Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

Ο ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 1993 (Έγχρ.), 129'

THE BODYGUARD. Αμερικανική ταινία του Μικ Τζάκσον, με τους Κέβιν Κόστνερ, Γουίτνεϊ Χιούστον, Γκάρι Κεμπ.

Ο σωματοφύλακας μιας μαύρης τραγουδίστριας προσπαθεί να την προφυλάξει από έναν άγνωστο θαυμαστή της.

Ένα από τα πιο αγαπημένα mainstream κινηματογραφικά ρομάντζα. Πάμε όλοι μαζί: And, I, I, I will always love you!




ΟΛΟΙ ΠΟΘΟΥΝ ΤΗ ΜΑΝΤΙ ΛΕΪΝ

STAR 00.45
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 90'

ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE. Αμερικανική ταινία του Τζόναθαν Λεβάιν, με τους Άμπερ Χερντ, Μάικλ Γουέλτς, Άαρον Χιμελστάιν.

Μια παρθένα κοπέλα περνάει ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή ανάμεσα σε αγόρια που την επιθυμούν διακαώς, αλλά ένας δολοφόνος που τη θέλει ολόδική του αρχίζει να εξολοθρεύει την παρέα της.

Μετά από αρκετά χρόνια στο συρτάρι, το στιλάτο, αλλά καθόλου ανατρεπτικό θρίλερ του Τζόναθαν Λεβάιν («50/50», «Χυμαδιό») βγαίνει στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ την ίδια μέρα το βλέπουμε στην τηλεόραση στη χώρα μας. Αν και υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την ψυχολογία των αγοριών που ποθούν την ηρωίδα, καθώς και φροντίδα για το πλάνο και τη φωτογραφία, το αποτέλεσμα θυμίζει μέρος ενός slasher franchise που έχει μάλιστα απομακρυνθεί από την πρωτότυπη ταινία.


ΕΛ ΜΑΡΙΑΤΣΙ

MEGA 01.30
Περιπέτεια, 1992 (Έγχρ.), 81'

ΕL MARIACHI. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με τους Κάρολος Γκαρλάντο, Κονσουέλα Γκομέζ, Πίτερ Μάρκαρντ.

Σε μια μεθοριακή πόλη του Μεξικού, οι ταυτότητες ενός δολοφόνου κι ενός περιπλανώμενου τραγουδιστή μπερδεύονται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μεγάλου μήκους ντεμπούτο του 23χρονου τότε Ροντρίγκεζ, με πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο για τη δημιουργία της: κόστισε μόλις 7.000 δολάρια, αγοράστηκε από την Columbia και είχε μεγάλη εμπορική απήχηση στο ισπανόφωνο αμερικανικό κοινό. Ο Ροντρίγκεζ δούλεψε ως πειραματόζωο επί ένα μήνα για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια, ενώ με δανεική μηχανή, μαγνητόφωνο και φωτισμό κινηματογράφησε το «Ελ Μαριάτσι» μέσα σε 15 ημέρες, γυρίζοντας για οικονομία την κάθε σκηνή μία και μοναδική φορά. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: ο Ροντρίγκεζ μοιάζει να ανακαλύπτει τη «γραμματική» του σινεμά με τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου, γεμίζοντας την ταινία με διαβρωτικό, χιούμορ, στιλιζαρισμένη βία και απαισιόδοξη διάθεση.


ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΚΙΟ

STAR 02.30
Περιπέτεια, 1991 (Έγχρ.), 75'

SHOWDOWN IN LITTLE TOKIO. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Λέστερ, με τους Μπράντον Λι, Ντολφ Λούντγκρεν, Τία Καρέρε.

Δύο αστυνομικοί τα βάζουν με τη γιαπωνέζικη μαφία του Λος Άντζελες.

Ο ένας είναι ο Ντολφ Λούντγκρεν, που προσπαθεί να μας πείσει ότι εκτός από κοιλιακούς, έχει και την πνευματικότητα σαμουράι. Ο άλλος είναι ο γιος του Μπρους Λι, ο Μπράντον, ο οποίος δίνει έναν ανάλαφρο τόνο σ’ αυτήν την κοινότοπη περιπέτεια.


ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ

ΑΝΤ1 03.45
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 120'

BLINDNESS. Βραζιλιανο-καναδική ταινία του Φερνάντο Μεϊρέγες, με τους Τζούλιαν Μουρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μαρκ Ράφαλο.

Μια επιδημία τύφλωσης προσβάλει τους κατοίκους μιας μεγαλούπολης, τους οποίους οι αρχές απομονώνουν σε μια κλινική-φυλακή – μαζί τους κι ένα γιατρό με τη σύζυγό του, η οποία είναι και η μοναδική, ανάμεσα στους εκατοντάδες έγκλειστους, που βλέπει.

Το «Περί τυφλότητος» του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάνγκου ατύχησε τόσο στη σεναριακή διασκευή όσο και στο αμήχανο σκηνοθετικό περιτύλιγμα. Η ειρωνική ματιά του συγγραφέα, η οποία ακυρώνει τις υπερβολές και περιπαίζει την εύκολη ηθικολογία, έχει αντικατασταθεί από μια αρτηριοσκληρωτική σοβαροφάνεια, η οποία κάνει το ρεαλισμό σημαία και τους χαρακτήρες σύμβολα. Ο Μεϊρέγες καταφέρνει να διασώσει ένα εφιαλτικό κλίμα φόβου, έναν κεντρικό ήρωα (η Τζούλιαν Μουρ ως σύζυγος του γιατρού) που περνά απ’ όλους τους τόνους του γκρίζου, δεν διαθέτει όμως το δημιουργικό θάρρος –και μέγεθος– να «ξεκολλήσει» τον προφητικό οίστρο του Σαραμάνγκου από το χαρτί και να του δώσει κινηματογραφική σάρκα και οστά.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου