Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 107'

CLASH OF THE TITANS. Αμερικανική ταινία του Λουί Λετεριέ, με τους Σαμ Γουόρθινγκτον, Τζέμα Άρτερτον, Λίαμ Νίσον.

Ριμέικ μιας μάλλον μέτριας, ξεπερασμένης «χλαμύδας» του 1981, η οποία αξίζει αναφοράς μόνο για τα ευφάνταστα ειδικά εφέ του Ρέι Χαριχάουζεν, η «Τιτανομαχία» του Λουί Λετεριέ («Transporter 2», «Ο Απίθανος Hulk») είναι φτιαγμένη με την πλέον απλή συνταγή και σερβίρεται αποκλειστικά για fast view κατανάλωση. Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, όμως, το ταξίδι του Περσέα μέχρι την άκρη του κόσμου, η αναμέτρησή του με τη Μέδουσα, το ανίκητο τέρας Κράκεν και τον ίδιο το θεό Άδη δεν είναι υποφερτά ούτε από τον πιο απελπισμένο, διψασμένο για action 15άχρονο multiplex fan.


Ότι το Άργος έγινε λιμάνι και η Ανδρομέδα πριγκίπισσά του ή ότι η κατοικία των θεών στον Όλυμπο μοιάζει με πίστα νυχτερινού κέντρου έτοιμη να υποδεχτεί τον Φλωρινιώτη αποτελούν τα μικρότερα (σχετικώς) κακά. Η σκηνογραφία είναι ψηφιακά ψυχρή και ανέμπνευστη, ξύλινες ατάκες ανταλλάσσονται με πομπώδες ύφος, η αποσπασματική πλοκή καταντά από ένα σημείο και μετά εντελώς ασυνάρτητη. Ένα dolby πανδαιμόνιο κι ένας καταιγισμός πλάνων προσπαθούν να κρατήσουν εν ζωή το στοιχειώδες ενδιαφέρον, ωστόσο ο Λετεριέ δεν ξέρει πού πρέπει να τονώσει τη δράση, πώς να εκμεταλλευτεί τις δραματικές ανάσες και με ποιον τρόπο να αναδείξει τα στοιχεία παρωδίας. Όσο για τη διεύθυνση των ηθοποιών, καλύτερα να μην πούμε κουβέντα…


Ο ΖΑΚ ΚΑΙ Η ΜΙΡΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΟΡΝΟ

STAR 02.15
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 101'

ZACK AND MIRI MAKE A PORNO. Αμερικανική ταινία του Κέβιν Σμιθ, με τους Σεθ Ρόγκεν, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέισον Μιους.

Παλαιόθεν φίλοι και συγκάτοικοι, ο Ζακ και η Μίρι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το νοίκι και τους λογαριασμούς. Η δική τους απάντηση στην οικονομική κρίση, λοιπόν, είναι να γυρίσουν μια τσόντα.

Οι περιπέτειές τους έχουν την πλάκα τους, το sui generis κινηματογραφικό τους team είναι για τα καλά... φευγάτο, ο Σμιθ όμως μάλλον αναρωτιέται αν γράφει stand up comedy ή ρομαντική κομεντί και δεν ξέρει να σκηνοθετήσει τίποτα απ’ τα δυο. Εντυπωσιάζει με τους τολμηρούς διαλόγους και το πολιτικά ανορθόδοξο χιούμορ του, απογοητεύει με τον αδέξιο σεναριακό χειρισμό του και πραγματικά σοκάρει με τη συντηρητική (τύφλα να ’χει το Χόλιγουντ) νοοτροπία του.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου