Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Επιτρέπεται από σήμερα η ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες της Τουρκίας

Η κυβέρνηση επισήμως εντάσσει την άρση της απαγόρευσης στο «πακέτο εκδημοκρατισμού»


Την απαγόρευση που ισχύει εδώ και σχεδόν 90 χρόνια στη χρήση της ισλαμικής μαντήλας στις δημόσιες υπηρεσίες της Τουρκίας κατήργησε η τουρκική κυβέρνηση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πάγιας αντιπαράθεσης με τους κεμαλιστές που καταγγέλλουν το μέτρο ως απόδειξη της προώθησης ισλαμικής ατζέντας εκ μέρους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση επισήμως εντάσσει την άρση της απαγόρευσης στο «πακέτο εκδημοκρατισμού» που παρουσίασε προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν, κεντρικός άξονας του οποίου είναι μέτρα που συνιστούν άνοιγμα προς την κουρδική κοινότητα.

Ο νέος κανονισμός -ο οποίος δεν αφορά το δικαστικό ή το στρατιωτικό σώμα- δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας και θα έχει άμεση ισχύ.

Η απαγόρευση, η οποία έχει τις ρίζες στις πρώτες ημέρες της Τουρκικής Δημοκρατίας, απέτρεπε πολλές γυναίκες από το να εργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Και η κατάργησή της παρουσιάζεται τώρα από την τουρκική κυβέρνηση ως άρση πολιτικής διακρίσεων.

«Ένας κανονισμός που επισήμως παρενέβαινε στην ελευθερία της εμφάνισης και του τρόπου ζωής -μία πηγή ανισότητας, διακρίσεων και αδικίας μεταξύ των πολιτών μας- ανήκει πλέον στην ιστορία» έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Η διαμάχη γύρω από την ισλαμική μαντήλα βρίσκεται στην καρδιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών, οι οποίοι κατηγορούν το ισλαμικών καταβολών κόμμα AKP ότι επιδιώκει να διαβρώσει τα κοσμικά θεμέλια της δημοκρατίας που οικοδομήθηκε το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στα συντρίμμια της μίας οθωμανικής θεοκρατίας.

(parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου