Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

Ο ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 114'

THE EAGLE. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Κέβιν ΜακΝτόναλντ, με τους Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζέιμι Μπελ, Μαρκ Στρονγκ.

Ακολουθώντας τον εκατόνταρχο Μάρκο Ακουίλα στην αναζήτηση του χαμένου χρυσού αετού-έμβλημα της 9ης λεγεώνας, η οποία –υπό τις διαταγές του πατέρα του– εξαφανίστηκε ανεξήγητα 20 χρόνια νωρίτερα στα βουνά της Σκοτίας, ο Κέβιν ΜακΝτόναλντ («Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας») δεν ολοκληρώνει ούτε μια θεαματική περιπέτεια (κάτι που ήταν μέχρις ενός σημείου ο αναφερόμενος στα ίδια γεγονότα «Σιωπηλός Εχθρός») ούτε ένα ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων-ταξίδι ενηλικίωσης.


Το άγριο και απειλητικό τοπίο είναι η μόνη κινηματογραφική παράμετρος που αξιοποιείται, καθώς το όποιο συναισθηματικό βάθος είναι ελάχιστο, οι σκηνές δράσης δεν ανεβάζουν την αδρεναλίνη και το μιλιταριστικό πνεύμα (όλοι ενωμένοι υπό τον κυρίαρχο αετό) θριαμβεύει πανηγυρικά.


LEONARD COHEN: I’M YOUR MAN

ΒΟΥΛΗ 23.40
Ντοκιμαντέρ, 2005 (Έγχρ.), 105'

Αμερικανική ταινία του Λίαν Λάνσον.

Τον Ιανουάριο του 2005 ο μουσικός παραγωγός Χαλ Γουίλνερ διοργάνωσε στο Σίντνεϊ μια τιμητική συναυλία για τον Κοέν, όπου τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων ο Νικ Κέιβ (για τον οποίο το άλμπουμ «Songs of love and hate» ήταν μια αποκάλυψη καθοριστικής σημασίας για τη δική του μουσική καριέρα), ο Άντονι, η Μπεθ Όρτον, ο Ρούφους Γουέινραϊτ κ.ά.

Βέβαια τα τραγούδια του Κοέν ερμηνευμένα από άλλους δεν έχουν ενδεχομένως την ίδια δραματουργική βαρύτητα, στο τέλος πάντως ακούμε και τον ίδιο μαζί με τους U2 να τραγουδά το «Tower of song». Εκτός της συναυλίας, στην ταινία παρεμβάλλονται συνεντεύξεις του ίδιου του Κοέν που διαφωτίζουν τον ψυχισμό και τη φιλοσοφία του (ιδιαίτερα την κλίση του προς τη ζεν φιλοσοφία και το μοναχισμό), αλλά με επιδερμικό τρόπο.


SUKIYAKI WESTERN DJANGO

STAR 02.30
Γουέστερν, 2007 (Έγχρ.), 121'

Ιαπωνική ταινία του Τακάσι Μίικε, με τους Χιντεάκι Ίτο, Μασανόμπου Άντο, Κουέντιν Ταραντίνο.

Φορώντας κουρελού και στέτσον, ο Κουέντιν Ταραντίνο-Ρίνγκο αφηγείται μπροστά απ’ τη φωτιά, σαν Γιαπωνέζος που μιλάει αγγλικά, όλα όσα συνέβησαν στη... Γιούντα της Νεβάντα. Εκεί, κανονικοί Γιαπωνέζοι που μιλούν (σχεδόν ακατάληπτα) αγγλικά είναι χωρισμένοι σε δύο συμμορίες και πολεμούν ανελέητα. Όπως στο «Γιοζίμπο» και το «Για μια Χούφτα Δολάρια», η εμφάνιση ενός μοναχικού, μυστηριώδους ξένου θ’ ανατρέψει τις ισορροπίες.

Instant cult, η παρωδία γουέστερν του απρόβλεπτου Τακάσι Μίικε («Audition») τα έχει όλα – ακόμα και όσα θα δίσταζε ν’ ανακατέψει ο ίδιος ο σκηνοθέτης του «Kill Bill». Όλα εδώ και όλα στο μάξιμουμ, σε μια σινε-σαλάτα που μπορεί να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να βουλιάζει στο κιτς, ωστόσο είναι ένα διασκεδαστικό σινεφίλ ανέκδοτο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου