Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

STAR 21.00
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 95'

A CINDERELLA STORY. Αμερικανο-καναδική ταινία του Μαρκ Ρόσμαν, με τους Χίλαρι Νταφ, Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ, Τζένιφερ Κούλιτζ.

Μια ορφανή κοπέλα ζει με την αντιπαθητική μητριά και τις ετεροθαλείς αδερφές της, δουλεύει ως σερβιτόρα και φλερτάρει στο Διαδίκτυο με ένα αγόρι που θα είναι ο συνοδός της σε σχολικό χορό και -τελείως τυχαία- ο παίδαρος του σχολείου.

Η σύγχρονη Σταχτοπούτα έχει λάπτοπ και κινητό τηλέφωνο, αλλά όχι τη μαγεία του αγαπημένου παραμυθιού. Ίσως γιατί το Χόλιγουντ θέλησε να ξεπετάξει μια κομεντί εκμεταλλευόμενο τη Χίλαρι Νταφ.



ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

ΑΝΤ1 21.15
Κωμωδία, 1964 (Α/Μ), 92'

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Θανάση Βέγγο, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Νίκη Λινάρδου.

Ένας τσιγκούνης σύζυγος αναγκάζει τη γυναίκα του να εξαπατά τον θείο της που μένει στην Αμερική, γράφοντάς του όλο και περισσότερα ψέματα για την οικονομική τους κατάσταση. Όταν του γράφει όμως ότι χήρεψε, ο θείος καταφτάνει στην Αθήνα μ’ έναν υποψήφιο γαμπρό.

Μια κωμωδία πλούσια σε χαρακτήρες, νύξεις για την κοινωνική κατάσταση της εποχής και φυσικές ερμηνείες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη του Βέγγου. Αν και στις εξαιρετικές slapstick κωμωδίες του βάζει την απαραίτητη υπερβολή, εδώ ο Βέγγος αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει πάνω σε ένα σωστά αναπτυγμένο σενάριο και ρόλο.


ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ… ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ

STAR 23.00
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 86'

RELATIVE STRANGERS. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Γκρεγκ Γκλιένα, με τους Ρον Λίβινγκστον, Ντάνι ΝτεΒίτο, Κάθι Μπέιτς.

Επιτυχημένος τριαντάρης ψυχίατρος ετοιμάζεται να κάνει περήφανους τους γονείς του και να παντρευτεί μια πανέμορφη κοπέλα, ώσπου ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοκ ψάχνοντας τους βιολογικούς του γονείς. Τελικά τους βρίσκει, αλλά… δεν τους αναγνωρίζει: πρόκειται για ένα ζευγάρι φτωχών και άξεστων θεοπάλαβων.

Αφού η αναζήτηση και η εξοικείωση με τους βιολογικούς γονείς του ήρωα έχει περάσει μέσα από όλα τα βασικά κωμικά στάδια, στο τέλος έρχονται και τα μαθήματα ζωής ώστε να αναφωνήσεις «Και από εδώ μια απ’ τα ίδια».


MAD CITY

STAR 00.45
Δραματική, 1997 (Έγχρ.), 115'

Αμερικανική ταινία του Κώστα Γαβρά, με τους Ντάστιν Χόφμαν, Τζον Τραβόλτα, Μία Κίρσνερ.

Ένας τηλεοπτικός ρεπόρτερ κερδίζει την εμπιστοσύνη ενός απολυμένου φύλακα, ο οποίος στην απόγνωσή του κρατάει ομήρους τους επισκέπτες ενός μουσείου.

Ο Γαβράς επιχειρεί μια σύνθεση του σεναρίου των ταινιών «Σκυλίσια Μέρα» του Σίντνεϊ Λιούμετ και «Το Τελευταίο Ατού» του Γουάιλντερ. Υιοθετεί τον πεσιμισμό, όχι όμως και τον κυνισμό τους, γιατί ο ίδιος είναι βαθιά ανθρωπιστής. Θαυμάζουμε το ήθος αυτού του σκηνοθέτη ή ακόμα και το πείσμα του να λέει πράγματα που ενοχλούν – έστω κι αν το κάνει με παλιομοδίτικο τρόπο.


TIDELAND 

STAR 03.15
Σινεφίλ, 2005 (Έγχρ.), 120'

Αγγλο-καναδική ταινία του Τέρι Γκίλιαμ, με τους Τζοντέλ Φέρλαντ, Τζεφ Μπρίτζες, Τζάνετ ΜακΤιρ.

Ένα 10χρονο κορίτσι με ζωηρή φαντασία, που αγαπά την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», βρίσκει καταφύγιο σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο έχοντας παρέα τα ασώματα κεφάλια από τέσσερις κούκλες. Πίσω στην πραγματικότητα, στα καθημερινά της καθήκοντα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της δόσης των ηρωινομανών γονιών της, που τελικά πεθαίνουν, αλλά αυτό ελάχιστα φαίνεται να την απασχολεί. Περισσότερο την ιντριγκάρει η παρουσία των γειτόνων της, όπως η τρομακτική Ντελ που κυκλοφορεί με μάσκα μελισσοκόμου (και στη συνέχεια ταριχεύει τον πατέρα της, παλιό εραστή της, για να τον «κρατήσει» για πάντα κοντά της) και ο διανοητικά καθυστερημένος Νόα, που κυνηγά ένα μυθικό καρχαρία-φάντασμα.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι άκρως ποιητικά ή απλώς εκκεντρικά «τεριγκιλιαμικά», αν τούτο το πάντρεμα στοιχείων γκόθικ, παραμυθιού και μετα-ψυχεδέλειας δεν ήταν τόσο νοσηρό – κάποιες στιγμές αισθανόμαστε αφάνταστη δυσφορία βλέποντας την ταινία κι άλλοτε θαυμάζουμε την τρέλα του δημιουργού της. Εντάξει, γνωρίζουμε ότι μετά το «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας» ο Γκίλιαμ είναι καλλιτεχνικά «σαλεμένος», αλλά αυτή τη φορά σαλτάραμε κι εμείς μαζί του.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου