων. Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή, όταν φλερτάρουν με τις κόρες ενός πολιτικού, οι οποίες τους προσκαλούν για σαββατοκύριακο στο εξοχικό τους.

Έχει σεξίστικα καλαμπούρια, κολυμπά σε ένα απόλυτα «χαζοβιόλικο» κλίμα, εναλλάσσει χονδροειδείς καταστάσεις με έξυπνες σατιρικές βολές για τις αντιλήψεις του Αμερικανού για το σεξ και το γάμο ή τα κοινωνικά ήθη της πλουτοκρατίας. Γελάς από την αρχή μέχρι το τέλος, ενίοτε με αμηχανία για τη χαζομάρα αυτών που βλέπεις, όμως είναι μια συντριπτική κωμωδία που οφείλει πολλά στο πηγαίο κωμικό ταλέντο των δύο πρωταγωνιστών του.


ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ

STAR 23.30
Περιπέτεια, 2001 (Έγχρ.), 107'

COLLATERAL DAMAGE. Αμερικανική ταινία του Άντριου Ντέιβις, με τους Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Φραντσέσκα Νέρι, Τζον Λεγκουιζάμο.

Ένας πυροσβέστης που έχασε την οικογένειά του σε βομβιστική επίθεση αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον δράστη.

Ως γνήσιος (αντιδραστικός) Αμερικανός ήρωας, ο Σβαρτζενέγκερ παίρνει τη δικαιοσύνη στα χέρια του. Αυτά στον κινηματογράφο, γιατί στην πραγματική ζωή ο Άρνι κατανόησε ότι με την πολιτική κατορθώνεις περισσότερα απ’ ό,τι με τον τσαμπουκά.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13

ANT1 24.00
Τρόμου, 2009 (Έγχρ.), 97'

FRIDAY THE 13TH . Αμερικανική ταινία του Μάρκους Νίσπελ, με τους Τζάρεντ Πανταλέκι, Ντανιέλ Παναμπέικερ, Τράβις Βαν Γουίνκελ.

Η ταινία που έβαλε το slasher movie στο mainstream, γέννησε δέκα σίκουελ και γέμισε την κινηματογραφική οθόνη τεμαχισμένα πτώματα νεαρών campers δεν θα μπορούσε, φυσικά, να ξεφύγει από το επιδημικό trend των τρομο-ριμέικ. Το ρετουσάρισμα του ψιλοάθλιου, αλλά κλασικού πλέον «Παρασκευή και 13» του Σον Κάνινγκχαμ (1980) αναλαμβάνει, ως παραγωγός με ειδίκευση στις «αιματηρές μεταποιήσεις», ο Μάικλ Μπέι, βοηθούμενος από τρεις (!) σεναριογράφους και τον Γερμανό σκηνοθέτη Μάρκους Νίσπελ.

Ο Τζέισον Βούρχις ξαναβγαίνει παγανιά λοιπόν –η ιστορία του συνεχίζεται, στην ουσία όμως επαναλαμβάνεται– με το ίδιο ακριβώς τελετουργικό, καθώς μια ακόμα ομάδα χαρωπών, σέξι, all American εκδρομέων ξανακατασκηνώνουν στην περιοχή του Κρίσταλ Λέικ για να σφαγιαστούν με όλους τους multiplex fun πιθανούς τρόπους.


ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

STAR 02.00
Κοινωνική, 1999 (Έγχρ.), 118'

LIBERTY HEIGHTS. Αμερικανική ταινία του Μπάρι Λέβινσον με τους Έιντριεν Μπρόντι, Τζο Μαντένια, Μπεν Φόστερ.

Στη Βαλτιμόρη του 1954, περίοδο κοινωνικών ανακατατάξεων και έκρηξης του rock ’n’ roll, δύο Εβραιόπουλα που φοιτούν στο κολέγιο, αναζητούν την ταυτότητά τους.

Τέταρτη ταινία του Μπάρι Λέβινσον τοποθετημένη στη γενέτειρά του Βαλτιμόρη. Περιέχει αρκετά βιογραφικά στοιχεία μέσα από την σκιαγράφηση μιας εποχής όπου η αμερικανική κοινωνία, όπως και οι ήρωες της ταινίας, είναι σε αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας.


ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

MEGA 02.15
Δραματική, 1967 (Έγχρ.), 105'

TO SIR, WITH LOVE. Αγγλική ταινία του Τζέιμς Κλάβελ, με τους Σίντνεϊ Πουατιέ, Λούλου, Κρίστιαν Ρόμπερτς.

Ένας μαύρος καθηγητής προσπαθεί να επιβληθεί στους μαθητές ενός λαϊκού λυκείου του Δυτικού Λονδίνου.

Μια ήπια εκδοχή της «Ζούγκλας του Μαυροπίνακα», με πολλές συγκινητικές στιγμές ιδεαλισμού, που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως και το ομώνυμο τραγούδι της Λούλου.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου