Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ

(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)

STAR 21.00
Δραματική, 1999 (Έγχρ.), 179'

THE GREEN MILE. Αμερικανική ταινία του Φρανκ Ντάραμποντ, με τους Τομ Χανκς, Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν, Ντέιβιντ Μορς.

Ένας δεσμοφύλακας εντυπωσιάζεται από την παράξενη παρουσία ενός γιγαντόσωμου μαύρου θανατοποινίτη, ο οποίος φαίνεται να διαθέτει μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις.

Πέντε χρόνια μετά από την ταινία «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», ο Φρανκ Ντάραμποντ διασκευάζει ξανά ένα μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, που διαδραματίζεται επίσης μέσα σε φυλακή. Σε αντίθεση όμως με το ολότελα ρεαλιστικό πλαίσιο της προηγούμενης ταινίας, το «Πράσινο Μίλι» αναπτύσσει μια θρησκευτική προβληματική γύρω από τη φύση του Καλού και του Κακού. Παρά τη μεγάλη διάρκεια, ο Ντάραμποντ ξέρει να πλάθει δεύτερους χαρακτήρες και να φτιάχνει μια μαγική ατμόσφαιρα σ’ ένα κλειστοφοβικό χώρο όπως είναι η πτέρυγα των μελλοθάνατων.



ΕΡΩΤΕΥΤΕΙΤΕ ΞΑΝΑ

ALPHA 21.00
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 118'

Α PREVIOUS ENGAGEMENT. Αγγλο-καναδο-μαλτέζικη ταινία της Τζόαν Καρ-Γουίγκιν, με τους Τζούλιετ Στίβενσον, Τσέκι Καριό, Ντάνιελ Στερν.

Μια μεσήλικη γυναίκα που δεν είναι ικανοποιημένη από το γάμο της, πραγματοποιεί ένα ταξίδι με τον σύζυγό της στη Μάλτα με σκοπό να ανανεώσει τη σχέση τους.

Συζυγο-ερωτικά προβλήματα της μέσης ηλικίας τόσο αδιάφορα αναπτυγμένα όσο αδιάφορη είναι η τουριστική ομορφιά της Μάλτας.


SPIDER-MAN 3

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

MEGA 21.15
Περιπέτεια φαντασίας, 2007 (Έγχρ.), 140'

Αμερικανική ταινία του Σαμ Ράιμι, με τους Τόμπι Μαγκουάιρ, Κίρστεν Ντανστ, Τζέιμς Φράνκο.

Ο άνθρωπος-αράχνη ανακηρύσσεται ήρωας της πόλης, τα προβλήματά του, όμως, συσσωρεύονται. Ο φίλος του Χάρι γίνεται ο νέος Γκόμπλιν, ο Σάντμαν είναι μια ανίκητη καινούργια απειλή, ο ίδιος μετατρέπεται στο σκοτεινό, μαυροφορεμένο Σπάιντερμαν, ενώ η Μέρι Τζέιν τον χωρίζει γιατί την παραμελεί.

Οι σκηνές δράσης, χωρίς να εντυπωσιάζουν (δεν υπάρχει σεκάνς ανάλογη εκείνης του τελεφερίκ στην πρώτη ή του τρένου στη δεύτερη ταινία), είναι πολυάριθμες και καλοσχεδιασμένες^ «τεχνητές αναπνοές» σε ένα σενάριο που πελαγοδρομεί ανάμεσα στα ατελείωτα και εντελώς απλοϊκά βάσανα χαρακτήρων οι οποίοι μάταια προσπαθούν να υπερβούν τη χάρτινη διάστασή τους. Ο Ράιμι δεν έχει ξεμείνει από ιδέες και διαθέτει χιούμορ, πέφτει, όμως, στην παγίδα της σοβαροφάνειας –της ενηλικίωσης αν προτιμάτε– με έναν μάλλον άτσαλο για τα δεδομένα μιας χολιγουντιανής κόμικ περιπέτειας τρόπο.


ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5)

ANT1 21.45
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 130'

WORLD TRADE CENTER. Αμερικανική ταινία του Όλιβερ Στόουν, με τους Νίκολας Κέιτζ, Μάικλ Πένια, Μαρία Μπέλο.

Η αληθινή ιστορία της διάσωσης δύο αστυνομικών που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Δεν είναι και τόσο εύκολο να στήσεις μια ιστορία με τους δύο κεντρικούς ήρωες από ένα σημείο και μετά ακινητοποιημένους στα ερείπια. Πρόκειται για κλειστοφοβικό αντι-θέαμα κι όμως ο Στόουν καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον, έστω κι αν η διάρκεια της ταινίας φαντάζει υπερβολική. Οι ενστάσεις αφορούν τις ιδεολογικές παραμέτρους αυτού του θεάματος: πόσο ώριμη ήταν η Αμερική εκείνη την εποχή να βιώσει, έστω και κινηματογραφικά, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου; Ελάχιστα, αν κρίνουμε από την ταινία του Στόουν, όπου τα πάντα προσεγγίζονται επί τούτου σε ένα συγκινησιακό επίπεδο και αντιμετωπίζονται όχι ως συλλογική εθνική υπόθεση, αλλά ως προσωπική περιπέτεια.


ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ

ALPHA 23.15
Θρίλερ, 2004 (Έγχρ.), 103'

TAKING LIVES. Αμερικανική ταινία του Ντ. Τζ. Καρούσο, με τους Αντζελίνα Τζολί, Ίθαν Χοκ, Τζίνα Ρόουλαντς.

Μια πράκτορας του FBI συμμετέχει στην αναζήτηση ενός serial killer, νιώθει όμως να ερωτεύεται έναν γκαλερίστα που η αστυνομία χρησιμοποιεί ως δόλωμα για να πιάσει τον δολοφόνο.

Επειδή οι συντελεστές ήθελαν να ποντάρουν στο μυστήριο για την ανακάλυψή του serial killer, μετατόπισαν το κέντρο βάρους του μυθιστορήματος του Μάικλ Πάι, στο οποίο βασίζεται η ταινία, στην αστυνομική έρευνα, επινοώντας το χαρακτήρα της Τζολί (που δεν υπάρχει στο βιβλίο). Η ιδέα αποδεικνύεται καλή μόνο για όσους έχουν ηδονοβλεπτικές διαθέσεις.


SUKIYAKI WESTERN DJANGO

STAR 01.00
Γουέστερν, 2007 (Έγχρ.), 121'

Ιαπωνική ταινία του Τακάσι Μίικε, με τους Χιντεάκι Ίτο, Μασανόμπου Άντο, Κουέντιν Ταραντίνο.

Φορώντας κουρελού και στέτσον, ο Κουέντιν Ταραντίνο-Ρίνγκο αφηγείται μπροστά απ’ τη φωτιά, σαν Γιαπωνέζος που μιλάει αγγλικά, όλα όσα συνέβησαν στη... Γιούντα της Νεβάντα. Εκεί, κανονικοί Γιαπωνέζοι που μιλούν (σχεδόν ακατάληπτα) αγγλικά είναι χωρισμένοι σε δύο συμμορίες και πολεμούν ανελέητα. Όπως στο «Γιοζίμπο» και το «Για μια Χούφτα Δολάρια», η εμφάνιση ενός μοναχικού, μυστηριώδους ξένου θ’ ανατρέψει τις ισορροπίες.

Instant cult, η παρωδία γουέστερν του απρόβλεπτου Τακάσι Μίικε («Audition») τα έχει όλα – ακόμα και όσα θα δίσταζε ν’ ανακατέψει ο ίδιος ο σκηνοθέτης του «Kill Bill». Σπαθιά, εξάσφαιρα, πολυβόλα, φλας μπακ, έρωτες, γραφικούς κακούς, καρτουνίστικη βία, τελετουργικές μονομαχίες, χαμένους θησαυρούς... Όλα εδώ και όλα στο μάξιμουμ, σε μια σινε-σαλάτα που μπορεί να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να βουλιάζει στο κιτς, ωστόσο είναι ένα διασκεδαστικό σινεφίλ ανέκδοτο.


ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΛΟΙΟΣ

STAR 03.15
Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 97'

ABLAZE. Αμερικανική ταινία του Τζιμ Γουαϊνόρσκι, με τους Μάικλ Ντάντικοφ, Αμάντα Πέις, Άις Τι.

Όπως σε όλες τις ταινίες καταστροφής, έτσι κι εδώ μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τους συνανθρώπους τους από την ανεξέλεγκτη φωτιά που ξεκίνησε από το διυλιστήριο της περιοχής.

Εσείς σβήστε απλώς την τηλεόραση…

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου