Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σινέ Αλκυονίδα: Ο ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας ανοίγει ξανά μετά από 20 χρόνια (Εικόνες)

Σινέ Αλκυονίδα: Ο ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας ανοίγει ξανά μετά από 20 χρόνια πιο ανανεωμένος από ποτέ [εικόνες] Αέρας ανανέωσης πνέει σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας καθώς στο νούμερο 42 της Ιουλιανού, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, αναγεννιέται ένα ιστορικό σινεμά, η «Αλκυονίδα» που έκλεισε το 1992.


Ο κινηματογράφος θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο και θα αποτελέσει τον πυρήνα του πρώτου artplex στην Αθήνα, ενός πολυχώρου δηλαδή με πρόγραμμα από το πρωί μέχρι το βράδυ, 365 μέρες τον χρόνο, με πολλαπλές κινηματογραφικές προβολές ανά εβδομάδα, με πρωτοπόρες θεατρικές παραστάσεις, με μουσικές βραδιές και επιλεγμένες βιβλιοπαρουσιάσεις, με θεματικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και κινηματογραφικές προτάσεις και από άλλους πολιτισμούς.


Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η «Αλκυονίδα» γεννήθηκε το 1969 σε μια καλή πολυκατοικία της οδού Ιουλιανού και υπήρξε ένα βασικό προπύργιο της καλλιτεχνικής Αθήνας στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης «εκπαιδεύοντας» χιλιάδες Αθηναίους σε μια σειρά από κινηματογραφικά ρεύματα που δονούσαν την Ευρώπη εκείνη την εποχή, αλλά και σε ξένες κινηματογραφίες που ήταν εντελώς άγνωστες στην Ελλάδα.


Ιδιοκτήτης (και κατασκευαστής) υπήρξε ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Σιδέρης, που πέθανε πριν από δύο χρόνια. Βάφτισε την αίθουσά του «Αλκυονίδα», από τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό, όπου συνήθιζε να ψαρεύει, αλλά και από τις αλκυονίδες ημέρες, που συμβολίζουν την καλοκαιρία μέσα στην καταχνιά.


(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου